June 14, 2024

Imaginea din satelit arată o vedere de ansamblu a Stației Spațiale Internaționale care transportă nava spațială Boeing Starliner pe 7 iunie 2024.

Maxa Technologies |

companie boeingNASA a anunțat vineri că capsula Starliner „Calypso” va rămâne la Stația Spațială Internațională de două ori mai mult decât misiunea planificată inițial.

Această natură de dezvoltare a misiunii, Testul de zbor al echipajului Boeing, a fost demonstrată pe măsură ce compania și NASA au efectuat diverse teste ale Starliner-ului în timp ce acesta a andocat cu Stația Spațială Internațională. Această misiune reprezintă prima dată Starliner cu echipaj la bordButch Wilmore și Suni Williams vor pilota nava spațială înapoi pe Pământ săptămâna viitoare.

redirecţiona Lansat pe 5 iunieBoeing și NASA plănuiesc ca Starliner să rămână în spațiu timp de 9 zile.

Dar misiunea lui Calypso este de așteptat să se întoarcă pe Pământ pe 22 iunie, plecând de la Stația Spațială Internațională pe 21 iunie la 23:42 ET, și aproximativ șase ore și jumătate mai târziu, la 6:26 ET, aterizare separat. Aceasta înseamnă că testele de zbor ale echipajului Starliner vor dura acum cel puțin 17 zile, aproximativ de două ori mai mult decât au fost planificate inițial, pentru a permite teste suplimentare ale navelor spațiale.

NASA a spus că testele au inclus operarea trapei capsulei, activarea celor șapte propulsoare ale sale și verificarea temperaturii aerului din cabină, în timp ce managerii programului și astronauții „finalizau planurile și operațiunile de plecare”.

De asemenea, agenția a menționat că Starliner va „repeta unele dintre testele „safe port””, dar nu a explicat de ce este necesar acest lucru. Testarea Safe Harbor este atunci când astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale folosesc o navă spațială pentru a se refugia în caz de urgență. NASA a spus că „nava spațială poate încă desfășura scenarii de întoarcere de urgență a echipajului în conformitate cu regulile de zbor”, referindu-se la posibilitatea ca astronauții să evacueze accidental Stația Spațială Internațională.

NASA, după Actualizare lansată vineriamânând cererea CNBC de clarificări suplimentare la o conferință de presă înainte de plecarea planificată de marți.

Înscrieți-vă aici pentru a primi ediția săptămânală a Newsletter-ului CNBC Space Investing.

Testul de zbor al echipajului este ultimul pas important înainte ca NASA să aprobe echipajul Boeing pentru misiunea de șase luni. Cu toate acestea, ca și precedentele două zboruri spațiale fără pilot, Starliner a întâmpinat o serie de probleme în timpul misiunii sale.

Înainte de lansare, a fost descoperită o singură scurgere în sistemul de propulsie cu heliu al lui Calypso. Scurgerea a fost considerată stabilă și nu a reprezentat o amenințare pentru siguranța capsulei, așa că lansarea a continuat și a livrat cu succes Starliner la Stația Spațială Internațională.

Cu toate acestea, de la andocare cu Stația Spațială Internațională, nava spațială a suferit încă patru scurgeri de heliu. NASA a scris la începutul acestei săptămâni Pe baza ratei actuale de cinci scurgeri, Calypso are „suficientă marjă pentru a suporta o călătorie de întoarcere”, cu o capacitate de heliu de 10 ori mai mare din rezervoarele sale.

Călătoria lungă și anevoioasă a lui Boeing Starliner pentru a lansa astronauți

În timp ce Boeing a ghidat Starliner spre andocare, o altă problemă a apărut în sistemul de propulsie al navei spațiale – una despre care NASA a spus că nu are nimic de-a face cu o scurgere de heliu. Starliner are 28 de avioane, numite motoare ale sistemului de control al reacției (RCS), care ajută nava spațială să facă mișcări mici pe orbită.

Cinci dintre cele 28 de propulsoare nu funcționau, dar după depanare, Boeing a restaurat cele patru avioane defecte ale Starliner, iar NASA a permis navei spațiale să andoceze.

NASA a anunțat vineri că va efectua un test de foc fierbinte înainte de a dezadica șapte dintre cele opt propulsoare de lângă coada navei spațiale. Un foc fierbinte este o explozie foarte scurtă de propulsoare pe care Boeing dorește să evalueze performanța. NASA nu a specificat dacă vreunul dintre cele șapte propulsoare care vor fi testate sunt aceleași cinci care au fost oprite înainte de andocare.

Vicepreședintele Boeing, Mark Nappi, a declarat într-o declarație că, deși timpul de misiune s-a dublat, „mai avem suficientă marjă și timp de așteptare”.

Starliner a fost odată luat în considerare Concurenții SpaceX DragonCompania a desfășurat 12 misiuni cu echipaj uman la Stația Spațială Internațională în ultimii patru ani. Cu toate acestea, eșecurile și întârzierile sunt în scădere constantă Starliner intră în poziția de rezervăPentru NASA, agenția plănuiește ca SpaceX și Boeing să zboare alternativ cu astronauți.

Pe 6 iunie 2024, capsula Starliner a lui Boeing s-a apropiat de Stația Spațială Internațională cu doi astronauți NASA la bord.

NASA TV

Corecție: O versiune anterioară a acestui articol a descris incorect durata testului de zbor.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *