June 3, 2024

Banca digitală olandeză Bunq intenționează să reintre în Marea Britanie pentru a accesa piața „mare și deservită” de aproximativ 2,8 milioane de „nomazi digitali” britanici.

Pavlo Gonchar |. Sopa Images |

PARIS – Banca digitală olandeză Bunq speră să obțină o licență bancară de la autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, a declarat CEO-ul și fondatorul Ali Niknam pentru CNBC.

„Sper că putem face progrese până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, deoarece procesul din Marea Britanie poate fi ușor diferit de cel din Europa, deoarece este un domeniu de reglementare diferit”, a spus Nicknan într-un interviu săptămâna trecută la Viva Tech. conferinta de la Paris.

„Nu știu când vor spune da, dar până acum nu am niciun motiv să cred că nu vom avea succes”.

Bunq, cunoscut pentru cărțile sale de culoarea curcubeului și se concentrează pe așa-numiții „nomazi digitali” care nu sunt legați de nicio țară sau regiune, a fost lansat inițial în Marea Britanie în 2019. Europa.

Brexitul care devine lege înseamnă că instituțiile financiare ale UE nu se pot baza pe autorizațiile lor naționale pentru a opera pe piața britanică. În prezent, Bunq deține doar o licență bancară de la Banca Centrală Olandeză.

Provocările reintrarii pe piața din Marea Britanie

Acum, Bunq plănuiește să reintre pe piața din Marea Britanie. Compania a depus o cerere pentru o licență pentru instituția de monedă electronică la Autoritatea de Conduită Financiară anul trecut. Compania a spus că lansarea în Marea Britanie îi va oferi acces la o piață „mare și deservită” de aproximativ 2,8 milioane de nomazi digitali britanici.

Cu toate acestea, acest lucru se va dovedi dificil. Compania fintech europeană rivală Revolut, cu sediul în Marea Britanie, deține în prezent o licență de instituție de monedă electronică și încearcă de ani de zile să obțină o licență bancară britanică.

Cu siguranță, o licență bancară este diferită de o licență pentru bani electronici. Principala diferență este că licența bancară permite companiei să acorde împrumuturi. Monzo și Starling sunt printre puținele platforme fintech pentru consumatori din Marea Britanie cu propriile licențe bancare.

„Facem tot posibilul, autoritățile de reglementare britanice au fost foarte receptive, conversațiile sunt în desfășurare, nu știu cât timp va dura, dar lucrurile par să se schimbe”, a declarat Nicknan pentru CNBC.

Fondată la Amsterdam în 2012 de antreprenorul olandez în tehnologie Ali Niknam, Bunq a devenit una dintre cele mai mari neobanci din Europa, cu 12,5 milioane de utilizatori și 8 miliarde EUR (8,6 miliarde USD) în depozite în toată Europa. Investitorii au evaluat ultima dată compania la 1,65 miliarde de euro.

La începutul acestui an, Bunq a raportat primul său profit pe întregul an, cu un profit net de 53,1 milioane de euro în 2023.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *