June 20, 2024

Prim-ministrul olandez Mark Rutte va sosi la Palatul Parlamentului din Granada, sudul Spaniei, pe 5 octombrie 2023, pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.

Jorge Guerrero |. AFP |

Președintele României, Klaus Iohannis, a anulat joi oferta sa de a conduce alianța militară NATO, sprijinindu-l pe cel mai mare candidat la această funcție, premierul olandez Mark Rutte.

Iohannis și-a transmis decizia la o ședință a Consiliului Suprem de Apărare și a spus că a informat NATO despre retragerea aliaților în weekend. Potrivit declarației Președintelui României Tradus de CNBC.

Mișcarea deschide calea pentru ca prim-ministrul olandez în exercițiu Rutte să preia funcția de vârf în alianța militară NATO de 32 de membri condusă de SUA, actualul secretar general Jens Stoltenberg urmând să preia mandatul după 10 ani se încheie pe 1 octombrie.

Secretarul general trebuie să aibă sprijinul unanim al aliaților NATO. Iohannis și-a anunțat intenția de a candida la șefia alianței încă din martie, susținând meritele unei noi perspective est-europene în războiul aflat în desfășurare în vecina României, Ucraina. Iohannis, în vârstă de 65 de ani, își finalizează al doilea mandat de cinci ani la putere în România, care urmează să aibă loc alegeri naționale în septembrie.

Rutte este un aliat ferm al Ucrainei și considerat pe scară largă favoritul în cursa pentru postul de top al NATO, dar s-a confruntat și a depășit recent opoziția din partea Ungariei, care menține relații mai prietenoase cu Rusia. Acum două săptămâni, Budapesta Admiterea nu va împiedica alianța NATO să aprofundeze sprijinul militar pentru Ucrainaîn schimbul neparticipării.

Cum apără NATO Europa de Est

Câteva zile mai târziu, premierul ungar Viktor Orban, autoproclamatul pacificator, declara Rutte a promis că va onora acordul și a confirmat astfel sprijinul Ungariei pentru candidatura premierului olandez.

„În urma unei întâlniri de ieri la Bruxelles, prim-ministrul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acordul și că va continua să facă acest lucru dacă va deveni următorul secretar general al NATO. În lumina angajamentului său, Ungaria este pregătită să-l sprijine pe primul ministru Rutte în aderarea la secretarul general al NATO”, a spus Orban.

Această știre de ultimă oră este în curs de actualizare.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *