June 17, 2024

Premierul chinez Li Qiang (stânga) și prim-ministrul australian Anthony Albanese își strâng mâna în timpul unei ceremonii de semnare la Palatul Parlamentului din Canberra, pe 17 iunie 2024.

Lucas Koch |. AFP |

Premierul australian Anthony Albanese și omologul său chinez Li Qiang s-au întâlnit luni, prima vizită a premierului chinez în țară în șapte ani, agenda gazdelor incluzând relații comerciale, securitate regională și un scriitor australian întemnițat.

Li Keqiang este cel mai înalt oficial al Chinei de la președintele Xi Jinping, iar vizita marchează stabilizarea relațiilor dintre aliatul de securitate al SUA și a doua cea mai mare economie a lumii, după ce Beijingul a blocat exporturile australiene de 20 de miliarde de dolari și a avut loc un conflict de apărare.

Albanese a spus în declarațiile sale de deschidere: „Salutăm stabilitatea și dezvoltarea continuă a relațiilor bilaterale. Acest dialog ne-a oferit o înțelegere mai profundă a intereselor noastre respective”.

El a spus că Australia și China au economii complementare și au interese comune în combaterea schimbărilor climatice.

“Avem și diferențele noastre… motiv pentru care dialogul sincer este atât de important. Pentru Australia, am susținut întotdeauna importanța unei regiuni și a unei lumi pașnice, stabile și prospere în care țările respectă suveranitatea și respectă dreptul internațional”, a spus el. .

După întâlnire, Li Keqiang a declarat reporterilor că liderii celor două țări au avut o „întâlnire sinceră, profundă și fructuoasă și au ajuns la multe consensuri”.

„Am convenit cu toții să aderăm la poziționarea corectă a relațiilor bilaterale, să consolidăm impulsul relațiilor bilaterale… și să gestionăm această relație cu o atitudine pozitivă”, a spus el.

El a adăugat că cele două țări vor extinde cooperarea în sectoarele energetice și miniere, iar China va include Australia în programul său fără vize.

„Sublim cu toții importanța menținerii comunicării și coordonării și salvgardarii în comun a păcii și prosperității în regiune și în lume”, a spus el.

Albanese a declarat reporterilor după întâlnire că cele două țări s-au reangajat și că este „hotărât să facă tot ce ne stă în putință pentru a continua să ne dezvoltăm relația”.

“China rămâne cel mai mare partener comercial al Australiei. Fermierii, minerii și exportatorii australieni văd deja beneficiile eliminării barierelor comerciale – beneficii care vor avea parte de economia noastră”, a spus el.

Prim-ministrul australian Richard Marles a spus că ne așteptăm ca China să acționeze în mod responsabil și să respecte ordinea bazată pe reguli.

Cu privire la problemele regionale, i-a spus el lui Li Keqiang, „Australia susține că lucrăm împreună pentru a promova un echilibru regional în care nicio țară nu domine și nicio țară nu este dominată”.

Luni dimineață, protestatarii și susținătorii s-au adunat pe peluza din fața Parlamentului din Canberra pentru o ceremonie de bun venit pentru Li Keqiang, cu o prezență puternică a poliției la fața locului.

Blocaje rutiere i-au separat pe protestatarii tibetani, uiguri, Hong Kong și Falun Gong de mulțimile mari de susținători pro-Chine.

Locuitorul din Canberra, Tenzin Wugyal, în vârstă de 37 de ani, a spus că a venit să arate că cultura, religia și limba tibetane sunt în pericol.

„Australia ar trebui să fie atentă la ceea ce face – să nu sacrifice drepturile omului pentru câștiguri economice pe termen scurt”, a spus el.

Ministrul de Finanțe al Australiei spune că există încă oportunități pentru strategia „China plus unu”.

Tan Zhu, în vârstă de 50 de ani, a spus că a călătorit din Sydney pentru a-l saluta pe Li și că se afla și pe aeroportul din Canberra când a sosit.

“Relația cu Australia este din ce în ce mai bună. Este foarte pozitiv”, a spus el.

Li Keqiang își va începe vizita de patru zile, începând cu diplomația panda și vinul duminică.

Comerțul dintre Australia și China a atins 327 de miliarde de dolari (215,95 miliarde de dolari) anul trecut, deoarece blocada comercială a Beijingului s-a relaxat.

Australia este cel mai mare furnizor de minereu de fier din China, iar China a fost un investitor în proiecte miniere australiene.

Vizita lui Li Keqiang va ridica probabil semne de întrebare cu privire la dacă Australia va continua să accepte investiții mari chineze în industria sa cheie a mineralelor, deoarece aliații occidentali de securitate lucrează pentru a-și reduce dependența de Beijing pentru pământurile rare vitale pentru vehiculele electrice. Australia a blocat luna trecută mai mulți investitori chinezi să își mărească participațiile într-un miner de pământuri rare, invocând preocupări de interes național.

Susținătorii lui Albanese spun că a spus că va ridica probleme legate de drepturile omului în discuțiile cu Li Keqiang, inclusiv cazul scriitorului australian de origine chineză Yang Hengjun, căruia i-a fost confirmată condamnarea la moarte cu suspendare de către un tribunal de la Beijing.

Ei l-au îndemnat pe Albanese să-i ceară lui Li să permită transferul lui Yang în Australia din motive de sănătate, spunând într-o declarație că „este important să se stabilească stabilitate și respect reciproc cu China într-un moment în care oficialii lor amenință că vor executa un prizonier politic australian. „Relațiile bilaterale sunt imposibile”.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *