May 29, 2024

Jose Luis Pelez Stone |. Getty Images

Pentru multe persoane, plan de pensionare Totul este despre bani: cum să investești, cât de mult să investești magazincând Solicită asigurări socialeCum Mai bine să renunț din cont.

Bunăstarea financiară la pensionare este o preocupare serioasă. aproximativ două treimi din oameni Îți faci griji Un sondaj recent Allianz Life a arătat că mai mulți oameni rămân fără bani decât mor.

Cu toate acestea, experții spun că există o lipsă clară de atenție și de concentrare asupra aspectelor sociale ale pensionării.

Este un aspect al planificării pensionării care este aproape „ascuns la vedere”, a spus Robert Waldinger, profesor clinic de psihiatrie la Harvard Medical School.

Waldinger este al patrulea director al Institutului de Dezvoltare a Adulților de la Universitatea Harvard, care a început în 1938. Mii Viața diferitelor generații de americani în ultimii 86 de ani.

O descoperire de bază, poate surprinzătoare, este că a avea relații bune – fie cu un partener, cu prietenii, cu familia sau cu alții – este „cel mai puternic predictor” de a trăi o viață lungă, sănătoasă și fericită la bătrânețe, arată studiul importante decât factorii de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Waldinger a spus că banii sunt punctul „evident” atunci când vine vorba de planificarea pensionării.

„(Dar) dacă vrei să fii fericit, nu este vorba în primul rând de bani”, a adăugat el.

Cu alte cuvinte: „Conexiunile sociale sunt foarte bune pentru noi” și „Singurătatea ucide” Waldinger În discursul său TED din 2015: „Care este viața bună?” Acesta este unul dintre ele Cele mai vizionate TED vorbește.

Cum ne afectează stresul sănătatea

Relațiile joacă un rol important în prevenirea și ameliorarea stresului.

Waldinger a spus că atunci când o persoană este stresată, corpul său intră în modul de luptă sau de zbor, declanșând reacții precum creșterea ritmului cardiac.

El spune că a avea cu cineva cu care să vorbești la sfârșitul zilei sau chiar să te plângi de un anumit factor de stres, poate ajuta organismul să se calmeze și să-și recapete echilibrul.

Persoanele care nu pot face acest lucru rămân în modul de luptă sau de zbor la nivel scăzut. Waldinger a spus că nivelurile crescute de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul, pot face ravagii asupra sistemelor corpului, pot crește inflamația și pot duce la probleme de sănătate precum artrita, diabetul, bolile de inimă și funcția imunitară slăbită.

Singurătatea și izolarea sunt factori de stres în sine, a spus el.

Planificarea pensionării: cum să vă maximizați viitorul financiar

Impactul deconectarii sociale asupra mortalității la fel ca fumatul Chirurgul general al SUA a spus în raportul său din 2023 privind „epidemia” de singurătate națională că oamenii fumează până la 15 țigări pe zi.

David Sbarra, profesor de psihologie și director al Laboratorului de Conexiune Socială și Sănătate de la Universitatea din Arizona, a spus că factorii de stres „deteriorează corpul nostru în tot felul de moduri”.

Sbarra a spus că oamenii încearcă adesea să regleze efectele negative ale stresului prin băutură, fumat sau droguri, care sunt alte moduri de a afecta negativ sănătatea.

În schimb, având o rețea socială mai largă și mai multe activități sociale întârzieri și încetiniri Cum ar fi declinul cognitiv, a spus Waldinger. Cercetările de la Universitatea Harvard au descoperit că și persoanele căsătorite trăiesc mai mult decât persoanele singure – femeile trăiesc în medie cu 5 până la 12 ani mai mult, iar bărbații trăiesc în medie cu 7 până la 17 ani mai mult.

De ce pensionarea poate fi stresantă

Trecerea la pensionare „este o perioadă stresantă”, a spus Sbarra.

În primul rând, schimbările de identitate vor aduce „schimbări dramatice”. Pensionarii își închid un capitol din viața lor și trebuie să aleagă contururile următorului, a spus el.

El a adăugat că, dacă oamenii nu fac față bine tranziției, stresul ar putea deveni cronic și sănătatea fizică ar putea avea de suferit ca urmare.

Mai multe de la Personal Finance:
De ce oamenii nu așteaptă să colecteze securitatea socială
Este posibil să economisiți mai mulți bani în 401(k) și să nu știți
De ce să nu folosiți economiile pentru pensie pentru a cumpăra o casă

Sbarra a spus că relațiile și calitatea acestor conexiuni „joacă un rol cheie” în a ajuta la reglarea stresului. Cu toate acestea, a spus el, mulți oameni își pot satisface majoritatea nevoilor de intimitate la locul de muncă. În acest caz, pensionarea elimină aceste interacțiuni.

„Unii oameni spun: „E prea târziu pentru mine”, pentru a face noi conexiuni sociale, a spus Waldinger.

“Un lucru pe care îl știm din cercetările noastre este că nu este prea târziu. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, fac tot felul de noi conexiuni și prietenii în toate etapele vieții”, a adăugat el.

Au banii un impact asupra fericirii la pensie?

Imagini Portela |

Experții spun că, într-o oarecare măsură, finanțele afectează fericirea la pensionare.

„Trebuie să vă satisfaceți (nevoile financiare)”, a spus Waldinger.

Așa cum lipsa unor relații sociale puternice este o cauză a stresului, lipsa sau lipsa percepută a resurselor financiare este o cauză a stresului, a spus Yochai Shavit, director de cercetare al Stanford Longevity Center.

Cu toate acestea, dacă scopul la pensionare este de a trăi o viață fericită, sănătoasă și împlinită, capitalul social este la fel de important ca și capitalul financiar, a spus el.

„Suntem foarte strategici când vine vorba de planificarea banilor și a pensiei, dar este posibil să nu fim la fel de strategici atunci când vine vorba de planificarea capitalului nostru social și emoțional”, a spus Shavit.

3 pași pentru a consolida relațiile

Cercetările de la Universitatea Harvard arată că nu doar numărul de conexiuni sociale contează; Ceea ce contează, spune Waldinger, este calitatea relațiilor tale intime.

De exemplu, el a spus într-o discuție TED că trăirea în conflict este „foarte dăunătoare” sănătății noastre. De exemplu, a spus el, o căsnicie „cu conflicte mari” fără prea multă afecțiune poate fi mai rău pentru sănătate decât divorțul.

Mai mult, el a spus pentru CNBC că singurătatea este o experiență subiectivă. De exemplu, unii oameni sunt introvertiți și pot avea nevoie doar de una sau două relații semnificative.

„Poți să te simți singur și să fii înconjurat de mulți oameni, sau nu te poți simți singur și să fii pustnic în munți”, a spus el.

Waldinger spune că există trei pași pe care cei care se apropie sau se pensionează care doresc să evalueze calitatea relațiilor lor și/sau să-și consolideze conexiunile existente.

În primul rând, întreabă-te: am destui oameni în viața mea cu care să mă simt conectat? Mă conectez cu ceilalți așa cum vreau?

„Este într-adevăr despre a te uita la tine”, a spus Waldinger.

În al doilea rând, evaluează dacă poți să-ți îmbunătățești relațiile cu oamenii din viața ta pe care îi prețuiești și cu care îți place să petreci timpul. Poți să faci mai mult cu ceea ce ai deja?

Acesta poate fi oricine: poate un frate, un prieten sau un partener romantic. De exemplu, puteți înlocui timpul petrecut pe ecran cu timpul cu oameni, puteți anima relațiile făcând lucruri noi împreună, cum ar fi plimbări lungi sau nopți la întâlniri și puteți intra în legătură cu membrii familiei cu care nu ați mai vorbit de ani de zile. Chiar și vorbirea cu cineva la telefon, trimiterea unui mesaj text sau e-mail poate ajuta.

„Nu trebuie să fie o muncă groaznică”, a spus Waldinger.

În al treilea rând, evaluați dacă puteți face noi conexiuni.

Waldinger spune că una dintre cele mai simple și mai rapide moduri de a face acest lucru este să faci ceva care îți place sau îți pasă cu oameni pe care nu îi cunoști încă.

De exemplu, spune el, alăturați-vă unui club de grădinărit, unei mișcări politice, unui grup bisericesc sau unei mișcări pentru prevenirea schimbărilor climatice.

El adaugă că este mai ușor să începi o conversație cu oameni noi pentru că ai asta în comun.

Waldinger a spus în discursul său TED că cei mai fericiți oameni pensionați din studiul de la Harvard au fost cei care au lucrat activ pentru „înlocuirea colegilor cu noi colegi de joacă”.

„Relațiile sunt dezordonate și complexe, iar munca grea de a avea grijă de familie și prieteni nu este nici sexy, nici plină de farmec”, a spus el în discursul său TED. “Este, de asemenea, toată viața. Nu se termină niciodată.”

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *