May 31, 2024

Mai jos este o transcriere a videoclipului.

Ați auzit termenul „Internetul lucrurilor” – obiecte neînsuflețite care pot fi conectate la internet și între ele.

Dar în 2016, cercetătorul și autoarea Dr. Andrea M. Matwyshyn a mers un pas mai departe și a inventat termenul „Internet of Bodies” sau IoB.

Ea o descrie drept „o rețea umană a cărei integritate și funcționalitate se bazează cel puțin parțial pe internet și pe tehnologiile conexe, cum ar fi inteligența artificială”.

Acest lucru poate părea exagerat, dar dacă dețineți unul dintre acestea, faceți deja parte din lumea IoB.

IoB-urile sunt împărțite în trei categorii în funcție de nivelul de integrare al dispozitivului.

Prima generație este externă. Lucruri precum ceasurile inteligente sau inelele care folosesc senzori pentru a ne urmări pașii și ritmul cardiac. Sau ochelari inteligenți, care funcționează ca cameră, căști și afișaj.

A doua generație este internă. Acestea sunt dispozitive pe care le ingerați sau le implantați. Gândiți-vă la stimulatoare cardiace cu implanturi digitale, proteze inteligente conectate în nervii și mușchii pacientului… chiar și la pastile digitale care transmit date medicale atunci când sunt ingerate.

În cele din urmă, există a treia generație. Aceste dispozitive se integrează complet cu corpul menținând în același timp o conexiune instantanee la mașini externe și la internet.

Una dintre cele mai proeminente companii din domeniu este Neuralink a lui Elon Musk, care dezvoltă o interfață creier-calculator, sau BCI, numită „Legătura”.

Un cip de dimensiunea unei monede este implantat sub craniu și poate citi semnale din creierul unei persoane și le permite să controleze mașinile externe.

Primul subiect de testare al lui Neuralink, care era paralizat de la umeri în jos, a folosit dispozitivul pentru a juca șah pe un laptop. Deși la câteva săptămâni după operație, Neuralink a raportat unele erori.

Susținătorii dispozitivelor IoB spun că beneficiile sunt clare: vor îmbunătăți cunoașterea și funcționarea corpului, vor îmbunătăți îngrijirea sănătății și vor genera economii semnificative de costuri pentru persoane fizice și companii. Dar unii văd beneficiile, alții văd riscurile. Chiar și articolul original care a inventat termenul a avertizat despre capcanele tehnologiei.

În primul rând, protecția datelor va fi crucială. Multe dintre aceste dispozitive vor putea urmări, înregistra și stoca informații personale. Criticii susțin că, dacă guvernele și companiile obțin aceste date, le-ar putea folosi pentru a spiona cetățenii sau le-ar putea transforma într-un flux de venituri. Există, de asemenea, preocupări legate de dependență, dependență și siguranță fizică. De exemplu, fostul vicepreședinte al SUA Dick Cheney a recunoscut că a dezactivat funcționalitatea wireless a implantului său cardiac în 2007, din cauza îngrijorării că un asasin l-ar putea folosi pentru a provoca un atac de cord fatal.

Există, de asemenea, probleme etice de luat în considerare. Am putea vedea o lume în care bogații sunt sporiți și cei săraci nu? Din punct de vedere filosofic, IoB va contesta noțiunile noastre despre autonomie și autonomie umană? Cine este responsabil pentru monitorizarea riscurilor?

Majoritatea dispozitivelor implantabile și ingerabile IoB sunt reglementate de agenții precum Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente sau omologii lor internaționali.

Au un set de reguli pentru lucruri precum implanturile cohleare sau înlocuirea părților corpului, dar dispozitivele de consum IoB sunt în afara jurisdicției lor. Apariția recentă a acestor dispozitive, creșterea rapidă a vânzărilor și capacitățile lor diverse explică parțial mozaicurile actuale de legislație la nivel regional, statal și internațional. Cu toate acestea, unele legi existente pot fi extinse pentru a proteja datele IoB.

Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) al Uniunii Europene își propune să protejeze rezidenții UE de riscurile de încălcare a datelor și de atacuri cibernetice.

În Statele Unite, Legea privind portabilitatea și responsabilitatea asigurărilor de sănătate (cunoscută în mod obișnuit ca HIPAA) este concepută pentru a preveni dezvăluirea neautorizată a informațiilor despre pacienți.

Ca industrie, există multe de jucat. Potrivit Mordor Intelligence, doar piața globală a dispozitivelor medicale conectate va avea o valoare de aproximativ 66 de miliarde de dolari până în 2024 și se preconizează că va ajunge la peste 132 de miliarde de dolari până în 2029.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *