June 17, 2024

Pe 12 iunie 2024, Hezbollah a lansat un atac cu rachetă asupra orașului Safed, din nordul Israelului, provocând fum și flăcări.

Anadolu |. Getty Images

Un consilier superior american călătorește în Israel pentru a atenua tensiunile tot mai mari de la granița cu Liban, unde o recentă explozie de rachete a reaprins riscul unui conflict mai larg între comunitatea evreiască și milițiile susținute de Iran.

În săptămâna trecută, gruparea militantă libaneză Hezbollah a intensificat ostilitățile și loviturile transfrontaliere cu rachete împotriva țintelor din nordul Israelului, potrivit Forțelor de Apărare Israelului și publicației de știri Mannar aliniate de Hezbollah.

Hezbollah a lansat ofensive împotriva vecinilor săi din octombrie, atacurile fiind în creștere în ultimele săptămâni.

Gruparea este aliată cu gruparea militantă palestiniană Hamas, care este susținută și de Iran, deși Teheranul neagă comanda directă a grupurilor. Hezbollah pretinde solidaritate cu situația palestinienilor în timpul războiului Israelului din Gaza.

Tensiunile la frontieră au crescut de la desfășurarea Forțelor de Apărare Israelului pe 12 iunie raport Un atac aerian israelian asupra satului Juaiya din sudul Libanului a ucis comandantul Hezbollah Sami Taleb Abdullah și alți trei agenți Hezbollah.

Forțele de Apărare Israelului au susținut că Taleb Abdullah „a planificat, avansat și efectuat numeroase atacuri teroriste împotriva civililor israelieni”, dar CNBC nu a putut confirma acest lucru în mod independent.

Israelul a răspuns la incendiile care au urmat, cel mai recent trimițând duminică avioane de luptă să atace ținte în patru locații din sudul Libanului. Potrivit Forțelor de Apărare Israelului — avertizează că un alt război ar putea fi în desfășurare.

„Grupul terorist libanez Hezbollah și-a intensificat atacurile asupra Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, generalul-maior Daniel Hagari. A spus într-un discurs video duminicăSe susține că grupurile armate libaneze au lansat peste 5.000 de rachete, rachete antitanc și drone explozive asupra Israelului de când s-au alăturat conflictului.

„Agresiunea în creștere a Hezbollah ne împinge în pragul unei posibile escalade mai ample, care ar putea avea consecințe devastatoare pentru Liban și întreaga regiune”, a adăugat Hagari, „Israelul va lua măsurile necesare pentru a-și proteja civilii până la „Securitatea la granița noastră”. Libanul este restaurat și vom asigura întoarcerea în siguranță a israelienilor la casele lor din nordul Israelului”.

Cu toate acestea, liderul adjunct al Hezbollah, șeicul Naim Qasim, a declarat săptămâna trecută că orice expansiune israeliană în conflictul libanez ar provoca „distrugerea, distrugerea și strămutarea statului evreu”, potrivit raportului Google Translate al lui Mannar.

El a avertizat că Hezbollah a folosit până acum doar „o mică parte din capacitățile sale proporționale cu natura luptei”.

Zeci de mii de israelieni și libanezi au fost forțați să fugă din așezările de la graniță de anul trecut, deoarece acestea au devenit rapid câmpuri de luptă.

Cea mai recentă răzbunare va îngrijora Washingtonul, care a încercat să limiteze tensiunile de reacție în lanț dintre Israel și Hezbollah.

Amos Hochstein, un consilier de top pentru politică externă în administrația președintelui american Joe Biden, este așteptat să sosească luni în Israel, a declarat un oficial israelian pentru NBC News.

Casa Albă consideră că reducerea tensiunilor dintre Liban și Israel este interconectată cu discuțiile de încetare a focului din Gaza, deoarece administrația Biden încearcă să câștige sprijin pentru planul său de pace pentru enclavă.

Intensificarea ostilităților dintre Israel și Hezbollah va ridica, de asemenea, întrebări pentru observatorii pieței care au văzut că războiul din Gaza se răspândește prin comerțul internațional. Rebelii Houthi din Yemen, susținuți și de Iran, pretinzând solidaritate cu cauza palestiniană, au lansat o serie de atacuri maritime în Marea Roșie, perturbând sau împiedicând tranzitul pe o rută comercială vitală și ținând efectiv ostatică calea navigabilă.

Duminică, un grup yemenit a declarat că a vizat trei nave în Marea Roșie, inclusiv un distrugător american, potrivit Google Translate Cele mai recente știri de la purtătorul de cuvânt al forțelor armate Houthi, Yahya Saleh — deși nu este clar dacă o rachetă a lovit.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *