June 14, 2024

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a participat la o ceremonie de onoruri militare la Paris, Franța, pe 7 iunie 2024.

Mark Piasecki |. Știri Getty Images |

De luni de zile, conducerea Ucrainei vorbește despre un summit de pace în acest weekend în Elveția, încercând cu disperare să susțină entuziasmul internațional și investițiile în planul de pace al Kievului.

Încercările de a atrage cât mai multe țări la eveniment au fost oarecum reușite, aproximativ 90 de țări și organizații urmând să participe la Summit-ul pentru pace din Ucraina (sau Summit-ul global pentru pace). cum spune ucraina) a avut loc în stațiunea elvețiană Bürgenstock în perioada 15-16 iunie. Un total de 160 de țări au fost invitate să participe la summit.

În mod esențial, însă, Rusia nu va participa (nu a fost invitată după ce a spus foarte public că nu va participa), nici țări influente precum China și Arabia Saudită, punând sub semnul întrebării eficiența subsummit-urilor în crearea de oportunități.

Alte țări au decis să nu trimită la summit reprezentanți sau doar oficiali juniori. Brazilia, India, Africa de Sud și Turcia, care mențin relații de prietenie cu Rusia, nu au confirmat încă ce delegații, dacă există, vor trimite la summit.

Lista finală a participanților va fi anunțată vineri și poate suferi modificări de ultim moment Un raport spune că participarea a scăzut în ultimele zile.

Oricum, organizatorii elvețieni ai summit-ului au declarat la începutul acestei săptămâni că aproximativ jumătate dintre participanții confirmați sunt din Europa, restul din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu.

Șeful comitetului militar al NATO spune că China continuă să susțină legăturile „nelimitate” cu Rusia

Întâlnirea nu are impact

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky (centru) și președintele SUA Joe Biden (dreapta) participă la ceremonia internațională oficială de comemorare a 80 de ani de la debarcarea Aliaților la Memorialul Omaha Beach din Normandia, Franța, 6 iunie 2024.

Președintele Ucrainei |. Getty Images

Shelby Magid, director adjunct al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic, a declarat că frustrarea Kievului este de înțeles, având în vedere eforturile sale diplomatice de a obține sprijin și de a menține Ucraina în fruntea agendei globale.

„În ciuda eforturilor semnificative ale Ucrainei, inclusiv călătoriile internaționale extinse și entuziaste ale lui Zelenskiy, apelurile telefonice și declarațiile care încurajează toate țările și organizațiile invitate să participe, acest obiectiv nu a fost încă pe deplin atins”, a spus ea. a spus în analiza din această săptămână.

Organizatorii elvețieni ai summit-ului rămân optimiști cu privire la summit, deși au minimizat ceea ce ar putea realiza, numind-o o „conferință de pace mai degrabă decât una care vizează „stimularea unui viitor proces de pace”.

Ministrul olandez spune că trebuie să dăm Ucrainei tot ce are nevoie pentru a lupta în acest război

Cu toate acestea, președintele elvețian Viola Ahmed a declarat luni reporterilor din capitala Elvețiană Berna că „participarea cât mai largă este foarte importantă pentru a putea demara un proces care are un sprijin larg” și a îndemnat cât mai multe țări să participe.

Guvernul și-a apărat, de asemenea, decizia de a nu invita Rusia, ministrul de externe Ignazio Cassis declarând luni: „Am fost întotdeauna deschiși să invităm Rusia la întâlnire, dar Moscova a precizat de multe ori că nu are niciun interes să participe. “

obstacole în calea păcii

Acest summit nu este primul. Mai multe alte întâlniri de nivel inferior au avut loc anul trecut, inclusiv Ucraina lansează un plan de pace în zece puncte Solicită, printre alte condiții, retragerea completă a trupelor ruse și restabilirea integrității sale teritoriale.

Cu toate acestea, aceste evenimente au avut un impact redus asupra câmpului de luptă, în afară de a sublinia nevoia Ucrainei de mai multe arme de la aliații săi. Luptele rămân la fel de acerbe ca întotdeauna în sudul, estul și nord-estul țării, unde Rusia a lansat o nouă ofensivă cu luni în urmă.

Volodymyr Dubovyk de la Proiectul de Restaurare a Democrației Centrului pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) a declarat pentru CNBC că „dacă oamenii se gândesc cu adevărat să se apropie de pace, atunci acest summit are puțină semnificație”.

“De fapt, acest lucru nu este foarte diferit de întâlnirile similare anterioare. Singura diferență poate fi numărul de țări care participă”, a spus el pentru CNBC în comentarii prin e-mail de miercuri.

„Este probabil ca țările participante la summit să susțină opiniile Ucrainei. Deci da, este un forum important pentru a arăta că Ucraina este încă pe ordinea de zi și se bucură în continuare de un anumit nivel ridicat de sprijin, dacă acesta este un obiectiv major. să fie la înălțimea așteptărilor.

Dubovic a respins absența unor țări precum China și Arabia Saudită, spunând că prezența lor la întâlniri similare anterioare nu va ajuta la promovarea păcii.

Pe 10 mai 2024, în Harkov, Ucraina, salvatorii stingeau un incendiu într-o zonă rezidențială privată a orașului care a fost lovit de o rachetă rusă.

Imagine globală Ucraina |. Imagine globală Ucraina |

Summitul are loc în condițiile în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina rămân extrem de ridicate.

În septembrie 2022, Moscova a anunțat că patru regiuni ucrainene parțial ocupate fac parte acum din Federația Rusă, ceea ce îngreunează orice discuții de pace sau soluție politică a conflictului.

În ciuda acaparării ilegale a terenurilor, Rusia pare, de asemenea, foarte puțin probabil să „renunte” – sau să fie văzută că renunță – la teritoriu.

Tulsa de la Tenio a remarcat că, deși întâlnirea din acest weekend are o oarecare valoare în stimularea „discuțiilor la un moment dat în viitor cu privire la diferite elemente ale unei reglementări negociate a conflictului”, el nu se așteaptă să se întâmple ceva mare.

„Nu cred că acest incident va avea vreun impact asupra desfășurării războiului, mai ales pe termen scurt”, a spus el.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *