June 10, 2024

Cancelarul german Olaf Scholz vorbește la ultimul miting al Partidului Social Democrat înainte de alegerile europene din 2024 de la Koenig-Heinrichplatz din Duisburg, Germania.

Tang Ying |. Fotografii Noor |

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania a înregistrat câștiguri semnificative la alegerile UE de duminică, în ciuda unei serii de scandaluri, dar presiunea crește asupra cancelarului german Olaf Scholz.

Potrivit statisticilor, Alternativa pentru Germania a primit 15,9% din voturi Rezultate preliminarea învins Partidul Social Democrat (SPD) condus de Scholz și cei doi parteneri de coaliție ai săi din actualul guvern al Germaniei – Partidul Verzilor și Partidul Liber Democrat (FDP).

SPD a pierdut sprijinul la alegerile din 2019, câștigând doar 13,9% din ultimele voturi. Sprijinul Partidului Verzilor a scăzut brusc de la 20,5% în 2019 la 11,9% în 2024, în timp ce sprijinul liberal-democraților a scăzut doar ușor, primind 5,2% din voturi în ultimul sondaj.

În același timp, progresul continuu al partidului de opoziție german CDU (CDU) l-a transformat în cel mai puternic partid, cu o rată de susținere de 23,7%.

Rezultatul este cea mai recentă lovitură pentru guvernul lui Scholz, care se confruntă cu o serie de crize, de la probleme economice la probleme bugetare și preocupări legate de popularitatea extremei drepte. La nivel național, AfD a ajuns înaintea social-democraților și pe locul doi în general, potrivit unei agenții de conducere. sondaje electorale generale.

făcut cu înflorire

În ciuda scandalurilor, AfD reușește

Majoritatea centristă, extrema dreaptă are câștiguri puternice în alegerile UE

Petr Bystron, figura de rang doi în Parlamentul European al partidului Alternativa pentru Germania, se confruntă cu acuzații de luare de mită și spălare de bani legate de Rusia și de răspândirea propagandei pro-Kremlin.

Atât Cra, cât și Byström au primit interdicție de a candida la alegerile UE de către partidele lor.

Alternativa pentru Germania a obținut un succes electoral, partidul câștigând în ciuda lunilor de proteste anti-dreapta în Germania. sprijinul tinerilor. Analiza preliminară a institutului de cercetare Forschungsgruppe Wahlen și a publicației de știri germane ZDF duminică seara a arătat că 17% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani au votat pentru partid.

Ce urmează pentru Scholz?

„Rezultatul arată slăbiciunea coaliției de guvernare”, a declarat Marcel Fratzscher, președintele Institutului Economic German, luni pentru CNBC, „Destabilizează o coaliție deja foarte instabilă”.

Părerile par să fie împărțite cu privire la dacă Germania va organiza alegeri anticipate, în conformitate cu măsurile luate de Franța lui Scholz. Adversarul Emmanuel Macron.

Fratzscher a declarat luni că un astfel de rezultat „nu este imposibil”, deși niciunul dintre actualii parteneri de coaliție nu ar beneficia de câștigarea cotei electorale.

El a spus că LDP, cel mai mic dintre cele trei partide de guvernământ, se află în pragul obstacolului de 5% pe care trebuie să-l treacă pentru a deveni parte a guvernului național. Odată ce acest prag este depășit, a explicat Fratzscher, FDP s-ar putea retrage din coaliție și ar putea declanșa alegeri anticipate în încercarea de a câștiga locuri în parlament în următorii ani.

Cu toate acestea, economistul șef al Berenberg, Holger Schmieding, a minimizat posibilitatea unor alegeri anticipate.

“Niciunul dintre cele trei partide aflate în prezent în coaliție nu va câștiga nimic din alegerile anticipate. Chiar și cu posibile eșecuri la alegerile regionale din septembrie, coaliția este de așteptat să avanseze”, a spus el duminică seara.

Jörg Asmussen, fost membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene și fost ministru adjunct al finanțelor german, este de asemenea de aceeași părere.

“Pentru Germania, cred că acest rezultat înseamnă că actualul guvern al semafoarelor va continua să treacă peste cap. Nu văd niciun fel de vot de încredere sau noi alegeri în Germania”, a declarat el pentru CNBC luni.

Constituția germană prevede că numai președintele poate convoca alegeri anticipate în circumstanțe limitate. Din punct de vedere istoric, alegerile au fost convocate devreme, după ce prim-ministrul a cerut fără succes un vot de cenzură în parlament.

Economiștii Deutsche Bank au declarat luni într-o notă de cercetare că rezultatul votului UE ar putea avea, de asemenea, un impact asupra alegerilor generale din Germania de anul viitor și asupra posibilității ca social-democrații să-l nominalizeze pe Scholz pentru a candida pentru realege în funcția de cancelar german.

„Acest rezultat destul de slab va stârni probabil o dezbatere dacă el este candidatul potrivit pentru a conduce SPD la alegerile generale de anul viitor”, au spus ei.

Analist: Macron va face un „pariu politic uriaș” prin alegerile anticipate din Franța

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *