May 31, 2024

Indicatorul de inflație preferat de Fed a crescut cu 0,2% în aprilie, în conformitate cu așteptările

Inflația a fost în conformitate cu așteptările în aprilie, potrivit unei măsuri publicate de Rezerva Federală vineri, iar piețele sunt nervoase când ar putea începe să scadă ratele dobânzilor.

acest indicele preţurilor cheltuielilor de consum personal Departamentul de Comerț a raportat că, excluzând costurile cu alimente și energie, costurile au crescut cu doar 0,2% în perioada respectivă, în conformitate cu estimările Dow Jones.

Pe o bază anuală, PCE de bază a crescut cu 2,8%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât era de așteptat.

Inclusiv categoriile volatile de alimente și energie, inflația PCE a fost la o rată anuală de 2,7%, față de 0,3% în trimestrul precedent. Cifrele sunt în conformitate cu previziunile.

Oficialii Fed preferă datele privind cheltuielile personale de consum (PCE) decât indicele mai atent al prețurilor de consum, elaborat de Departamentul Muncii. Măsura Departamentului Comerțului ia în considerare schimbările în comportamentul consumatorilor, cum ar fi înlocuirea mărfurilor mai scumpe cu altele mai ieftine și este mai largă decât Indicele prețurilor de consum.

„Indicele de bază este de 2,8%. Este bine, dar se tranzacționează într-un interval de cinci luni, ceea ce pentru mine este destul de complicat”, a spus Dan North, economist senior pentru America de Nord la Allianz Trading. Președintele Rezervei Federale Jerome) Powell, și mi-ar plăcea să văd că asta începe să scadă și să se răspândească abia… Nu l-am primit încă pe Pepto, dar nu mă simt bine în privința asta .

Prețurile energiei au crescut cu 1,2%, stimulând câștigurile generale. Prețurile alimentelor au scăzut cu 0,2% în această lună.

Prețurile mărfurilor au crescut cu 0,2% și prețurile serviciilor cu 0,3%, continuând tendința de normalizare economică cu serviciile și consumul ca principală forță motrice.

Pe lângă datele despre inflație, datele publicate vineri includ și venituri și cheltuieli.

Venitul personal a crescut cu 0,3% în această lună, în conformitate cu așteptările, în timp ce cheltuielile au crescut cu doar 0,2%, sub așteptările de 0,4% și sub revizuirea descendentă din martie, de 0,7%. Ajustată în funcție de inflație, cifra cheltuielilor a scăzut cu 0,1%, în mare parte din cauza unei scăderi de 0,4% a cheltuielilor pentru bunuri, în timp ce cheltuielile pentru servicii au crescut cu doar 0,1%.

Reacția pieței la știri a fost că prețurile futures legate de principalii indici bursieri au crescut, în timp ce randamentele Trezoreriei SUA au scăzut.

Chris Larkin a spus: „Indicele prețurilor PCE nu arată prea multe progrese pe frontul inflației, dar nici nu prezintă nicio regresie. Pe baza reacției inițiale a futures pe indicele bursier, piața va vedea în principal acest lucru ca fiind pozitiv.” Directorul general a investițiilor comerciale în comerțul electronic la Morgan Stanley.

„Cu toate acestea, investitorii trebuie să rămână răbdători”, a adăugat el. „Fed a indicat că va fi nevoie de mai mult de o lună de date favorabile pentru a confirma că inflația este într-adevăr în scădere din nou, așa că nu există încă niciun motiv să credem că prima reducere a dobânzii va avea loc mai devreme de septembrie”.

Oficialii băncii centrale au încurajat prudența, deoarece datele privind inflația depășesc așteptările. Aceasta înseamnă că sunt mai puțin probabil să reducă ratele dobânzilor pe termen scurt.

Cel mai recent, președintele Fed din New York, John Williams, a declarat joi că, deși este încrezător că inflația va continua să scadă, prețurile rămân prea ridicate și nu a făcut suficient progres către ținta anuală de 2% a Fed.

Piețele au temperat așteptările pentru o reducere a dobânzilor în acest an. Prețurile de vineri dimineața sugerează că prima acțiune ar putea să nu aibă loc până la întâlnirea Fed, care se încheie la două zile după alegerile prezidențiale din noiembrie.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *