June 14, 2024

Pe 9 iunie, Jordan Bardella, președintele partidului naționalist francez și populist de dreapta Rassemblement National, s-a adresat celor peste 5.000 de susținători la Dome din Paris.

Fotografii Noor |. Fotografii Noor |

Bursele franceze au scazut vineri, punând indicele blue-chip al țării pe drumul cel mai prost din ultimii doi ani, în timp ce investitorii cântăreau o posibilă victorie a extremei dreapta la viitoarele alegeri parlamentare.

acest CAC 40 A scăzut cu 2,4% față de ziua de tranzacționare anterioară, la 14:08, ora Londrei, se așteaptă că scăderea săptămânală va fi aproape de 6%, care este cea mai mare scădere din martie 2022, potrivit datelor LSEG.

Președintele francez Macron a anunțat duminică trecută alegeri anticipate, demarând o săptămână tumultoasă în politica franceză. Decizia președintelui vine după ce partidul de extremă dreapta Mitingul Național a câștigat un istoric istoric de 31,37% din voturi franceze la alegerile pentru Parlamentul European, mai mult de dublu față de 14,6% din propriul partid Ennahda al lui Macron.

Liderii francezi au de atunci A spus că nu va demisiona În calitate de președinte, dacăMitingul național a făcut câștiguri semnificative în organele legislative ale Franței, dându-le control asupra politicii economice și a altor probleme interne.

Rezultatul votului rămâne înfundat în incertitudine, piețele punând în prezent prețuri la posibilitatea unor diverse schimbări în direcția politicii în calitate de partide. concurând pentru alianţe și să-și împingă agenda.

Pictograma graficului bursierPictograma graficului bursier

Ascunde conținutul

Index CAC40.

Acțiunile bancare au fost cele mai afectate, printre care BNP Paribas și societatea Generală Ambele au căzut săptămâna aceasta din cauza îngrijorărilor legate de politicile economice intervenționiste și de un miting la nivel național pentru o reglementare sporită.

„În multe jurisdicții europene, băncile au devenit ținte blânde pentru măsuri populiste, cum ar fi impozitele pe profit excepțional și restricțiile de răscumpărare de dividende/acțiuni”, a spus analistul de acțiuni Morningstar Johann Scholtz într-o notă de luni.

A propus și mitingul național mari reduceri de taxe, sperie și mai mult piața. Petrecerea de saptamana asta pare să formeze înapoi Unele dintre propunerile sale anterioare, cum ar fi reducerea vârstei naționale de pensionare.

Strategul de la Deutsche Bank, Jim Reed, a subliniat vineri creșterea primelor de risc a randamentelor obligațiunilor franceze pe 10 ani și diferența mare dintre randamentele obligațiunilor franceze pe 10 ani și randamentele obligațiunilor germane pe 10 ani, care au crescut cu peste 21 de puncte de bază în această săptămână.

„Chiar dacă nu ar exista nicio schimbare astăzi, aceasta ar fi cea mai mare creștere săptămânală a spread-urilor de la profunzimea crizei datoriilor suverane de la sfârșitul anului 2011”, a spus Reid.

„Ca să fiu sincer, este greu să ignorăm asemănările dintre situația noastră actuală și perioada de criză a datoriilor suverane, deoarece se concentrează pe scară largă rezultatele alegerilor, spread-urile obligațiunilor suverane și sustenabilitatea datoriilor și nu există semne clare despre unde se îndreaptă lucrurile în continuare. .

Uhler de la Deutsche Bank spune că alegerile anticipate vor crește volatilitatea în săptămânile următoare

Între timp, economiștii de la Berenberg au declarat într-o notă vineri că fracțiunea centristă a lui Macron ar putea suferi pierderi semnificative la alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă aproape sigur sfârșitul reformelor pro-creștere.

Analiștii spun că rezultatul ar putea fi un parlament suspendat care ar face puține progrese, dar nu ar inversa agenda lui Macron, sau o victorie restrânsă pentru un miting național cu fosta lideră a partidului și vedetă Marine Le Pen concentrată asupra ei. „Obiectivul principal” este să câștige alegerile prezidențiale din 2027.

„Ea poate să aleagă totuși să nu zguduie prea mult barca și să se concentreze pe câteva politici semnate (cum ar fi o poziție dură asupra imigrației), mai degrabă decât pe angajamente scumpe sau dăunătoare”, au spus economiștii Berenberg.

Cu toate acestea, ei au ridicat un alt scenariu de „risc serios” în care Le Pen „întâmpină parlamentul și urmărește părți majore ale agendei ei costisitoare fiscale și protecționiste „Franța în primul rând”.

„Rezultatul ar putea fi o criză financiară în stil Liz Truss”, au spus ei, referindu-se la primul ministru britanic pe termen scurt, care a declanșat o volatilitate severă a pieței în 2022, cu o serie de reduceri de taxe nefinanțate.

„Este pariul lui”: un ghid pentru a digera posibilele motive din spatele alegerilor anticipate ale lui Macron

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *