June 2, 2024

consilier al primului ministru israelian Benjamin Netanyahu Într-un interviu acordat publicației britanice „Sunday Times”, el a spus că Israelul a fost de acord cu cadrul Al președintelui Joe Biden Planifică să pună capăt războiului Gazadeși a spus că „nu este o afacere bună”.

Acordul nu a fost încă finalizat șiPoziția oficială a Israelului rămâne neclară. NBC News a contactat biroul primului ministru israelian pentru clarificări.

Biden a anunțat vineri Israelul a propus un plan în trei părți care ar duce în cele din urmă la o încetare a focului cuprinzătoare în Orientul Mijlociu Fâșia Gaza,precum și eliberează toți ostaticiiA fost ținut acolo în ultimele opt luni. Biden a spus că este „timpul ca acest război să se încheie”.

Sâmbătă, Netanyahu a părut să submineze acel plan, emitând o declarație în care spunea că o încetare permanentă a focului în Gaza este „imposibilă”, dacă nu s-au convenit condițiile pentru o încetare a focului pe termen lung. război Reiterând că „condițiile Israelului pentru încheierea războiului nu s-au schimbat: distrugeți capacitățile militare și de guvernare ale Hamas, eliberați toți ostaticii și asigurați-vă că Gaza nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel”.

Ofir Falk, consilierul-șef pentru politică externă al lui Netanyahu, a subliniat într-un interviu pentru Sunday Times că Israelul nu a respins acordul, spunând că este „un acord la care am convenit – nu este o afacere bună, dar ne dorim foarte mult ca ostaticii să fie eliberați. , toti.

El a adăugat că condițiile Israelului „nu s-au schimbat” – eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas.

Planul lui Biden redefinește sfârșitul războiului, nu prin distrugerea Hamas, așa cum vrea Israelul, ci făcând un Hamas căzut „nu mai este capabil” să lanseze un atac major asupra Israelului, așa cum a făcut gruparea militantă la 7 octombrie.

„Urmărirea unui război pe termen nedefinit cu o victorie totală neclară va lăsa Israelul blocat în Gaza”, a spus Biden.

Reacția puternică a extremei drepte din cadrul cabinetului lui Netanyahu la propunerile lui Biden a scos la iveală presiunile competitive interne cu care se confruntă Netanyahu.

Ministrul de Finanțe și președintele Partidului Sionist Religios de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, a declarat pe X El „nu va face parte dintr-un guvern care este de acord cu schița propusă și pune capăt războiului fără a distruge Hamas”.

Ministrul Securității Naționale și liderul partidului de extremă dreapta Jewish Power, Itamar Ben Gvir, a numit propunerea un „triumf al terorismului”, a fost de acord că acordul va fi un „eșec absolut” și a amenințat pe X Dacă Netanyahu este de acord cu propunerea, „dizolvați guvernul”.

Liderul opoziției israeliene Yair Lapid a spus că amenințările din partea lui Ben Gvir și Smotrich „ignoră securitatea națională, ostaticii și locuitorii din nord și sud”. Lapid s-a angajat anterior să-l sprijine pe Netiyanahu împotriva partenerilor săi de coaliție de extremă-dreapta dacă accepta acordul.

„Există o înțelegere pe masă și trebuie făcută”, a spus Lapid, „Îi reamintesc lui Netanyahu că, dacă Ben Gwire și Smotrich părăsesc guvernul, el are rețeaua noastră de securitate să se ocupe de comerțul cu ostatici. pe X.

„Netanyahu nu poate arăta entuziasm pentru un plan care nu reușește să obțină „victorie absolută””, a spus Laura Blumenfield, analist în Orientul Mijlociu la Școala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins din Washington „Este în regulă, atâta timp cât el trebuie evitat : ‘Nu’.”

Între timp, presiunea internațională asupra Statelor Unite continuă să crească, întrucât Spania, Franța, Germania și Belgia susțin fiecare acordul. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a chemat sâmbătă pe liderii arabi pentru a-și reitera angajamentul față de încetarea focului. Qatar, Egipt și Statele Unite au emis o declarație comună susținând planul de pace.

Un purtător de cuvânt al Hamas a emis o declarație la scurt timp după anunț, spunând că grupul „a văzut în mod pozitiv conținutul discursului președintelui american Joe Biden”.

Prima fază a planului include o încetare completă a focului de șase săptămâni, retragerea trupelor israeliene din zonele dens populate și eliberarea femeilor și copiilor ținuți ostatici. A doua fază ar avea ca rezultat eliberarea tuturor ostaticilor vii în schimbul palestinienilor închiși în Israel, urmată de reconstrucție majoră în Gaza și, în faza finală, întoarcerea rămășițelor ostaticilor decedați la familiile lor.

Zeci de mii de israelieni s-au adunat la Tel Aviv sâmbătă seara pentru a îndemna guvernul să accepte încetarea focului. Ca răspuns la anunțul lui Biden, Hostage Families Forum, un grup israelian care pledează pentru eliberarea ostaticilor luați în atacul Hamas din 7 octombrie, a cerut membrilor Knesset să accepte acordul.

„Forumul cere ca toți ostaticii să fie înapoiați, unii pentru recuperare și alții pentru înmormântare, și să nu fie ratată ocazia de a-i aduce acasă”.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *