June 6, 2024

Siguranța înlocuitorilor de zahăr este încă o dată pusă sub semnul întrebării.

Cercetătorii conduși de Clinica Cleveland au legat xilitolul, înlocuitor de zahăr cu conținut scăzut de calorii, de un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces cauzat de cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat astăzi în European Heart Journal.

Xilitolul este un alcool de zahăr care se găsește în cantități mici în fructe și legume și este, de asemenea, produs de corpul uman. Ca aditiv, arată și are gust de zahăr, dar conține cu 40% mai puține calorii. Este folosit în gumă fără zahăr, bomboane, pastă de dinți și produse de panificație în concentrații mult mai mari decât cele găsite în natură. Poate fi găsit și în produsele etichetate „keto-friendly”, în special în Europa.

Aceeași echipă de cercetare a descoperit anul trecut că Popularul înlocuitor de zahăr eritritol. acest Creștere semnificativă a utilizării înlocuitorilor de zahăr În ultimul deceniu, au crescut îngrijorările cu privire la creșterea ratelor obezității.

„Am pus aceste lucruri în piramida noastră alimentară, iar oamenii care sunt cel mai probabil să le mănânce sunt cei care riscă să sufere de boli de inimă și accident vascular cerebral, cum ar fi persoanele cu diabet”, a spus Lead , Ph.D., Catedra Cleveland Clinic, Departamentul de Științe Cardiovasculare și Metabolice, Institutul de Cercetare Nano.

Apar multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale Pentru persoanele fără factori de risc cunoscuți (cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau nivelurile crescute ale colesterolului). Echipa de cercetare și-a propus să studieze alcoolii de zahăr care apar în mod natural în corpul uman pentru a vedea dacă acești compuși ar putea prezice riscul cardiovascular la acești oameni.

Pentru studiu, cercetătorii au măsurat nivelurile de xilitol care apar în mod natural în sângele a peste 3.000 de participanți după post peste noapte. Ei au descoperit că persoanele din primele 25% din grupul de studiu pentru nivelurile de xilitol au avut de aproximativ două ori mai mult risc de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în următorii trei ani decât cei din 25% de jos.

De asemenea, cercetătorii au vrut să înțeleagă mecanismul de acțiune, așa că au hrănit șoareci cu xilitol, l-au adăugat în sânge și plasmă în laborator și au dat 10 voluntari sănătoși o băutură care conține xilitol. În toate aceste cazuri, a spus Hasson, xilitolul pare să activeze trombocitele, componenta sanguină care controlează coagularea. cheag de sânge Este o cauză principală a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

„Tot ceea ce este nevoie este ca xilitolul să interacționeze cu trombocitele singur pentru o perioadă scurtă de timp – câteva minute – iar trombocitele devin supraîncărcate și mai probabil să se coaguleze”, a spus Hazen.

Următoarea întrebare este ce cauzează boala la unii oameni, a spus dr. Sadiya Khan, cardiolog la Northwestern Medicine’s Broome Cardiovascular Institute și profesor de epidemiologie cardiovasculară la Northwestern Feinberg School of Medicine, și cum să le scadă .

Hasson a spus că este nevoie de mai multe cercetări. Între timp, el le spune pacienților să evite xilitolul și alți alcooli de zahăr, care sunt toate scrise cu terminația „itol”. În schimb, el recomandă utilizarea unor cantități moderate de zahăr, miere sau fructe pentru a îndulci alimentele, adăugând că pasta de dinți și un baton de gumă ar putea să nu fie o problemă pentru că se consumă atât de puțin xilitol.

Raportul are câteva limitări cheie.

În primul rând, studiile despre xilitol, care apare în mod natural în sângele oamenilor, sunt observaționale și pot arăta doar o asociere între alcoolul zaharat și riscul de boli de inimă. Nu a arătat că xilitolul cauzează rate mai mari de boli de inimă, accident vascular cerebral sau deces.

Cu toate acestea, având în vedere toate dovezile prezentate în lucrare, „limitarea aportului de îndulcitori artificiali poate fi rezonabilă”, a spus Khan. „Poate că răspunsul nu este înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali, ci luarea în considerare a mai multor ingrediente alimentare de înaltă calitate, cum ar fi legumele și fructele, ca zaharuri naturale”.

Dr. Joanne Slavin, profesor de știință alimentară și nutriție la Universitatea din Minnesota-Twin Cities, spune că îndulcitorii artificiali nu ar trebui să fie greu de evitat. Acestea sunt enumerate în lista de ingrediente a mărfurilor ambalate.

„Aș spune că nu luați niciodată xilitol?” a întrebat Slavin, care nu a fost asociat cu studiul. Înlocuitorii de zahăr sunt un instrument pentru unii oameni care încearcă să reducă zahărul în dieta lor și se reduce la alegerea personală, a spus ea.

În timp ce Slavin a găsit studiul interesant și a ridicat unele îngrijorări, ea a remarcat că alcoolii de zahăr sunt scumpi și de obicei sunt utilizați în cantități mici în gumă și bomboane fără zahăr.

O altă limitare a studiului este că participanții ale căror niveluri sanguine de xilitol au fost măsurate au avut un risc ridicat de boli de inimă sau au avut documentate boli de inimă, astfel încât rezultatele ar putea să nu se aplice persoanelor sănătoase.

Cu toate acestea, mulți oameni din public împărtășesc caracteristicile participanților la studiu, a spus Hazen.

„Obezitatea, diabetul, colesterolul crescut sau hipertensiunea arterială sunt comune în rândul americanilor de vârstă mijlocie sau mai în vârstă”, a spus el.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *