June 3, 2024

Claudia Sheinbaum, candidata la președinție a coaliției „Sigamos Haciendo Historia”, face semne cu mâna susținătorilor în timpul evenimentului de închidere a campaniei din 2024 de la Zocalo, Mexico City, Mexic, 29 mai 2024 .

Hector Vivas |. Știri Getty Images |

Climatologul de stânga din Mexic, Claudia Scheinbaum, a primit suficiente voturi pentru a deveni prima femeie președinte din istoria țării latino-americane.

organismul electoral national Estimări de numărare rapidă publicate Duminică seara târziu, Sheinbaum a câștigat alegerile prezidențiale. Institutul a spus că estimarea are o marjă de eroare de +/-1,5%.

Protejat al aliatului său de lungă durată și mentor Andres Manuel López Obrador, Sheinbaum este acum gata să încheie mandatul de șase ani al lui Obrador ca președinte la 1 octombrie. Înlocuit Obrador la sfârșitul zilei.

Într-un discurs după anunțarea rezultatelor preliminare, Sheinbaum a spus că guvernul va urmări „austeritate în stil republican, disciplină financiară și fiscală și autonomie”, potrivit unei traduceri CNBC, adăugând că țara „nu va avea niciodată un guvern dictatorial sau opresiv”. “.

“Vom menține diviziunea necesară între puterea economică și cea politică. Vom apăra și vom lucra întotdeauna pentru interesele finale ale poporului și țării mexicane”, a spus ea.

Sheinbaum a subliniat, de asemenea, o viziune de ansamblu pentru relația Mexicului cu vecinul său, Statele Unite, sub conducerea ei. “Va exista o relație de prietenie, respect reciproc și egalitate cu Statele Unite, așa cum a fost cazul până acum. Întotdeauna vom apăra mexicanii de cealaltă parte a graniței”, a spus ea.

Dolarul american a fost puțin schimbat față de peso mexican în jurul orei 1 a.m., ora locală.

Într-un discurs video tradus de CNBC, actualul președinte Lopez Obrador l-a felicitat pe Scheinbaum pentru că a devenit prima femeie prim-ministru a țării în 200 de ani: „Numele Mexicului a atins din nou apogeul. Sunt mândru că sunt mexican”.

Sheinbaum, fostul primar al orașului Mexico, cunoscută drept „Doamna Gheață” de către adversarii săi politici, s-a angajat să continue implementarea în mare măsură a politicilor lui Obrador și are sprijinul partidului de guvernământ Morena.

Vedere panoramică asupra mitingului de închidere a Claudiei Sheinbaum, candidatul la președinție al partidului de guvernământ mexican Morena Party, la Zocalo Plaza din Mexico City, pe 29 mai 2024.

Pedro Pardo |. AFP |

Sheinbaum a învins-o pe rivala ei, femeia de afaceri de centru-dreapta, Xóchitl Gálvez, la votul de referință, după luni în care a dominat sondajele.

Galvez a recunoscut rezultatele intermediare într-un discurs după eliberare și a spus că a comunicat cu Sheinbaum pentru a-și recunoaște eșecul.

„Recunosc rezultatele pentru că iubesc Mexicul și știu că, dacă totul merge bine pentru guvern, va merge bine pentru țara noastră”, a spus ea, conform unei traduceri CNBC. Ea a descris alegerile ca fiind „istorice”, dar au fost supranumit și „cea mai violentă” din istoria țării. Treizeci și șapte de candidați au fost asasinați în timpul procesului electoral, Potrivit Reuters.

„În timp ce recunosc (eșecul), cer cu fermitate rezultate și soluții pentru problemele grave ale țării”, a spus Galvez, ea a îndemnat telespectatorii „să se gândească la mine ca pe un luptător care nu va înceta niciodată să lupte pentru Mexic”. Viața, adevărul și libertatea sunt respectate. “

provocări economice

Sheinbaum prezidează Mexicul, care este încă în chinul redresării economice după o recesiune profundă din timpul pandemiei de Covid-19. În 2020, PIB-ul țării s-a redus cu 8,5% anual, ceea ce a fost cea mai mare contracție din anii 1930. Potrivit Reuters.

Banca Mondială a spus că în ultimele trei decenii, țara a „performat slab în comparație cu țări similare în ceea ce privește creșterea, incluziunea și reducerea sărăciei”.

Într-un raport lansat la sfârșitul lunii mai, economistul senior Deloitte, Marcos Novelo a evidentiaDeclinul economic brusc cauzat de pandemia de coronavirus și întârzierea redresării țării în comparație cu alte economii majore.

„Bănuim că, după un șoc la fel de sever precum pandemia, există încă unele distorsiuni în datele economice ale Mexicului care creează iluzia că această redresare este mai dinamică decât în ​​trecut”, a scris el.

Fondul Monetar Internațional aşteptaAceastă țară din America Latină, cu o populație de peste 132 de milioane de locuitori, are o creștere a PIB-ului de 2,4% în acest an. Creștere de 3,2% față de 2023.

Analiștii spun că următorul guvern al Mexicului se va confrunta cu realități fiscale și structurale semnificative și va trebui să facă alegeri dificile, deoarece echilibrează un program de investiții, un program de bunăstare popular, dar costisitor și, poate cel mai important, Pemex. Companiile petroliere de stat au avut probleme Nivelul datoriei crește și producția de petrol mai mică decât cea așteptată.

Analiștii de la Verisk Maplecroft au declarat într-o notă de cercetare recentă că „fără soluții concrete pentru a aborda elefantul din cameră – Pemex – nici sentimentul pieței externe și nici agențiile de rating de credit nu vor fi convinse de performanța financiară a lui Sheinbaum. Calificări.

„Propunerea ei principală – prin refinanțarea datoriei Pemex aflate la scadență (6,8 miliarde de dolari în 2025, urmată de 10,5 miliarde de dolari în 2026 – pentru un total de 39 de miliarde de dolari până la sfârșitul deceniului) pentru a rezolva această problemă – este puțin probabil să se realizeze o curățare cu investitorii. având în vedere problemele structurale profunde ale Pemex”, au adăugat ei.

Sheinbaum a contribuit anterior la rapoartele Grupului Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbările Climatice. Cu toate acestea, tânăra de 61 de ani nu a făcut din amenințările climatice cu care se confruntă Mexicul un element central al campaniei sale.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *