June 9, 2024

Consiliul Guardian al Iranului a aprobat duminică președintele parlamentului al țării și alte cinci persoane să candideze la alegerile prezidențiale din 28 iunie, după ce un accident de elicopter a ucis președintele Ebrahim Raisi și alți șapte.

Comitetul a interzis din nou să candideze fostului președinte Mahmoud Ahmadinejad.

Decizia comitetului marchează pistolul de start în campania de două săptămâni pentru înlocuirea lui Lacey. De.

Consiliul Gardienilor este un grup de clerici și juriști supravegheat în cele din urmă de Khamenei. Lăsarea alegerilor vine pe fondul tensiunilor legate de un program nuclear care avansează rapid.

De asemenea, Consiliul Gardienilor continuă să excludă femeile sau oricine solicită schimbări radicale în guvernarea țării.

Evenimentul ar putea include o dezbatere televizată în direct despre postul de stat al Iranului. De asemenea, candidații fac publicitate pe panouri publicitare și susțin discursuri de campanie pentru a-și susține campaniile.

Până acum, niciunul nu a oferit detalii, deși toate promit condiții economice mai bune pentru țară, care acum îmbogățește uraniul mai mult ca niciodată, sub sancțiunile Statelor Unite și ale altor țări occidentale din cauza programului său nuclear. Toate sunt mai aproape de arme. nivelul clasei.

Astfel de chestiuni de stat rămân decizia finală a lui Khamenei, dar foștii președinți au favorizat implicarea sau confruntarea Occidentului în această problemă.

Cel mai proeminent candidat rămâne Mohammad Bagher Qalibaf, în vârstă de 62 de ani, un fost primar al Teheranului, cu legături strânse cu Gărzile Revoluţionare paramilitare ale ţării. Cu toate acestea, mulți își amintesc de Qalibaf ca pe un general de gardă care a participat la represiunea violentă împotriva studenților iranieni din 1999.

Qalibaf a candidat fără succes la președinție în 2005 și 2013. Raisi a câștigat alegerile din 2021, care au avut cea mai mică prezență la vot la alegerile prezidențiale din Iran, după ce toți oponenții majori s-au găsit descalificați.

Khamenei a ținut un discurs săptămâna trecută făcând aluzie la calitățile evidențiate de susținătorii lui Qalibaf, care ar putea indica sprijinul liderului suprem pentru vorbitor.

Cu toate acestea, rolul lui Qalibaf în represiune poate arăta diferit după ce Iranul a îndurat ani de neliniște cauzate nu numai de economia sa bolnavă, ci și de moartea în 2022 a unei tinere, Mahesa Amini, a declanșat proteste masive.

Alți candidați includ fostul negociator principal în domeniul nuclear Saeed Jalili, care a candidat în 2013 și s-a înregistrat în 2021 înainte de a se retrage pentru a o susține pe Lacey. Primarul Teheranului, Alireza Zakani, a renunțat și el în 2021 în sprijinul lui Raisi. Mostafa Pourmohammadi este fostul ministru al Justiției. Vicepreședintele lui Raisi, Amirhossein Ghazizadeh Hashemi, a candidat la alegerile prezidențiale din 2021 și a terminat pe ultimul loc, cu puțin sub 1 milion de voturi.

Masoud Pezeshkian, singurul candidat reformist de pe linia dură, nu s-a considerat că are prea multe șanse.

Consiliul Gardienilor l-a descalificat pe Ahmadinejad, fostul președinte care a pus sub semnul întrebării Holocaustul. Ahmadinejad l-a provocat din ce în ce mai mult pe Khamenei spre sfârșitul mandatului său și este amintit pentru represiunea sângeroasă a protestelor Mișcării Verzi din 2009. De asemenea, a fost descalificat din panel la ultimele alegeri.

De asemenea, a blocat o vizită a fostului președinte Ali Larijani, un conservator apropiat de fostul președinte relativ moderat al Iranului, Hassan Rouhani. Este a doua oară consecutivă când lui Larinjani i se interzice să alerge.

Fostul guvernator al băncii centrale iraniene Abdolnasser Hemmati, care candidează în 2021, și Eshaq Jahan, care a ocupat funcția de guvernator adjunct sub președintele moderat Hassan Rouhani Eshaq Jahangiri, au fost, de asemenea, descalificați.

Alegerile au loc pe fondul tensiunilor dintre Iran și Occident cu privire la aprovizionarea Rusiei cu arme în războiul său din Ucraina. Pe măsură ce rebelii Houthi din Yemen atacă nave în Marea Roșie din cauza războiului Israelului cu Hamas în Fâșia Gaza, sprijinul lor pentru forțele proxy ale miliției din Orientul Mijlociu este din ce în ce mai în centrul atenției.

Raisi, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdullahian și alții au fost uciși într-un accident de elicopter în nord-vestul Iranului, pe 19 mai. Ancheta continuă, dar autoritățile au spus că nu au existat semne imediate de joc nelegiuit în accidentul de pe un deal acoperit de nori.

Raisi este al doilea președinte iranian care a murit în funcție. În 1981, în zilele haotice de după revoluția islamică a țării, o explozie cu bombă l-a ucis pe președintele Mohammad Ali Rajai.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *