June 4, 2024

Ca proprietar de pensiune în comitatul Hualien, Taiwan, Chen Ruijia este obișnuită cu vibrațiile ușoare care interferează uneori cu munca ei. Dar de data aceasta, ceva se simte diferit.

„Tremuratul a devenit mai puternic și a durat mai mult, iar până la sosirea vehiculelor de salvare, m-am speriat”, a spus ea. „Am auzit pietre căzând peste tot și am văzut fum și praf de jur împrejur. Au fost alunecări masive de teren în fața și în spatele nostru”.

Pe 3 aprilie, un cutremur de 7,4 grade a lovit Taiwan, cel mai grav cutremur din Taiwan în ultimii 25 de ani, doamna Chen tocmai supraviețuise când a ieșit din casă pentru a verifica daunele.

“Nu am experimentat un cutremur atât de puternic în viața mea. Este cu adevărat înfricoșător”, a spus bărbatul de 60 de ani.

Chen Ruijia este proprietarul unui B&B în comitatul Hualien, Taiwan.

Sursa: Jan Camenzind Broomby

Acum, supraviețuitorii precum Chen se confruntă cu noi provocări. Turiștii anulează călătoriile, iar grupurile de tururi dispar.

Situația devine rapid o amenințare existențială pentru locuitorii din Hualien, unde 70% din economie se bazează pe turism.

„Păcat că nu există turişti”, a spus Chen. „Toată lumea este prea speriată să vină”.

Restaurante goale și rezervări anulate

Județul Hualien, care a suportat cel mai mult cutremur, atrage milioane de turiști în fiecare an către principala sa atracție, vârfurile falnice și cascadele defileului Taroko.

Dar acum, drumurile de munte aglomerate anterior și traseele care duceau în canioane sunt acum înfundate cu resturi, iar porțiuni mari din Parcul Național Taroko rămân închise.

O femeie pe nume Lai, care deține un restaurant lângă intrarea în canion, a spus că restaurantul ei, cândva plin, este acum gol.

„Sperăm cu adevărat că parcurile naționale se vor redeschide, dar dacă nu o fac, nu putem face nimic”, a spus ea. „Se pare că nu există un sfârșit în vedere.”

Lai deține un restaurant lângă Cheile Taroko. „Se pare că nu există un sfârșit în vedere.”

Sursa: Jan Camenzind Broomby

Distrugerea zonei a creat probleme și pentru ghizii turistici locali, precum Yang Se-joo.

„Pachetele noastre turistice obișnuite se concentrează pe Taroko”, explică el. „După cutremur, toate rezervările noastre au fost anulate”.

Potrivit oficialilor locali din Hualien, numărul de turiști din locurile pitorești Hualien a scăzut cu 85% față de anul trecut. Domnul Liang a explicat că ghizii turistici ca el lucrează acum ca șoferi de taxi și nu pot face rost.

Ghidul turistic Yang Se-joo își câștigă existența conducând un taxi. „După cutremur, toate rezervările noastre au fost anulate”.

Sursa: Jan Camenzind Broomby

„Volumul afacerilor a scăzut la 30%-50% față de nivelul anterior”, a spus el. „Mulți prieteni au părăsit Hualien pentru a lucra în altă parte, deoarece industria noastră de aici este foarte dificilă. De asemenea, m-am gândit să mă mut în alt județ”.

Aceste tendințe se reflectă în diferite sectoare ale industriei turismului, Asociația Hotelurilor Hualien raportând că gradul de ocupare a scăzut la doar 5% după cutremur – o observație repetată de Howard Yeh, un manager local de hotel.

Howard Yeh, managerul unui hotel local. „Trebuie doar să rezistăm și să așteptăm în continuare”.

Sursa: Jan Camenzind Broomby

“Aproximativ 90 la sută dintre turiștii străini care vin în Hualien merg în mod special în Cheile Taroko. Cu această atracție majoră închisă temporar, Hualien și-a pierdut mult atractivitatea pentru turiști”, a spus el. „Trebuie doar să rezistăm și să așteptăm”.

În ciuda speranțelor locuitorilor din Hualien, oficialii locali estimează că ar putea dura ani pentru ca turismul să revină la nivelurile de dinainte de cutremur.

„Recuperarea completă poate dura cinci până la 10 ani”, a declarat Zhang Zhixiang, directorul Biroului de Turism al orașului Hualien, pentru CNBC Travel Channel.

Dificultate de intrare

Pentru a accelera procesul de recuperare, guvernele locale și centrale din Taiwan au lansat planuri de sprijinire a afacerilor locale și de a încuraja turiștii să se întoarcă acasă. Guvernul oferă garanții pentru împrumuturi și subvenții ale dobânzii întreprinderilor locale care au nevoie de împrumuturi.

Din iulie, vizitatorii județului Hualien vor fi, de asemenea, eligibili pentru subvenții pentru cazare de până la 1.000 USD (31 USD), iar agențiile de turism pot primi subvenții pentru cazare de până la 20.000 USD (618 USD).

Zhang Zhixiang, directorul Biroului de Turism al orașului Hualien, a estimat că ar putea dura cinci până la zece ani pentru ca industria turismului din regiune să se recupereze complet.

Sursa: Jan Camenzind Broomby

Totuși, localnicii se tem că măsurile ar putea să nu fie suficiente. Stephanie Zhang, președintele Asociației Hotelurilor Hualien, a declarat că asociația prezice că, în cel mai bun scenariu, ratele de ocupare a hotelurilor vor reveni la 40-50% în această vară.

Acoperirea de știri în curs de desfășurare a cutremurului, filmările de pe rețelele de socializare cu clădiri care se prăbușesc și aproximativ 1.500 de replici din Taiwan de la cutremurul inițial au contribuit puțin la restabilirea încrederii turiștilor.

Chiar dacă turiștii vor să meargă în Hualien, intrarea în județ este mai dificilă decât înainte. Zhang a explicat că aproximativ 70% dintre turiști ajung în Hualien din nordul Taiwanului, dar cutremurul a deteriorat drumul care leagă orașul de Taipei.

Drumul mai funcționează la anumite ore ale zilei, iar județul este încă accesibil cu trenul și avionul, dar pagubele și-au luat amploare.

Chen a spus că Biroul de Turism al orașului Hualien lucrează din greu pentru a restaura orașul și a promova Hualien ca destinație turistică sigură.

„Dacă această tendință nu este inversată și încrederea turiștilor în Hualien este restabilită, se preconizează că pierderile vor ajunge la aproximativ 15 miliarde de dolari NT până la sfârșitul anului”, a spus el.

impact larg

Impactul cutremurului se extinde cu mult dincolo de industria turistică din Hualien. „Turismul este sânul vital al lui Hualien”, a explicat Zhang.

Când turismul are de suferit, la fel și restul regiunii.

Vânzătorul de pe piață Cheng Wenzhong a explicat că piața, care deservește de obicei localnicii, suferă pentru că localnicii nu fac bani. „Dacă nu vin turiștii, afacerea noastră va fi grav afectată, Lin Yamei, un vânzător de pește la piața umedă a orașului, a declarat că volumul de afaceri a scăzut cu două treimi.

Lin Yamei, un vânzător de pește la piața umedă Hualien.

Sursa: Jan Camenzind Broomby

Totuși, locuitorii Hualien speră că turiștii se vor întoarce curând și viața poate reveni la normal.

Stând într-un restaurant gol de la intrarea în Cheile Taroko, Lai Suier a explicat că rămâne încrezătoare în viitor.

“Dacă nu merge aici, vom căuta în altă parte. Dacă tot nu merge, ne vom găsi un loc de muncă. Indiferent de câți bani am câștiga, atâta timp cât ne putem întreține, vom fi capabil să trăiască frugal”, a spus ea, ștergându-și lacrimile de pe ochi.

„Există speranță”, a spus ea. — Vom găsi o cale.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *