June 12, 2024

Pe 25 mai 2024, în timpul celei de-a șasea etape a votului în alegerile generale din India, femeile s-au aliniat pentru a vota la o secție de votare din satul Saroj din districtul Badoshi, Uttar Pradesh, India.

Niharika Kulkarni |. AFP |

Forumul Economic Mondial spune că anul electoral 2024 reprezintă o oportunitate unică de a face progrese în reducerea decalajului global de gen.

În timp ce inegalitatea globală de gen s-a redus ușor în ultimul an, a făcut acest lucru într-un ritm mai lent decât înainte, a declarat Forumul Economic Mondial într-un nou raport publicat miercuri. În prezent, se estimează că va dura 134 de ani, sau cinci generații, pentru a reduce decalajul global de gen. 131-a aniversare în 2023a declarat Forumul Economic Mondial.

ONG-ul a spus că un ciclu electoral complet din acest an ar putea reduce decalajul prin creșterea reprezentării femeilor în politică.

Saadia Zahidi, directorul general al Forumului Economic Mondial, a declarat pentru „Squawk Box” de la CNBC: „Când atât de mulți oameni din întreaga lume vor vota și există atât de multe schimbări în sistemele politice, este important să se facă aici o săritură.

Zahidi a adăugat într-un comunicat de presă: „Nu putem aștepta până în 2158 pentru a obține egalitatea: timpul pentru acțiuni decisive este acum”.

Raportul Global Gap Gender al Forumului Economic Mondial, aflat la al 18-lea an, este un index anual conceput pentru a măsura egalitatea de gen. Măsoară decalajele de gen în patru domenii: participarea economică și oportunitate de educație;

În ciuda progreselor modeste la nivel federal și local, participarea politică este considerată o zonă cu dezechilibru grav. Dar, având în vedere că aproximativ jumătate din populația lumii este eligibilă pentru a vota în zeci de alegeri anul acesta, este văzută și ca o zonă cu potențial uriaș.

„La fel ca structura multor industrii, există încă acest decalaj vertical în conducerea politică”, a spus Zahidi.

Un ciclu electoral extraordinar din 2024 ar putea ajuta la reducerea decalajului de gen, spune Forumul Economic Mondial

conform separat Raportul Forumului Economic MondialAnul trecut, femeile dețineau aproximativ 27% din mandatele parlamentare și 23% din funcțiile ministeriale și reprezentau mai puțin de 10% din șefii de stat ai lumii. Femeile dețin, de asemenea, aproximativ 25% din posturile de conducere, potrivit WEF și LinkedIn Afișarea datelor.

„Cu mai mult de 60 de alegeri naționale programate în 2024 și cel mai mare vot din istoria globală, reprezentarea politică a femeilor și decalajul general de gen sunt probabil să se îmbunătățească”, a adăugat raportul.

Acest lucru poate fi realizat atât la vârf, oferind mai multe poziții de conducere pentru femei, cât și prin politici concepute pentru a sprijini și împuternici femeile.

Săptămâna trecută, Mexicul a votat pentru a trece prima femeie președinte Campania Claudiei Sheinbaum a inclus promisiuni de reducere a violenței împotriva femeilor. Cu o zi mai devreme, Islanda a ales-o pe Halla Tomasdottir Președinte După o carieră în afaceri, aceasta a inclus creșterea reprezentării femeilor în serviciile financiare.

Europa este lider în ceea ce privește egalitatea de gen

Diferența globală de gen se ridică acum la 68,5%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât anul trecut, în principal datorită câștigurilor mici în participarea economică și oportunități.

„Deși există câteva puncte luminoase, progresul lent și progresiv evidențiat în Raportul Global Gap Gender din acest an evidențiază necesitatea urgentă a unui angajament global reînnoit pentru egalitatea de gen, în special în sferele economice și politice”, a spus Zahidi.

Islanda a fost clasată drept cea mai egală țară din lume de 15 ani consecutivi și este singura țară care a redus decalajul de gen cu 93,5%.

Primii zece sunt Finlanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Suedia, Nicaragua, Germania, Namibia, Irlanda și Spania. Deși nicio țară nu a atins încă egalitatea de gen deplină, primele zece au redus decalajul cu cel puțin 80%.

Europa continuă să fie lider la nivel regional, cu un scor de egalitate de gen de 75%, ușor înaintea Americii de Nord, care a redus decalajul cu 74,8%.

America Latină ocupă locul trei cu un scor de 74,2%, regiunea care s-a îmbunătățit cel mai mult de la lansarea indicelui.

Între timp, Asia de Est și Pacific au înregistrat 69,2%, puțin mai mult decât 69,1% din Asia Centrală, 68,4% din Africa Subsahariană și 63,7% din Asia de Sud. Regiunea Orientului Mijlociu și Africii de Nord se situează pe ultimul loc, cu 61,7%.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *