June 20, 2024

Liderii Hezbollah au promis că vor lupta „fără reguli și fără linii roșii” dacă izbucnește un război total între gruparea militantă libaneză și Israel, avertizând Ciprul vecin să nu se lase atras în conflict.

Libanul și Israelul s-au angajat frecvent în lupte transfrontaliere de la începutul războiului statului evreu din Fâșia Gaza împotriva grupării militante palestiniene Hamas (care, la fel ca Hezbollah, este susținut de Iran). Luptele s-au intensificat de când un atac aerian israelian săptămâna trecută a ucis comandantul de vârf al Hezbollah, Taleb Sami Abdullah, și alți trei agenți Hezbollah.

„Israelul știe foarte bine că, dacă există un război între țările vecine, niciun loc nu este ferit de rachetele noastre”, a declarat secretarul general al Hezbollah, Said Hassan Nasrallah, într-un discurs televizat la un serviciu funerar oficial de miercuri și atacuri cu drone. Asta arată comentariile publicate de postul de știri al-Manar TV, aliniat de Hezbollah.

Hezbollah a „dobândit acum noi arme”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii. Grupul folosește în mod regulat rachete, rachete antitanc și rachete Burkan cu focoase grele, care sunt modelate după dronele Ababeer iraniene. Potrivit lui Seth Franzmanun bursier adjunct la think tank-ul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor.

Nasrallah susține numerele Hezbollah acum”Peste 100.000 de soldați”, după ce au afirmat mai întâi că vor atinge acest prag în 2021. Potrivit Associated Press. Natura secretă a grupului – care exercită o influență politică, militară și socială considerabilă în Liban – face ca verificarea acestor cifre să fie dificilă. Se estimează că armata regulată libaneză are aproximativ 80.000 de personal. Conform portalului de date IndexMundi.

Liderii Hezbollah au amenințat și cu război pe insula mediteraneană Cipru, dacă statele membre UE permit Israelului să lanseze operațiuni militare de pe teritoriul său. Nasrallah a acuzat Israelul că „a efectuat exerciții de pregătire pentru războiul din Liban” în Cipru, fără a dezvălui sursa.

„Spun că guvernul cipriot trebuie să fie atent, deoarece deschiderea aeroportului pentru ca inamicul să atace Libanul înseamnă că Ciprul face parte din război și ne vom ocupa de el ca parte a războiului”. Mannar a citat-o ​​pe Nasrallahconform Google Translate.

Cipru neagă acuzaţiile dar consolidarea cooperării în domeniul apărării și Participați la exerciții militare comune Cooperarea cu Israelul a fost cea mai recentă în mai 2023.

Președintele cipriot Nicos Christodoulides i-a răspuns lui Nasrallah miercuri subliniind că Ciprul nu a fost implicat în conflict și că, de fapt, face parte din soluție. Potrivit agenției de știri din Cipru.

CNBC a contactat Ministerul de Externe din Cipru pentru a comenta dacă site-urile cipriote sunt utilizate pentru activități militare israeliene.

Pe 14 ianuarie 2024, în Kerbet Selm, sudul Libanului, liderul mișcării Hezbollah Hassan Nasrallah a ținut un discurs televizat, iar un bărbat a fluturat steagul mișcării Hezbollah O săptămână de comemorare de la uciderea comandantului de vârf Wissam Tawil.

Mahmoud Zayat |. AFP |

Discursul lui Nasrallah s-a adăugat la o retorică din ce în ce mai aprinsă de săptămâna trecută, deoarece o creștere a acordurilor de rachete între Israel și Liban a stârnit îngrijorări cu privire la un conflict mai larg în Orientul Mijlociu.

La începutul acestei săptămâni, Hezbollah a lansat o înregistrare video realizată de drona sa de supraveghere care arată locații militare în portul israelian Haifa. Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului au declarat marți că „planul operațional pentru ofensiva împotriva Libanului a fost aprobat și verificat și s-a luat o decizie privind întărirea continuă a pregătirii forței pe teren”, fără a detalia domeniul de aplicare. sau amploarea mișcării. Va implica desfășurarea de trupe peste granițe?

Ministrul israelian de externe Israel Katz a avertizat, de asemenea, că Israelul este acum „foarte aproape de momentul deciziei de a schimba regulile” împotriva Hezbollahului și Libanului.

Eforturile SUA de a detensiona conflictul și de a câștiga impuls pentru un cadru de pace pentru enclava sa din Gaza s-au dovedit până acum zadarnice, reprezentantul principal al Casei Albe, Amos Hochstein, întâlnindu-se cu liderii israelieni și libanezi la începutul acestei săptămâni.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *