June 13, 2024

O unitate de artilerie se apropie de granița de nord a Israelului cu Libanul pe 8 noiembrie 2023 la Tel Aviv, Israel.

Amir Levy |. Getty Images

Hezbollah a declarat că a lansat joi rachete și drone armate în nouă baze militare israeliene într-un atac coordonat, intensificând ostilitățile la granița de sud a Libanului pentru a doua zi.

Atacurile au fost o răzbunare pentru un atac israelian de marți, care a ucis un comandant de teren superior al Hezbollah. O sursă de securitate a declarat pentru Liban că a fost cel mai mare atac al Hezbollah din octombrie, când grupul a început să lupte împotriva Israelului în timpul războiului din Gaza.

Hezbollah a declarat într-o declarație că a tras cu rachete Katyusha și Farak în șase locații militare israeliene. Peste 100 de rachete au fost lansate simultan, a informat Al-Manar TV.

Hezbollah a lansat, de asemenea, drone de atac la sediul Comandamentului de Nord al Israelului, la sediul serviciilor de informații și la lagărele militare, se arată în comunicat.

O sursă de securitate a declarat pentru Reuters că atacul a implicat lansarea simultană a cel puțin 30 de drone de atac, ceea ce îl face cel mai mare atac de dronă de până acum în războiul de opt luni.

Hezbollah-ul susținut de Iran și Israelul au făcut schimb de focuri aproape zilnic de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie, dar luptele au escaladat brusc în ultimele două zile, după ce un atac israelian a ucis un comandant Hezbollah.

Miercuri, Hezbollah a declarat că a lansat cel puțin opt atacuri în acea zi ca răzbunare.

Joi, au fost răsunate sirene de raid aerian în orașele din nordul Israelului, iar oficialii israelieni au spus că aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban după-amiază.

Radiodifuzorul de stat Kan a arătat imagini cu mai multe interceptări cu rachete peste orașe israeliene, inclusiv Safed, la aproximativ 12 kilometri (7,5 mile) de graniță.

Serviciul național de ambulanță din Israel a declarat că două persoane au suferit răni de schije.

Potrivit statisticilor Reuters, atacurile aeriene israeliene au ucis peste 300 de militanți libanezi Hezbollah, mai multe pierderi decât ultima dată când a izbucnit un război la scară largă între cele două părți în 2006. Statisticile arată că aproximativ 80 de civili au fost uciși.

Israelul a declarat că atacul din Liban a ucis 18 soldați israelieni și 10 civili.

De asemenea, luptele au strămutat zeci de mii de oameni de ambele părți ale graniței.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian David Menser a declarat: „Pacea va fi restabilită în nordul nostru, atât din perspectivă diplomatică, cât și militară. Israelul se va apăra. Nu ar trebui să existe nicio îndoială în acest sens. Această (situație) nu poate fi o realitate continuă.

Liderii Grupului celor Șapte Națiuni reuniți în Italia au declarat într-un proiect de comunicat că sunt foarte îngrijorați de situația de la granița dintre Israel și Liban.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *