June 21, 2024

Statele Unite și China au reluat discuțiile semi-oficiale privind armele nucleare în martie pentru prima dată în cinci ani, reprezentanții Beijingului spunând omologilor lor americani că nu vor recurge la amenințări atomice împotriva Taiwanului, potrivit doi reprezentanți americani care au participat la întâlnire.

Mark Schiffelbein |. AFP |

Statele Unite și China au reluat discuțiile semi-oficiale privind armele nucleare în martie pentru prima dată în cinci ani, reprezentanții Beijingului spunând omologilor lor americani că nu vor recurge la amenințări atomice împotriva Taiwanului, potrivit doi reprezentanți americani care au participat la întâlnire.

Asigurările reprezentantului chinez vin după ce interlocutorii americani și-au exprimat îngrijorarea că China ar putea folosi sau amenința să folosească arme nucleare dacă eșuează într-un conflict asupra Taiwanului. Beijingul consideră insula guvernată democratic teritoriul său, dar guvernul din Taipei respinge această afirmație.

„Au spus SUA că sunt absolut încrezători că pot câștiga o bătălie convențională împotriva Taiwanului fără a folosi arme nucleare”, a spus David Santoro, un savant și organizator american al discuțiilor Track 2. Sunt raportate detalii despre discuții.

Participanții la discuțiile Track Two sunt adesea foști oficiali și cadre universitare care pot exprima cu autoritate poziția guvernului chiar dacă nu sunt direct implicați în formularea acesteia. Negocierile interguvernamentale se numesc „Track One”.

Aproximativ o jumătate de duzină de reprezentanți de la Washington, inclusiv foști oficiali și cadre universitare, au participat la discuția de două zile într-o sală de conferințe a unui hotel din Shanghai.

Beijingul a trimis o delegație de academicieni și analiști, inclusiv mai mulți foști ofițeri ai Armatei Populare de Eliberare.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus, ca răspuns la întrebările Reuters, că discuțiile Track 2 ar putea fi „utile”. Purtătorul de cuvânt a spus că, deși departamentul era conștient de situație, nu a participat la întâlnirea din martie.

Purtătorul de cuvânt a spus că astfel de discuții nu pot înlocui negocierile formale, care „cert participanților să vorbească cu autoritate asupra problemelor care sunt extrem de polarizante în cadrul guvernului (chinez).

Membrii delegației chineze și ai Ministerului Apărării de la Beijing nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Discuțiile informale dintre puterile armate nucleare și Statele Unite și China au fost împărțite pe probleme economice și politice majore. probleme geopolitice, cu liderii Washington și Beijing Fiecare îl acuză pe celălalt de afaceri nefaste.

Cele două țări au reluat pentru scurt timp discuțiile Track One privind armele nucleare în noiembrie, dar discuțiile au stagnat de atunci, a declarat public un înalt oficial american. exprima frustrarea Uită-te la receptivitatea Chinei.

Pentagonul estimează arsenalul nuclear al Beijingului Creste cu peste 20% Între 2021 și 2023, China a declarat în octombrie că „va lua în considerare și utilizarea armelor nucleare pentru a restabili descurajarea” dacă înfrângerea militară convențională a Taiwanului amenință guvernarea Partidului Comunist.

Cercetătorii spun că „problema Taiwanului” rămâne îngrijorătoare ca întotdeauna

China nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său și a făcut acest lucru în ultimii patru ani intensificarea activităților militare în jurul insulei.

Discuțiile Track 2 fac parte dintr-un dialog de două decenii privind armele nucleare și postura, care a stagnat după ce administrația Trump a retras finanțarea în 2019.

Discuțiile semi-oficiale privind problemele mai ample de securitate și energie s-au reluat în urma pandemiei de COVID-19, dar numai reuniunea de la Shanghai a discutat în detaliu despre armele nucleare și postura.

Santoro, care conduce grupul de reflecție Pacific Forum din Hawaii, a descris „frustrarea” ambelor părți în timpul discuțiilor recente, dar a spus că ambele delegații au motive să continue dialogul. El a spus că sunt planificate mai multe discuții pentru 2025.

William Alberque, un analist de politică nucleară de la Centrul Henry Stimson, care nu a fost implicat în discuțiile din martie, a declarat că discuțiile Track Two vor fi utile într-o perioadă de relații înghețate dintre China și Statele Unite.

Când se pune problema armelor nucleare, el a spus: „Este important să continuăm dialogul cu China fără absolut nicio așteptare”.

Departamentul de Apărare al SUA a estimat anul trecut că Beijingul are 500 de focoase nucleare operaționale și ar putea disloca mai mult de 1.000 până în 2030.

Prin comparație, Statele Unite și Rusia desfășoară 1.770 și, respectiv, 1.710 focoase de luptă. Pentagonul spune că până în 2030, majoritatea armelor Beijingului ar putea fi la un nivel mai ridicat de pregătire.

Din 2020, China și-a modernizat și arsenalul și a început să-și producă arme submarinul cu rachete balistice de următoarea generațieTest vehicul de alunecare hipersonic Warhead și fă-o în mod regulat Patrulă maritimă înarmată nuclear.

Armele terestre, aeriene și maritime conferă Chinei o „triada nucleară” – semnul distinctiv al unei mari puteri cu armate nucleare.

Santoro a spus că o problemă cheie pe care Statele Unite vor să o discute este dacă China încă aderă la politicile de interzicere a primei utilizări și de descurajare minimă de când a construit prima sa bombă nucleară la începutul anilor 1960.

Descurajarea minimă este a avea suficiente arme atomice pentru a descuraja un adversar.

China este, de asemenea, una dintre cele două puteri nucleare (cealaltă fiind India) care s-a angajat să nu inițieze un schimb nuclear. Analiștii militari chinezi speculează că politica de interzicere a primei utilizări este condiționată — și că armele nucleare Poate fi folosit împotriva aliaților Taiwanului ——Dar aceasta este încă poziția stabilită a Beijingului.

Santoro a spus că reprezentanții chinezi le-au spus reprezentanților SUA că Beijingul menține aceste politici și că „nu suntem interesați să obținem paritatea nucleară cu dumneavoastră, cu atât mai puțin să obținem avantaje”.

„‘Nimic nu s-a schimbat, sunt afaceri ca de obicei, exagerați’”, a spus Santoro, rezumand poziția Beijingului.

Relatarea sa despre discuții a fost coroborată de reprezentantul SUA Lyle Morris, un cercetător în domeniul securității la Asia Society Policy Institute.

Santoro a spus că un raport despre discuții este pregătit pentru guvernul SUA, dar nu va fi făcut public.

Bonnie Jenkins, un înalt oficial al SUA pentru controlul armelor, a declarat în mai Congresului că China nu a răspuns încă propunerilor Washingtonului de a reduce riscul armelor nucleare în timpul discuțiilor oficiale de anul trecut.

China nu a fost încă de acord să organizeze noi întâlniri interguvernamentale.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat pentru Reuters că „refuzul Beijingului de a se angaja în mod semnificativ” în discuții despre acumularea sa nucleară a ridicat semne de întrebare cu privire la „politica sa deja vagă de interzicere a primei utilizări și doctrina sa nucleară mai largă”.

Santoro și Morris au spus că delegația Chinei Track 2 nu a discutat detaliile eforturilor de modernizare ale Beijingului.

Albock de la Centrul Henry Stimson a spus că China se bazează foarte mult pe „risc și opacitate” pentru a submina avantajul nuclear al Statelor Unite și că Beijingul „nu are nevoie” să se angajeze în discuții constructive.

Albock a spus că arsenalul extins al Chinei – care include rachete de croazieră antinavă, bombardiere, rachete balistice intercontinentale și submarine – depășește nevoile unei țări cu o descurajare minimă și o politică de interzicere a primei utilizări.

Punctele de discuție chineze se învârt în jurul „supraviețuirii” armelor nucleare ale Beijingului împotriva unui prim atac, a spus Morris.

Reprezentantul SUA a spus că China a descris eforturile lor drept un program de modernizare bazat pe descurajare, ca răspuns la evoluții precum îmbunătățirea sistemelor de apărare antirachetă din SUA, capacitățile de supraveghere îmbunătățite și consolidarea alianțelor.

Statele Unite, Marea Britanie și Australia au semnat anul trecut comerţul Împărtășiți tehnologia submarinelor nucleare și dezvoltați noi submarine, în timp ce Washingtonul lucrează în prezent cu Seul răspuns coordonat la potențiale atacuri atomice.

Politica de arme nucleare a Washingtonului include posibilitatea de a folosi arme nucleare dacă descurajarea eșuează, deși Pentagonul spune că ar lua în considerare acest lucru doar în circumstanțe extreme. Nu a oferit detalii specifice.

Morris a spus că un reprezentant chinez „a subliniat studiile care arată că armele nucleare chineze sunt încă vulnerabile la atacurile americane – capacitățile lor de a doua lovitură nu sunt adecvate”.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *