June 6, 2024

Analiștii spun că criticile publice ale președintelui ucrainean Zelensky la adresa Chinei cu privire la relațiile chino-ruse și abordarea sa rece față de viitorul summit de pace ar putea în cele din urmă să se răstoarne împotriva Kievului.

Zelensky a vorbit la Forumul de Dialog Shangri-La din Singapore duminica trecută și și-a exprimat nemulțumirea față de poziția Chinei cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina. Acuza Beijingul că a ajutat Moscova să saboteze viitorul summit pentru pace În Elveția, s-au făcut presiuni asupra altor țări să nu participe.

Președintele ucrainean Zelensky a sosit în Singapore pe 1 iunie 2024 pentru a participa la Dialogul Shangri-La.

Sue Edgar |

China a negat cu fermitate acuzațiile, ministerul său de externe declarând că poziția sa față de Rusia și Ucraina este „dreaptă și corectă” și afirmând că decizia sa de a sări peste summitul de pace din 15-16 iunie s-a bazat pe faptul că China nu a avut o poziție de „egalitate”. .

Analiștii chinezi au spus că izbucnirea lui Zelensky a fost o mișcare periculoasă care ar putea să înfurie și să înstrăineze Beijingul și să-l apropie de Rusia.

Astrid Nordin, președintele departamentului de relații internaționale cu China de la King’s College din Londra, a declarat pentru CNBC că China „preferă să se prezinte ca un făcător de pace binevoitor și dorește ca conducerea ucraineană să confirme acest rol, acea relație și această poveste”. .

„Riscul pentru Ucraina în a refuza să joace rolul de a accepta bunăvoința Chinei este ca liderii chinezi să schimbe scenariul și să sublinieze că China își unește mâinile cu Putin pentru a deveni un bastion ferm împotriva hegemonia occidentală”, a menționat ea.

„Zelensky nu ar face nimic pentru a se poziționa, încurajând liderii chinezi să pună accentul pe cel din urmă, mai degrabă decât pe primul”, a spus ea, menționând că China și-ar putea semnala cu ușurință opoziția față de Kiev prin „tratarea dură a Ucrainei și a practicilor înrădăcinate”. Schimbare.

Ucraina nu reușește să câștige China

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping și-au luat rămas bun la sfârșitul discuțiilor lor de la Beijing, China, pe 16 mai 2024.

Mihail Metzer |

Poziția Beijingului a atras o reacție furioasă din partea lui Zelenski, care a acuzat Rusia și China că complotează pentru a submina summitul folosind influența lor pentru a descuraja alte țări să participe la eveniment, în speranța că această mișcare va întări viziunea comunității internaționale cu privire la sprijinul său „modelului de pace”.

Adresându-se delegaților la Forumul de Apărare Shangri-La, Zelensky a spus că „Rusia folosește influența Chinei în regiune, folosește diplomați chinezi și face tot ce poate pentru a sabota summitul pentru pace”, potrivit unei traduceri a observațiilor sale. Nu a dat exemple concrete care să susțină afirmațiile sale.

El a adăugat: „Este regretabil că o țară independentă și puternică precum China a devenit un instrument în mâinile lui Putin”.

Președintele ucrainean Zelensky a avut o conversație telefonică cu președintele chinez Xi Jinping la Kiev pe 26 aprilie 2023.

Serviciul de presă al președintelui Ucrainei |

China neagă aceste acuzații, Întâlnire cu purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Mao Ning El a spus că „hegemonismul și politica de putere nu sunt stilul diplomatic al Chinei”. „Nu există nicio situație în care China să facă presiuni asupra altor țări”, a spus ea, adăugând că poziția Beijingului cu privire la discuții a fost „deschisă și transparentă”.

Bonnie Glaser, director al programelor pentru Asia la German Marshall Fund al Statelor Unite, a declarat pentru CNBC că, dacă Zelensky ar critica China, „a crezut că va duce la o schimbare în politica Beijingului și mă îndoiesc că va avea acest efect”.

Glaser a negat pretenția Chinei de a fi un partid neutru. El a considerat că decizia Chinei de a nu participa la summit reflectă că „China dă prioritate relațiilor sale cu Rusia, în special relația dintre Xi Jinping și Putin”.

Cu noi sau împotriva noastră?

Pe 12 decembrie 2023, președintele SUA Biden a ținut un discurs în timpul întâlnirii cu președintele ucrainean Zelensky în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, SUA.

Leah Millis |

Yu Jie, un coleg senior pe China la Chatham House, un think tank londonez, a declarat că remarcile lui Zelensky asupra Chinei au arătat în mod specific „nemulțumirea lui față de alianța mai strânsă a Chinei și Rusiei, mai degrabă decât a abandona Beijingul în ansamblu”.

„Ucrainenii au nevoie de cât mai multe țări pentru a contribui la procesul de reconstrucție post-conflict. Având în vedere investițiile existente în Ucraina în ultimele două decenii, este probabil ca China să joace un rol cheie în reconstrucție. Nu doar China, ci mai multe țări economiile emergente precum India, Africa de Sud și Brazilia au ales toate o poziție foarte asemănătoare cu cea a Beijingului.

Se așteaptă ca India să trimită un reprezentant la summit-ul pentru pace, dar nu a fost confirmată participarea Braziliei la eveniment;

Ea a spus că guvernul ucrainean „nu dorește să le respingă complet”, dar riscul este ca Beijingul să vadă summitul pentru pace „într-o ocazie de a acuza orice țară care nu este de partea Ucrainei”.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *