June 5, 2024

Pe 4 iunie 2024, prim-ministrul indian Narendra Modi a făcut semn la sediul Partidului Bharatiya Janata (BJP) din New Delhi, India.

Adnan Abidi |

Într-un eșec politic șocant pentru prim-ministrul Narendra Modi, directorii de afaceri ai țării au cerut să încerce să înțeleagă mai bine impactul asupra peisajului economic și investițional al Indiei, după ce acesta nu a reușit să asigure o majoritate totală pentru partidul său.

„Alegătorii indieni sunt profesori grozavi. Ei surprind într-adevăr politicienii, sondatorii de sondaj și observatorii pieței”, a scris Venugopal Garre, director general la AB Bernstein, într-un e-mail către clienți.

În ultimii câțiva ani, directorii executivi ai unora dintre cele mai mari companii din America au investit timp și bani în construirea de relații cu Modi, în timp ce își pun ochii pe piața indiană.

General Electric aerospațial, măr, Starbucks și Nvidia se numără printre o serie de companii care au încheiat tranzacții importante pentru extinderea, fabricarea și vânzarea produselor lor pe plan intern.

„Pe măsură ce economia Chinei încetinește, India a devenit o destinație de top pentru giganții tehnologiei din SUA”, a declarat marți pentru CNBC Pramit Chaudhuri, șeful operațiunilor din Asia de Sud din Eurasia.

Acțiunile indiene s-au vândut luni, înregistrând cea mai mare scădere din 2021, în urma rezultatelor surpriză ale alegerilor.

Acțiunile indiene scad după ce Modi a câștigat alegerile

Rahul Sharma, manager de portofoliu pentru piețele emergente la firma de investiții Shafer Cullen, care administrează active de 6 miliarde de dolari, a declarat că rezultatele au fost „în mod clar negative și ar putea avea un impact asupra pieței pe termen scurt”.

Cu toate acestea, Sharma rămâne optimist în privința Indiei pe termen lung, invocând demografia puternică a țării.

„Nu uitați de potențialul uriaș al țării, cu venitul pe cap de locuitor încă la un nivel atât de scăzut, dar cu avantajele sale uriașe, cum ar fi o forță de muncă mare, tânără și relativ bine educată”, a spus Sharma.

Agenda economică a lui Modi

Eșecul lui Modi de a asigura o majoritate totală pentru partidul său a ridicat, de asemenea, noi întrebări cu privire la agenda economică mai largă a guvernului său.

Mai exact, dacă reformele promise vor fi adoptate la fel de repede cum a promis Modi în timpul campaniei sale.

„Guvernele de coaliție au întotdeauna probleme, mai ales când vine vorba de formularea planurilor economice”, a scris echipa din India a Societății Asia într-o notă adresată clienților.

„Majoritatea reformelor economice necesită convingere din partea liderilor indieni… pentru a negocia… cu bipartidism, ceea ce ar putea prelungi timpul necesar pentru a face lucrurile”, a declarat un fost oficial al administrației pentru CNBC într-o conversație privată.

Întrebarea este dacă Modi poate trece de la guvernare ca lider majoritar la guvernare ca generator de consens.

Modi își propune să facă din India a treia economie din lume până în 2027.

Dar produsul intern brut al Indiei de anul trecut maschează un șomaj ridicat care erodează perspectivele de carieră ale tinerilor lucrători și forțează milioane de oameni să părăsească orașele și să se întoarcă în comunitățile rurale.

„Situația șomajului din țară a contribuit cu siguranță la tensiunile electorale”, a spus Chaudhry din Eurasia.

„În vreme ce redresarea pieței muncii nu este încă larg răspândită, lipsa oportunităților de angajare este cea mai mare preocupare a alegătorilor”, au scris analiștii de la TS Lombard într-o notă adresată clienților marți.

Acum, o lege a muncii pe care guvernul lui Modi intenționează să o reformeze ar putea să nu fie implementată, deoarece partidul său, Partidul Bharatiya Janata (BJP), nu mai are majoritatea absolută în parlament.

Mandatul electoral al Indiei mai restrâns decât se aștepta, agenda economică a lui Modi ar putea fi perturbată

Reformele propuse de Modi ar simplifica legile privind angajarea și concedierea lucrătorilor și ar elimina alte bariere în calea unei piețe a muncii mai flexibile.

Alți analiști au spus că reformele cheie legate de agricultură și achiziția de terenuri ar putea dura, de asemenea, mai mult timp pentru implementare decât se aștepta anterior. Proiectele de infrastructură ar trebui să continue, dar ca și în cazul altor industrii, ritmul este probabil să încetinească.

investiții americane

Pe termen scurt, noua dinamică de guvernare în parlamentul Indiei poate necesita o recalibrare a așteptărilor corporative din SUA. Sub un guvern de coaliție, unele reforme pot dura mai mult timp.

Dar experții spun că companiile din SUA văd în continuare India ca pe o parte esențială a strategiei lor pe termen lung de a diversifica lanțurile de producție și aprovizionare, mai degrabă decât să se bazeze exclusiv pe China.

Citiți mai multe acoperire politică CNBC

Raghuram Rajan, fost guvernator al Reserve Bank of India, a declarat: „Nu cred că expansiunea companiilor americane în India ar trebui să fie afectată de rezultatele alegerilor”.

El a adăugat că investițiile americane nu „au venit niciodată din cauza reformelor, iar acest lucru afectează investițiile”. Rajan este AcumProfesor de finanțe la Universitatea din Chicago Booth School of Business.

reduce tensiunile sociale

Sharma de la Shafferkaran prezice că retorica „naționalist hindus agresiv” a BJP se va atenua după alegeri, „ceea ce va reduce diviziunile și tensiunile din țară”.

Liderul indian s-a confruntat cu critici pentru tratamentul acordat minorităților precum sikhii și musulmanii și eforturile guvernului său de a reduce la tăcere opoziția politică.

Pe 30 mai 2024, susținătorii partidului de guvernământ Bharatiya Janata (BJP) au organizat decupaje de hârtie ale prim-ministrului indian Narendra Modi la un miting de campanie la Amritsar.

Narinder Nanu |. AFP |

Analistul Gavekal Research, Tom Miller, a scris miercuri că rezultatele alegerilor „ar putea face poziția socială a Indiei mai sigură dacă împiedică BJP să urmărească politici naționaliste hinduse dure”.

Jitania Kandhari, șeful cercetării macroeconomice în echipa de acțiuni pentru piețele emergente a Morgan Stanley, a declarat că odată ce noul guvern va fi format, următorul mare eveniment va fi publicarea bugetului anual pe 1 iulie.

„Acest lucru va stabili tonul și răspunsul (în ceea ce privește prioritățile de cheltuieli) noii administrații”, a scris Kandari într-un e-mail către CNBC.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *