May 31, 2024

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin (L) părăsește o întâlnire la hotelul Shangri-La din Singapore, ca parte a prezenței sale la cel de-al 21-lea Summit Shangri-La Dialogue, pe 31 mai 2024. Miniștrii apărării americani și chinezi vor ține discuții directe rare la Singapore pe 31 mai, stârnind speranța unui dialog militar sporit care ar putea ajuta la prevenirea scăderii sub control a disputei din Taiwan și a altor probleme importante.

Nguyen Nhac AFP |

SINGAPORE – Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și-a exprimat vineri îngrijorarea omologului său chinez, adm. Dong Jun, cu privire la activitățile navale ale Chinei în strâmtoarea Taiwan și a reiterat că China „nu ar trebui să profite de tranziția politică din Taiwan… ca mijloc de a” o scuză pentru măsuri coercitive”.

Întâlnirea dintre cei doi în marginea Summit-ului Shangri-La de la Singapore a fost prima întâlnire față în față dintre cele două țări. Miniștrii Apărării din China și Statele Unite Din noiembrie 2022.

CNBC a văzut cum cele două delegații au ieșit din locație, dar nici Dong, nici Austin nu au răspuns la întrebările reporterilor.

Potrivit surselor Pentagonului, Austin a spus că Statele Unite rămân angajate în politica „o singură China”. El i-a mai spus lui Dong că Statele Unite vor continua să „zboare, să navigheze și să opereze în siguranță și în mod responsabil oriunde permite legea internațională”.

Austin a reiterat, de asemenea, anunțul din noiembrie al președintelui SUA Joe Biden și al președintelui chinez Xi Jinping că vor relua convorbirile telefonice între comandanții teatrului în lunile următoare și a salutat planurile de a convoca un grup de lucru pentru comunicații de criză până la sfârșitul anului 2019.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a declarat reporterilor la o conferință de presă că întâlnirea a oferit ambelor părți o mai bună înțelegere a problemei Taiwanului, adăugând că aceasta a avut „efecte pozitive”.

Wu Bangguo a mai subliniat că „o singură întâlnire nu poate rezolva toate problemele din relațiile dintre cele două armate, dar o întâlnire este mai bună decât nicio întâlnire”. El a adăugat, de asemenea, că este necesară mai multă comunicare și va contribui la stabilizarea relațiilor dintre cele două armate.

El a spus că cei doi miniștri ai apărării au discutat și despre războiul Rusiei în Ucraina și despre conflictul din Gaza. Comunicatul de presă al Pentagonului a menționat că Austin și Dong au discutat despre provocările Coreei de Nord, cum ar fi contribuția acesteia la războiul Rusiei din Ucraina.

Întâlnirea de vineri urmează unui apel video conferință între Austin și Dong în aprilie. Pentagonul a declarat că oficialii americani din apărare „vor continua să discute în mod activ viitorul angajament pe mai multe niveluri între oficialii din apărare și militari cu omologii lor chinezi”.

— Lin Lin de la CNBC a contribuit la acest raport.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *