June 10, 2024

Președintele francez Macron.

Chesnot |. Știri Getty Images |

Analistii spun ca decizia presedintelui francez Emmanuel Macron de a convoca alegeri nationale anticipate dupa o crestere a rivalilor de extrema dreapta este o miscare de mare risc si un pariu politic imens.

Macron a decis să solicite un vot parlamentar anticipat după ce partidul de dreapta Raliul Național (RN), condus de Marine Le Pen, A câștigat aproximativ 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European de duminică. Este mai mult decât dublu față de 14,6% din partidul centrist pro-european Ennahda al lui Macron și aliații săi.

La începutul tranzacțiilor de luni, indicele CAC 40 al Franței a scăzut cu 1,8%, iar acțiunile băncilor franceze au scăzut brusc. BNP Paribas și societatea Generală LED Stoke 600pierderile, ambele au scăzut cu aproximativ 6%. acest EURO De asemenea, a scăzut cu aproximativ 0,4% Dolar În mijlocul incertitudinii.

„Acesta este un moment crucial pentru clarificare”, a spus Macron într-un discurs adresat națiunii duminică seara. când și-a anunțat decizia de a dizolva parlamentul.

El a adăugat: „Am auzit mesajul dumneavoastră, preocupările dumneavoastră și nu le voi ignora… Franța are nevoie de o majoritate absolută pentru a acționa într-un mod calm și armonios. Primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iunie, al doilea”. runda de vot va avea loc pe 7 iulie.

partidul lui poate eșua

Așa cum stau lucrurile, Partidul Ennahda al lui Macron a făcut-o 169 de locuri în camera inferioară a parlamentului francezRN are 88 de locuri dintr-un total de 577 de locuri.

Sondaj Ipsos de 4.000 de persoane Oamenii întrebați despre intențiile lor de vot în decembrie au spus că RN ar putea câștiga 243-305 locuri pentru a obține majoritatea în parlament.

Dacă vedem un astfel de rezultat la viitoarele alegeri, Le Pen va deveni probabil prim-ministru și va avea un cuvânt major de spus în politica internă și economică a Franței, deși în calitate de președinte Macron va continua să fie responsabil pentru politica externă, justiție și apărare națională.

Daniel Hamilton, cercetător senior la Institutul de Politică Externă de la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins, a descris decizia lui Macron drept un „eveniment uriaș” în cadrul votului mai larg din Parlamentul European din ultimele zile și ar putea duce cu ușurință la o mare. schimbare în guvernul francez Macron „practic trebuie să guverneze cu vechiul său dușman”.

„Pariul lui este să folosească cei trei ani dinaintea următoarelor alegeri prezidențiale pentru a arăta că au făcut o treabă foarte proastă și că alegătorii îl vor recompensa într-un fel, așa că este un pariu politic uriaș care va crea multă incertitudine în Franța. ”, a spus el luni pentru CNBC.

Analist: Macron va face un „pariu politic uriaș” prin alegerile anticipate din Franța

Antonio Barroso, director adjunct de cercetare la firma de consultanță Teneo, a declarat într-o notă duminică seara că „deși se pot întâmpla multe în următoarele săptămâni, informațiile disponibile sugerează că Macron crede că ar putea pierde alegerile”. Cel mai bun dintr-o situație politică proastă. “

Barroso consideră că Macron ar putea „încerca să folosească șocul victoriei răsunătoare a Adunării Naționale la alegerile pentru Parlamentul European pentru a mobiliza alegătorii centriști și a limita șansele lui Le Pen de a obține majoritatea absolută în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului”. să poată încă conduce un guvern minoritar, dar un Parlament divizat va face dificilă adoptarea legislației unui guvern condus de RN”, a spus el.

Majoritatea centristă, extrema dreaptă are câștiguri puternice în alegerile UE

Barroso consideră că motivul lui Macron pentru convocarea devreme a urnelor poate fi „de a expune la timp lipsa de experiență a partidului în guvernare și de a-i expune la decizii dureroase din punct de vedere politic înainte de alegerile prezidențiale din 2027”.

De exemplu, el a menționat că, dacă partidul lui Le Pen urmează să conducă următorul guvern, trebuie să aprobe reduceri de cheltuieli sau majorări de taxe (sau ambele) ca parte a bugetului din toamna anului 2025 pentru a reduce deficitul bugetar uriaș al Franței (5,5% din PIB în 2023). .

„Acesta va fi un test important pentru Le Pen, deoarece se prezintă din ce în ce mai mult ca fiind responsabilă financiar pentru atragerea alegătorilor de centru-dreapta”, a menționat el.

Este aroganță sau sensibilitate?

Analiștii s-au pus la îndoială dacă decizia lui Macron a arătat inteligență și strategie politică sau l-ar deschide către mai multe acuzații de aroganță și lipsă de înțelegere a preocupărilor alegătorilor cu privire la problemele interne precum imigrația, serviciile publice, costul vieții și locurile de muncă.

„Întrebarea pe care toată lumea și-a pus-o toată noaptea este: „De ce? De ce ar face asta?””, a spus Douglas Yates, profesor la American Graduate School din Paris, luni pentru CNBC.

„Fie criticii lui au dreptate și este atât de arogant încât nu înțelege cât de dezgustător este și va fi bătut într-o (o formă de) dreptate divină, fie este un strateg inteligent, a calculat că ar putea câștiga sau, chiar dacă ar pierde aceste alegeri, strategia sa pe termen lung ar avea de câștigat”, a spus Yates.

„Este pariul lui”: un ghid pentru a digera posibilele motive din spatele alegerilor anticipate ale lui Macron

Analiștii de la Deutsche Bank au descris decizia lui Macron ca pe un „mare pariu”, argumentând că președintele „ar putea dori să recâștige un anumit impuls și speră că o parte semnificativă a rezultatului Parlamentului European va fi un vot de protest și va încuraja alte partide de centru să ajute la unire”. restricţionează acuzaţia lui Le Pen.

„Cealaltă speranță a lui este că, dacă RN își asumă un rol mai important în guvern, apelul lor ar putea scădea înainte de următoarele alegeri prezidențiale din 2027. Deci (este) un mare pariu”.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *