May 30, 2024

Personalul de securitate trece pe lângă sigla Aramco înainte de o conferință de presă Aramco la Centrul de Convenții Plaza din Dhahran, Arabia Saudită, pe 3 noiembrie 2019.

Hamad I Mohammed |

Aramco, controlată de stat din Arabia Saudită, a declarat că va vinde acțiuni suplimentare în valoare de aproximativ 11,5 miliarde de dolari într-o ofertă care a început duminică, în timp ce Riad se confruntă cu strângerea de fonduri pentru o gamă largă de proiecte menite să-și diversifice presiunea pe combustibili fosili.

Potrivit documentelor companiei, Saudi Aramco va emite 1,545 miliarde de acțiuni la un preț de 26,70 până la 29 de riali saudiți per acțiune. La mijlocul acestui interval, vânzările ar fi de aproape 11,5 miliarde de dolari.

Vânzarea este o continuare a debutului Saudi Aramco pe piețele publice în 2019, strângând 29,4 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică inițială din lume.

Au fost ridicate întrebări cu privire la rentabilitatea pe termen lung a gigantului tradițional de petrol și gaze pe fondul unei schimbări globale către energie verde și decarbonizare. În ianuarie anul acesta, Aramco Planurile anterioare suspendate Ministrul Energiei al Arabiei Saudite, Abdulaziz bin Salman, și-a crescut ulterior capacitatea de producție de țiței de la 12 milioane de barili pe zi la 13 milioane de barili pe zi. Concentrarea pe tranziția energetică. Saudi Aramco s-a concentrat pe gaze naturale și hidrogen ca parte a planurilor de extindere a liniilor de producție.

Pe termen scurt, atractia lui Saudi Aramco pentru investitori vine din randamentul dividendelor sale. Conform datelor Factset, randamentul dividendelor la 30 mai a fost de 6,6%, în timp ce Chevron a fost de 4,2% și Exxon Mobil a fost de 3,3%. Saudi Aramco a majorat dividendul de bază pentru trimestrul al patrulea la 20,3 miliarde USD și a crescut dividendele legate de performanță la 10,8 miliarde USD.

Ofertele ulterioare de la Aramco, un pilon istoric al finanțelor Arabiei Saudite, ar contribui încă puțin pentru a reduce costurile de infrastructură ale planului de diversificare economică Vision 2030 al regatului, condus de prințul moștenitor Mohammed bin Salman Preluând conducerea în 2016. Doar unul dintre mega-proiectele din cadrul planului, Neom Future Eco-City este de așteptat să coste 500 de miliarde de dolari.

Potrivit Wall Street Journal, Arabia Saudită deținea mai mult de 82% din Aramco înainte de vânzare.

— Spencer Kimball de la CNBC a contribuit la acest raport

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *