June 11, 2024

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, ține un discurs în cadrul Reuniunii Centenare a Diviziei de Cercetare și Statistică a Consiliului Guvernatorilor Sistemului Rezervei Federale din Washington, DC, Statele Unite, pe 8 noiembrie 2023. , Getty Images)

Seral Gunes |. Anadolu |

Miercuri va fi una dintre cele mai importante zile ale anului pentru știrile economice, pe măsură ce investitorii află unde se îndreaptă inflația și cum intenționează să răspundă Rezerva Federală.

Începând cu citirea cheie a indicelui prețurilor de consum pentru luna mai dimineața și terminând cu reuniunea de politică a Fed după-amiaza, lovitura unu-doi va trimite semnale importante despre direcția economiei și dacă factorii de decizie pot acționa în curând pentru a elibera frâna.

Economistul UBS Jonathan Pingle a scris că ziua „a comprimat luni de riscuri macro într-o singură zi”.

La fel ca mulți alții de pe Wall Street, Pingle se aștepta vineri la raportul neașteptat de puternic privind Indicele prețurilor de consum (IPC) Interpretarea datelor de angajare neagricolă și alte date recente care i-au determinat pe oficialii Fed să-și revizuiască perspectivele privind inflația, creșterea economică și ratele dobânzilor.

Optimiștii speră că aceste măsuri se vor încadra în mare parte în intervalul de rezultate așteptate și nu vor avea un impact prea mare asupra nervozității participanților pe piață.

Jack Janasiewicz, strateg șef de portofoliu la Natixis Investment Managers, a declarat: „Deși ambele evenimente s-au dovedit, în general, a fi evenimente care mișcă piața, nu ne așteptăm la prea multă scânteie de la oricare dintre versiuni, având în vedere așteptările noastre pentru rezultate destul de benigne”.

Pe scurt, iată la ce să vă așteptați de la aceste două lucruri.

inflația indicelui prețurilor de consum

Este de așteptat ca o măsură a câte cheltuiesc consumatorii pentru un coș de bunuri și servicii să se fi schimbat puțin față de luna anterioară în mai – în creștere cu doar 0,1% față de aprilie, deși aceasta ar echivala în continuare cu o rată anuală de creștere de 3,4%.

Excluzând prețurile la alimente și energie, așa-numitul PCI de bază este de așteptat să crească cu 0,3% lunar și cu 3,5% anual.

Datele nu sunt atât de diferite de cifrele din aprilie și arată încă o inflație cu mult peste ținta de 2% a Fed. Cu toate acestea, unii economiști spun că o privire mai atentă la o varietate de indicatori importanți, cum ar fi costurile asigurărilor și serviciile de bază, excluzând locuințele, ar sugera că inflația se mișcă cel puțin în direcția corectă, deși treptat.

„În ceea ce privește inflația, așteptați-vă mai mult de același lucru – dovezi continue că tendința deflaționistă mai largă rămâne intactă, în timp ce cifrele mai persistente din primul trimestru sunt doar o parte a unei tendințe de scădere”, a spus Janasiewicz.

Un punct important de remarcat despre IPC: deși primește multă atenție din partea investitorilor și a publicului, nu este indicatorul principal utilizat de Fed. Bancherul central preferă măsura Prețurilor pentru cheltuielile de consum personală a Departamentului de Comerț, care este o măsură mai amplă care ia în considerare și schimbările în comportamentul consumatorilor.

Biroul de Statistică a Muncii din SUA este programat să publice raportul IPC la 8:30 a.m. ET miercuri.

Reuniunea Fed

Pe măsură ce Biroul de Statistică a Muncii publică raportul IPC, membrii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă de stabilire a ratelor vor finaliza previziunile privind inflația, produsul intern brut și rata șomajului, notând calea așteptată pentru ratele dobânzilor în 2026 și ulterior.

În primul rând, când vine vorba de ratele dobânzilor, Fed nu va face… nimic. Prețurile pieței și comentariile factorilor de decizie sugerează că există șanse mici de modificare a ratelor dobânzilor, banca centrală menținând rata de referință a împrumuturilor overnight într-un interval de 5,25%-5,50%.

În schimb, oficialii vor întreprinde alte acțiuni pe care piețele le vor urmări îndeaproape.

Membrii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) își vor publica actualizarea trimestrială cu privire la un rezumat al previziunilor lor economice. În timp ce termenul limită normal pentru revizuirea estimărilor este miercuri ora 9 a.m., celor 19 participanți la întâlnire li sa acordat puțin timp suplimentar pentru a interpreta raportul IPC.

Consensul informal dintre comentatorii pieței este că Fed-ul își va ajusta calea cheie „dot plot” în sus. Impactul va însemna că rețeaua ar putea indica mai puțin de trei reduceri de dobândă în martie 2024, majoritatea economiștilor așteptând două reduceri, dar unii se tem că perspectivele ar putea fi reduse la una.

Pingle de la UBS a spus că dacă Fed semnalează o reducere a ratei dobânzii, aceasta poate însemna că Fed nu va lua măsuri până în noiembrie sau decembrie.

Economiștii Goldman Sachs se așteaptă la două reduceri de dobândă, prima în septembrie. Alții nu au fost de acord, însă, Bank of America a cerut un 1, iar Citigroup sperând la un posibil 3, deși se aștepta ca diagrama cu puncte să arate un 2.

Economistul Goldman Sachs, David Mericle, a scris: „Convingerea noastră rămâne limitată, deoarece continuăm să vedem reducerile de rate ca fiind opționale, ne așteptăm ca știrile despre inflație să justifice o decizie rezonabilă, dar neevidentă de reducere a ratelor, iar participanții la FOMC au o varietate de opinii.

Economiștii se așteaptă, de asemenea, ca Fed să-și reducă prognoza pentru creșterea produsului intern brut și să-și ridice prognoza pentru inflația din martie.

Alte evoluții majore la Fed includ o declarație post-ședință și un președinte Jerome PowellApoi a avut loc o conferință de presă.

„Nu anticipăm nicio schimbare semnificativă în declarația FOMC sau în mesajul președintelui Powell la reuniunea din iunie. Cea mai notabilă temă din ultima conferință de presă a lui Powell din mai a fost opoziția sa față de o posibilă majorare a ratei, dar de atunci discuțiile pe piață despre majorarea ratele dobânzilor au scăzut treptat.

De fapt, doar o mână de oficiali ai Fed au menționat acest lucru în comentariile publice Posibilitate de majorare a dobânzii mai departe.

Cu toate acestea, piața a trebuit să-și ajusteze brusc așteptările pentru începutul anului 2024, când comercianții se așteptau să reducă șase rate în acest an.

Datele economice recente sunt probabil ca ecou raportului de miercuri privind indicele prețurilor de consum, arătând că economia evoluează și că posibilitatea unor rate mai mari ale dobânzii pe termen mai lung este văzută ca o posibilitate mai mare. De exemplu, raportul de vineri privind salariile non-agricole a arătat că salariile cresc cu o rată anuală de 4,1%, cu mult peste ceea ce vrea Fed să vadă.

„Economia americană în continuă creștere menține creșterea salarială cu încăpățânare peste ținta neoficială a Fed de 3,3%”, a scris Nicholas Colas, cofondatorul DataTrek Research „Dacă nu se răcește creșterea economică, nimic altceva. Este greu de văzut o alternativă la un simbol reducerea ratei dobânzii de la Fed în 2024.”

Nu ratați aceste rapoarte exclusive de la CNBC PRO

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *