June 13, 2024

Mifepristona, cunoscută și sub numele de RU-486, este un medicament folosit adesea în combinație cu misoprostol pentru a efectua avort medical în timpul sarcinii și pentru a controla avortul spontan precoce.

Soumyabrata Roy |. Fotografii Noor |

Washington– Curtea Supremă de Justiție O provocare la adresa pilulei de avort mifepristonă a fost respinsă joi, ceea ce înseamnă că medicamentul utilizat în mod obișnuit rămâne disponibil pe scară largă.

tribunal constatări consistente Un grup de medici anti-avort care contestă decizia Food and Drug Administration de a face pilulele contraceptive mai accesibile nu are statut legal.

Scriind pentru instanță, judecătorul Brett Kavanaugh a scris că, deși reclamanții „se opun sincer avortului electiv și dereglementării mifepristonei de către FDA din motive legale, morale, ideologice și politice”, dar asta nu înseamnă că au un caz federal.

Reclamanții nu au reușit să demonstreze că au suferit vreun prejudiciu, ceea ce înseamnă că „instanța federală nu este forul potrivit pentru a aborda preocupările reclamanților cu privire la comportamentul FDA”, a adăugat el.

„Reclamanții își pot exprima preocupările și obiecțiile președintelui și FDA în timpul procesului de reglementare, sau cu Congresul și președintele în timpul procesului legislativ”, a scris Kavanaugh, „de asemenea, își pot exprima preocupările și obiecțiile concetățenilor lor avortul și mifepristone, inclusiv în procesul politic și electoral”.

Prin respingerea cazului pe această bază, instanța a evitat să se pronunțe cu privire la temeiul legal pentru ca FDA să ridice diverse restricții, inclusiv cele care pun la dispoziție medicamentele prin poștă, ceea ce înseamnă că aceeași problemă este probabil să apară în 2019. Reîntors în instanță.

O altă decizie de reglementare înseamnă că femeile pot lua în continuare pilula până la 10 săptămâni de sarcină în loc de șapte.

De asemenea, decizia de a permite furnizorilor de servicii medicale, alții decât medicii, să elibereze pastilele va rămâne în vigoare.

Hotărârea vine la doi ani după ce majoritatea conservatoare de 6-3 a curții a anulat Roe v. Wade, hotărârea de referință privind drepturile la avort în care statele conservatoare au declanșat un nou val de restricții la avort.

Mifepristona face parte dintr-un regim cu două medicamente aprobat de FDA și este în prezent cea mai comună formă de avort în Statele Unite.

De fapt, 14 state au interdicții absolute asupra avortului, potrivit Institutului Guttmacher, un grup de cercetare care susține drepturile la avort.

FDA este susținută de industria farmaceutică, care avertizează că orice a doua presupunere a procesului de aprobare de către judecătorii federali neinstruiți ar putea duce la Creează confuzie și împiedică inovația.

Contestația juridică a fost adusă de medici și alți profesioniști din domeniul medical reprezentați de grupul juridic creștin conservator Alliance Defending Freedom.

Anul trecut, judecătorul de district american Matthew Kacsmaryk din Texas a emis o hotărâre cuprinzătoare care a invalidat complet aprobarea medicamentului de către FDA, determinând activiștii pentru drepturile la avort să-și exprime îndoielile că medicamentul ar fi disponibil în națiunea i sa interzis să intre în panică.

În aprilie anul trecut, Curtea Supremă a suspendat această decizie, ceea ce înseamnă că medicamentul ar putea rămâne disponibil pe scară largă în timp ce procesul continuă.

În august, a 5-a Curte de Apel din Circuitul SUA din New Orleans a restrâns hotărârea lui Kacsmaryk, dar și-a păstrat concluzia că mișcarea FDA de a ridica restricțiile începând din 2016 a fost ilegală.

Ambele părți au făcut apel la Curtea Supremă. În decembrie, instanța a acceptat recursul administrației Biden care apăra decizia ulterioară a FDA, dar a ales să nu audieze o contestare a aprobării inițiale a mifepristonei în 2000.

Curtea Supremă s-a concentrat doar pe acțiunile ulterioare ale FDA, inclusiv pe decizia sa inițială din 2021, finalizată anul trecut, de a face medicamentul disponibil prin poștă.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *