June 9, 2024

Pe 21 mai 2024, președintele francez Emmanuel Macron a ținut un discurs la o întâlnire cu membrii din domeniul inteligenței artificiale la palatul prezidențial Elysee din Paris, Franța.

Euan Valat |. AFP |

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică că va dizolva parlamentul țării și a cerut un vot național asupra unei noi legislații după o înfrângere zdrobitoare în alegerile UE.

După vestea șocantă exit polls Informațiile difuzate de postul public France Télévisions arată că Raliul Național (RN) de extremă-dreapta condus de Marine Le Pen va câștiga aproximativ 31,5% din voturi, în timp ce partidul Ennahda al lui Macron va câștiga 15,2% din voturi.

„La sfârșitul zilei, nu voi putea să mă comport ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a spus Macron într-o adresă televizată, potrivit unei traduceri CNBC.

După ce l-a chemat pe Macron pentru alegeri, Le Pen a salutat vestea, spunând pe X: „Suntem pregătiți”.

Este o mișcare riscantă a lui Macron, care ar putea să nu poată controla problemele interne ale Franței dacă naționaliștii câștigă majoritatea parlamentară. Mandatul prezidențial al lui Macron nu se încheie până în 2027, iar el nu poate candida pentru al treilea mandat.

Macron a spus că primul tur al alegerilor pentru Congres va avea loc pe 30 iunie, iar al doilea tur de scrutin va avea loc pe 7 iulie.

Votul s-a încheiat duminică după ultima și cea mai mare zi de votare în alegerile pentru Parlamentul European. Partidele populiste, de extremă dreapta, au câștigat un sprijin recordpe baza datelor timpurii.

Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta este de așteptat să câștige din nou cele mai multe locuri parlamentare, dar puțin mai multe decât înainte.

Aceasta este o poveste în curs de dezvoltare și va fi actualizată în curând.

— Charlotte Reed de la CNBC a contribuit la acest raport.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *