June 25, 2024

Adoptarea rapidă a instrumentelor de comerț electronic, streaming online și productivitate la locul de muncă, în special în timpul pandemiei de COVID-19, a pus o presiune enormă asupra rețelelor de telecomunicații de astăzi.

Noor Fotografie |

Unele dintre cele mai mari companii tehnologice din lume susțin o nouă rețea de telecomunicații despre care spun că va contribui la reducerea consumului general de energie al aplicațiilor de inteligență artificială intensivă în date și va accelera tranziția la următoarea generație de internet mobil 6G.

ca Microsoft, Google, Intelși sony susține o inițiativă puțin cunoscută, IOWN Global Forum, un grup global de hyperscalers cloud, grupuri de telecomunicații și producători de cipuri.

Aceste companii își propun să implementeze complet rețele „toate fotonice” (APN) până în 2030.

Ce este o rețea fotonică?

Forumul global IOWN este o organizație globală care dezvoltă standarde tehnice pentru rețelele fotonice.

Zeci de mari companii tehnologice s-au semnat ca susținători. Acestea includ companii precum Microsoft și Google, care se află în spatele a două dintre cele mai mari platforme publice de cloud.

Președintele Microsoft spune că inteligența artificială ar putea fi tehnologia definitorie a generației noastre

Companiile de telecomunicații, de ex. NTT, Ericsson și Nokia El este, de asemenea, un membru de bază al grupului. Producătorii de cipuri joacă, de asemenea, un rol cheie, cum ar fi Intel și SK hynix ca membru.

Mai simplu spus, rețelele fotonice sunt rețele care folosesc mai degrabă lumina decât impulsuri electrice pentru a transmite date. Se preconizează că această abordare va reduce semnificativ consumul de energie al transmisiei globale de date.

Utilizarea energiei electrice este o problemă majoră în industria tehnologiei în acest moment. Adoptarea rapidă a instrumentelor de comerț electronic, streaming online și productivitate la locul de muncă, în special în timpul pandemiei de Covid-19, a forțat companiile să-și reevalueze infrastructura de rețea și să exploreze noi modalități de transfer de date.

Care este scopul?

Scopul este de a reduce presiunea actuală asupra rețelelor de telecomunicații, care se așteaptă să se înrăutățească în următorii ani, pe măsură ce cererea pentru adoptarea digitală și inteligența artificială (în special inteligența artificială generativă) continuă să crească.

„Traficul mobil crește în fiecare zi”, a declarat Katsuhiko Kawazoe, președintele Forumului Global IOWN, prin e-mail, „Este necesară utilizarea eficientă a spectrului radio și a energiei”.

Kawazoe a adăugat că tehnologia IOWN permite operatorilor să optimizeze instantaneu utilizarea spectrului și a puterii în rețelele mobile în funcție de condiții specifice.

De exemplu, un oraș mare poate necesita mai multe instalații radio în timpul orelor de lucru decât noaptea. Cu toate acestea, zonele rezidențiale vor necesita mai multe unități pentru a deservi lucrătorii pe timp de noapte, când se întorc acasă.

Tehnologia IOWN „ne va permite să închidem anumite situații din rețea”, explică Gonzalo Camarillo, șeful componentelor de implementare la Ericsson și președinte al Comitetului director de marketing IOWN Global Forum.

Reducerea impactului climatic al inteligenței artificiale

Modelele de limbaj mari, cum ar fi cel din spatele ChatGPT al OpenAI, necesită cantități mari de date de antrenament și cipuri grafice puternice numite GPU. Dar acest lucru are un cost enorm pentru climă.

CEO Deutsche Telekom: Europa și-a pierdut avânt în lumea digitală

Masahisa Kawashima, director tehnic IOWN al NTT Corporation și președinte al Grupului de lucru tehnic IOWN Global Forum, a spus că rețelele fotonice pot face centrele de date mai mici mai puternice.

„Centrele de date devin din ce în ce mai mari, iar centrele de date hiperscale fac parte din lupta societății pentru reducerea emisiilor de carbon”, a spus Kawashima.

„Multe centre de date sunt prea concentrate într-o zonă mică, ceea ce duce la cereri mari de energie în acea zonă. Dar dacă folosim IOWN APN, putem permite utilizatorilor să implementeze centre de date într-o zonă largă.”

Kawashima a spus că fiecare centru de date din rețea este similar cu un centru de date „hiperscale”, chiar dacă este de dimensiuni medii. Dezvoltatorii de modele AI pot folosi infrastructura GPU partajată în zone mai mici pentru a-și dezvolta modelele AI.

“Inteligenta artificiala a devenit centrul competitiei in multe industrii, inclusiv in industria auto si farmaceutica. Multe companii sunt interesate sa isi opereze propria infrastructura GPU”, a spus Kawashima.

La ce va fi folosită tehnologia IOWN?

Forumul global IOWN explorează mai multe cazuri de utilizare pentru rețelele fotonice împreună cu partenerii săi. Una este că băncile folosesc tehnologia IOWN în infrastructura lor de back-end.

Kawashima a spus că băncile ar putea opera două centre de date independente pe site-uri diferite și apoi pot replica datele între cele două site-uri. Acest lucru îi va ajuta să „atingă rezistența” în infrastructura lor, a adăugat el.

Băncile și alte companii de servicii financiare trebuie să trimită rapid date înainte și înapoi pentru a asigura coerența serviciilor lor și pentru a se asigura că tranzacțiile sunt procesate fără probleme – indiferent dacă sunt depozite, retrageri sau transferuri bancare.

Mitsubishi UFJBanca Japoniei este una dintre instituțiile majore care utilizează tehnologia IOWN pentru infrastructura financiară.

Un alt caz de utilizare este difuzarea și streamingul media. Platformele moderne de streaming, cum ar fi Netflix și Amazon Prime, folosesc cantități mari de date pentru a facilita livrarea de filme și emisiuni TV în cloud.

Scopul IOWN este de a reduce consumul de energie în timp ce crește capacitatea de date care poate fi trimisă prin rețea și reducând latența.

Sony lucrează cu NTT pentru a dezvolta o platformă extinsă de producție la distanță pentru posturi de difuzare, redacție și săli de evenimente.

CEO-ul Nokia spune că Europa rămâne în urmă în infrastructura digitală

Katsutoshi Itoh, director de tehnologie de conectivitate la centrul de cercetare și dezvoltare al Sony, a declarat pentru CNBC: „Calcul distribuit este într-adevăr posibil și în curând va deveni mai ecologic și mai eficient din punct de vedere energetic”.

Ar putea ajuta, de asemenea, la tranziția 6G

Se așteaptă ca tehnologia IOWN să promoveze tranziția la 6G Rețelele mobile de ultimă generație dincolo de 5G.

Kawashima de la NTT a spus că tehnologia rețelelor optice poate reduce costul implementării antenelor 6G pentru operatorii de telecomunicații. De asemenea, le permite să partajeze turnuri radio pentru o optimizare mai eficientă a rețelei.

„Pentru a implementa antena, avem nevoie de fibră optică pentru a conecta antena la centrul de date radio”, a explicat Kawashima. „Așadar, dacă folosim IOWN APN pentru a conecta antena la stația de bază, atunci putem reduce costul implementării antenei.”

„APN va permite operatorilor de rețele mobile să partajeze turnuri radio”, a adăugat Kawashima. Acest lucru se datorează faptului că, pentru 5G și 6G, „mulți operatori sunt îngrijorați de investiția uriașă în implementarea antenei”.

Tehnologia IOWN este încă în stadiile incipiente de dezvoltare. Va dura câțiva ani pentru ca rețelele fotonice să aibă cu adevărat un impact asupra industriei.

În prezent, Forumul Global IOWN lucrează pentru a-și atinge obiectivele principale până în 2030.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *