June 15, 2024

Președintele Congresului Național African (ANC) Cyril Ramaphosa face gesturi după ce membrii parlamentului au votat pentru a-și anunța învestirea în funcția de președinte al Congresului Național African (ANC) în timpul primei reuniuni a noului Parlament sud-african din Cape Town, pe 14 iunie 2024.

Wikus De Wet |. Seria TV Wikus De Wet |

Congresul Național African și cel mai mare rival al său, Alianța Democrată pro-afaceri condusă de albi, au convenit vineri să coopereze în noul guvern de unitate națională al Africii de Sud, o schimbare majoră după 30 de ani de guvernare ANC.

Acordul, cândva de neconceput, i-a permis președintelui Cyril Ramaphosa să câștige un al doilea mandat. A fost reales cu 283 de voturi.

Acordul dintre cele două partide puternic opuse este cea mai semnificativă schimbare politică din Africa de Sud de când Nelson Mandela a condus Congresul Național African (ANC) la victorie în alegerile din 1994, care au marcat sfârșitul apartheidului.

„În calitate de președinte, va fi o onoare și un privilegiu să slujesc din nou această mare țară”, a declarat liderul în vârstă de 71 de ani într-un discurs în parlament, descriind viitoarea administrație ca o eră a speranței și a incluziunii.

„Un număr de partide politice opuse… au decis să lucreze împreună pentru a obține acest rezultat, care aduce o viață nouă, o nouă eră țării noastre”, a spus el.

ANC și-a pierdut majoritatea pentru prima dată la alegerile din 29 mai și a petrecut două săptămâni negociind cu alte partide până vineri dimineață, la Cape Town, noul parlament.

„Astăzi este o zi istorică pentru țara noastră”, a spus liderul DA, John Steenhuisen. „Cred că acesta este începutul unui nou capitol… Ne punem țara,… interesele și viitorul ei pe primul loc”.

Adunarea Națională a ales anterior un deputat al Alianței Democrate ca vicepreședinte după ce a ales un politician ANC ca vorbitor – primul exemplu concret de împărțire a puterii între cele două partide.

ANC, văzută de mult timp ca invincibilă la alegerile naționale, și-a pierdut sprijinul în ultimii ani, deoarece alegătorii se îngrijorează de sărăcia, inegalitatea și ratele criminalității persistente, întreruperile recurente de curent și corupția din cadrul partidului.

moment de cotitură

Intrarea DA în guvernarea națională este un moment decisiv pentru o țară care încă se confruntă cu moștenirea regimurilor coloniale și de apartheid rasiste.

Partidul dorește să renunțe la unele dintre programele ANC de împuternicire a negrilor, spunând că sunt ineficiente și beneficiază în principal elitelor conectate politic. O bună guvernare și o economie puternică vor beneficia toți sud-africanii, se arată în raport.

Drept urmare, unii politicieni ANC și-au exprimat ostilitatea față de prezența DA în guvern. Economic Freedom Fighters de extrema stânga, care a primit aproape 10% din voturi, a acuzat, de asemenea, grupul că reprezintă interesele unei minorități albe privilegiate, acuzație pe care procurorul districtului a contestat-o ​​cu fermitate.

Liderul Alianței Democrate (DA) John Steenhuisen a votat pentru vicepreședintele în timpul celei de-a șaptea sesiuni a Parlamentului Africii de Sud la Centrul de Convenții din Cape Town, Africa de Sud, 14 iunie 2024.

Anders Pettersson |. Știri Getty Images |

După ce Ramaphosa a fost ales, liderul EFF Julius Malema a declarat într-un discurs în parlament: „Nu suntem de acord cu această căsătorie de conveniență pentru a consolida monopolul omului alb asupra economiei și a mijloacelor de producție”.

„Refuzăm să vindem”.

Alții au o viziune mai puțin pesimistă asupra noii dinamici rasiale.

„Și ANC a eșuat. Au nevoie de un partener pentru a se putea ridica din nou. DA este în mare parte albă, așa că dacă se unesc, putem avea mai multă putere și poate că multe lucruri pot fi schimbate și chiar se pot crea locuri de muncă”, Bongani Msibi, 38, un vânzător ambulant din Soweto, a declarat pentru Reuters TV mai devreme în cursul zilei.

Helen Zille, un procuror senior al fostului lider al partidului, a spus că culoarea pielii lui Steenhuisen este irelevantă.

„Coeficientul de melanină al liderului DA este cel mai puțin important aspect al acestui acord istoric”, a spus ea într-o postare pe X, criticând unele titluri din mass-media.

Investitorii salută afacerea

Două partide mai mici, Partidul pentru Libertate Inkatha (IFP) și Uniunea Patriotică de dreapta vor participa, de asemenea, la guvernul de coaliție.

ANC a câștigat 159 din cele 400 de locuri în Adunarea Națională, în timp ce Alianța Democrată a câștigat 87 de locuri. Partidul Economic Freedom Fighters a câștigat 39 de locuri, iar Inkatha Freedom Party a câștigat 17 locuri.

Adăugarea IFP, care se bazează pe grupul său etnic Zulu, ar putea ajuta la aducerea de mai mult ajutor pentru dezvoltare alegătorilor ANC. Uniunea Patriotică este susținută de comunitatea colorată (de rasă mixtă).

Mbalula de la ANC a distribuit negociatorilor de partid o declarație de intenție pentru un guvern de unitate națională.

„Planul de priorități minime de bază” subliniat în document, văzut de Reuters, include creștere economică rapidă, incluzivă și durabilă, promovarea investițiilor cu capital fix, crearea de locuri de muncă, reforma funciară, dezvoltarea infrastructurii, reforme structurale și sustenabilitatea fiscală.

Firma de cercetare cu sediul la Londra Capital Economics a declarat că investitorii sunt în favoarea unei coaliții dintre ANC și DA, deoarece se aștepta continuitatea politicii sau reformele accelerate și atât Front Europe, cât și Banca Populară au vrut să naționalizeze băncile și terenurile private – fiind excluse de la elaborarea politicilor.

Partidul Național al lui Zuma a ajuns pe locul al treilea în alegeri, dar a susținut că partidul a fost jefuit de victorie prin fraudă și a boicotat noul parlament. Un oficial al Partidului Liberal, susținut de Alianța Democrată, Congresul Național African și alte partide, a fost ales vineri premier al cetății Zuma, KwaZulu-Natal, învingându-l pe candidatul Partidului Popular.

Deși MK a câștigat o majoritate de 45% din voturi, excluderea MK din guvernul provincial ar putea cauza probleme serioase în KwaZulu-Natal, unde sute de oameni au fost uciși în violență în 2021.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *