May 28, 2024

Sigla Texas Instruments (TI) în Dallas pe 14 iunie 2023.

Katie Tarasoff

Elliott este un fond speculativ de 65 de miliarde de dolari, cunoscut pentru el activismul acţionarilora investit 2,5 miliarde USD Texas Instruments De asemenea, a îndemnat compania să-și îmbunătățească fluxul de numerar liber prin ajustarea unui plan de cheltuieli de capital mai puțin strict.

Raport Faber: Activistul Elliott deține o participație de 2,5 miliarde de dolari la Texas Instruments

Într-o scrisoare de 13 pagini văzută de CNBC, Elliott a recomandat ca Texas Instruments să introducă o așa-numită „strategie dinamică de gestionare a capacității” care ar permite companiei să obțină un venit de 9 USD pe acțiune până în 2026. Pentru fluxul de numerar gratuit, acesta este cu aproximativ 40% mai mare. decât consensul actual dintre analiștii care urmăresc cel mai mare producător de semiconductori analogici din lume.

Acțiunile TI au crescut cu aproximativ 3% la știri înainte de a renunța la câștiguri în tranzacționarea timpurie.

Elliott consideră că respectarea strictă de către Texas Instruments (TI) a planului de cheltuieli de capital implementat în 2022 a redus semnificativ fluxul de numerar liber, măsura pe care Texas Instruments (TI) a fost obligat să o judece, slăbind astfel randamentele acționarilor.

Invocând o scădere a fluxului de numerar liber de la 6,40 dolari pe acțiune în 2022 la 1,83 dolari pe acțiune în acest an, Elliott a susținut că TI a înstrăinat investitorii care altfel ar putea gravita către eforturile Texas Instruments în cipurile analogice care servesc poziția dominantă și auto în complexul industrial. Elliott insistă că prețul acțiunilor sale a avut de suferit în consecință, depășind în mod semnificativ comparatorii săi în ultimii doi, patru, șase și 10 ani.

Scrisoarea lui Elliott se concentrează pe planul de cheltuieli de capital pentru 2022, care cere ca TI să-și mărească cheltuielile de capital la un nivel maxim de 5 miliarde de dolari anual între 2023 și 2026, ceea ce înseamnă 23% din veniturile cheltuite pentru cheltuielile de capital în 2020. Aproximativ 5% din veniturile din ultimul deceniu.

Alocarea de capital va avea ca rezultat creșterea capacității de producție și aproape dublarea veniturilor anuale ale companiei la 30 de miliarde de dolari.

Problema, crede Elliott, este că o inversare a ciclului cererii de cipuri al TI de când programul a fost implementat va avea ca rezultat niveluri de capacitate de producție „cu 50% mai mari decât așteptările consensului privind veniturile în 2026 și 2030”.

Scrisoarea a fost semnată de Jesse Cohn, care gestionează eforturile activiste ale lui Elliott, iar managerul senior de portofoliu Jason Genrich supraveghează eforturile activiștilor Western Digital, forta de vanzare și seva Printre alte lucruri. Cei doi cred că problema cheie cu care se confruntă conducerea TI și consiliul de administrație este Întrebarea nu este dacă TI are o strategie bine gândită pe termen lung, ci mai degrabă: scara fixă ​​și ritmul dezvoltării capacității sale sunt adecvate, având în vedere nivelurile așteptate de supracapacitate?

Elliott a sugerat că compania fie comunică cu mai multă forță de ce consideră că această creștere a capacității este justificată, fie trece la o abordare mai dinamică a cheltuielilor de capital prin construirea de noi unități de producție, dar fiind mai precaută în echiparea acestora, astfel încât să poată răspunde mai precis la cerințele pieței.

Tonul scrisorii a fost mult mai puțin ostil decât tonul obișnuit al lui Elliott, ceea ce face să pară puțin probabil ca compania să provoace conducerea sau consiliul de administrație într-un mod mai puternic în curând.

De fapt, singurul pasaj amenințător apare la pagina 11, unde Elliott acuză consiliul de administrație că nu a tras la răspundere conducerea față de una dintre valorile de bază ale companiei, o disciplină prudentă a capitalului și o îndeamnă să adopte o extindere mai dinamică a capacității prin adoptarea unor metode de reasumare a supravegherii responsabilități.

Un purtător de cuvânt al lui Elliott a refuzat să comenteze scrisoarea. Reprezentanții TI nu au putut fi contactați.

Abonați-vă la CNBC pe YouTube.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *