May 29, 2024

Klaas Knot, guvernatorul ABN Amro, pe marginea reuniunii Miniștrilor de Finanțe și Guvernatorilor Băncii Centrale a Grupului celor 20 (G-20) la Gandhinagar, India, marți, 18 iulie 2023.

Bloomberg |. Getty Images

LONDRA – Claes Nott, membru al Consiliului de Guvernare al Băncii Centrale Europene, a declarat că regiunea va relaxa politica monetară „în curând”, dar a avertizat că procesul va trebui să fie făcut încet pentru a controla inflația.

„În curând va fi posibil să se relaxeze în mod corespunzător poziția actuală restrictivă a politicii monetare și să ridice treptat frâna… Ratele de politică monetară vor trece lent, dar treptat la niveluri mai puțin restrictive”, a declarat guvernatorul băncii centrale olandeze, Notte, care a ținut întâlnirea Barker la Londra. Marți, Forumul internațional de politică monetară Le-CEPR.

A Mulți factori de decizie ai Băncii Centrale Europene Un indiciu ferm că prima reducere a ratei dobânzilor din ciclul actual va avea loc la întâlnirea de săptămâna viitoare din iunie a determinat piețele monetare să prețuiască pe deplin acest scenariu. Un sondaj realizat de Reuters săptămâna aceasta a 82 de economiști a spus că toți au spus că se așteaptă la o reducere a ratei în iunie.

Dar perspectiva este incertă, mai ales dată fiind Concentrația inflației în sectorul serviciilor Zona euro și situația globală sumbră.

Deși BCE a fost ultima dintre cele trei țări care a început să majoreze ratele dobânzilor, acum este aproape sigur că va începe să reducă ratele înaintea celor două. hrănit și banca Anglieiambii au spus că sunt necesare progrese suplimentare pentru a reduce inflația.

Strategist UBP: Ne așteptăm ca BCE să reducă ratele dobânzilor săptămâna viitoare

Piețele stabilesc prețul pentru o singură reducere a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană pentru restul anului, o revizuire bruscă a așteptărilor de la începutul anului că ar reduce ratele de până la șase ori începând din primăvară. În același sondaj Reuters, majoritatea a prezis că BCE va reduce de două ori ratele dobânzilor în septembrie și decembrie.

Knott, cunoscut de obicei pentru atitudinea sa de soi, a declarat marți că a existat o „deflație clară” de când a atins un vârf de peste 10% la sfârșitul anului 2022, în special în ceea ce privește inflația mărfurilor. Cu toate acestea, el a spus că următoarea fază a procesului ar putea fi „mai volatilă” din cauza efectelor de bază în prețurile energiei și a eliminării programelor guvernamentale de sprijin fiscal.

Ce se întâmplă după iunie depinde de date

Nott a spus că interacțiunea dintre așteptările inflaționiste, prețurile de pe piață, datele privind creșterea economică, piața muncii și productivitatea și previziunile trimestriale ale BCE au însemnat că nu a fost încă posibil să se angajeze pe o cale specifică pentru reducerea ratelor în a doua jumătate a anului.

„Momentul precis, ritmul și amploarea relaxării trebuie să urmeze, de asemenea, o abordare dependentă de date… Datele pieței muncii sunt un factor cheie în previziunile noastre”, a spus el.

Nott a remarcat că ultima prognoză a personalului BCE, publicată în martie, sugera că trei până la patru reduceri ale dobânzilor în acest an ar fi adecvate, similar cu prețurile pe care piețele au stabilit la acea vreme.

„În timp ce ultimele cifre din noul acord salarial sugerează că creșterea salariilor a încetinit oarecum de la sfârșitul lui 2023, creșterea salariilor rămâne, din păcate, relativ ridicată. Pe baza indicatorilor de perspectivă, drumul către 2024 este de așteptat să rămână destul de accidentat”, spuse Knot.

“Creșterea productivității rămâne scăzută și nu a crescut încă. Prin urmare, va trebui să așteptăm următoarea rundă de prognoze din iunie, care ne va oferi o evaluare actualizată a perspectivelor inflației și a balanței riscurilor aferente”.

Datele preliminare privind inflația din zona euro pentru luna mai vor fi publicate vineri, iar Banca Centrală Europeană va lua următoarea decizie și prognoză de politică monetară pe 6 iunie.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *