June 26, 2024

Joseph Stiglitz

Cameron Costa | CNBC

şaisprezece Premiul Nobel– Economiștii premiați au semnat o scrisoare comună marți prin care avertizează că cred că este fost președinte Donald Trump Următoarea realegere, inclusiv creșterea din nou a inflației.

„Deși fiecare avem opinii diferite cu privire la specificul diferitelor politici economice, suntem cu toții de acord că agenda economică a lui Joe Biden este cu mult superioară celei a lui Donald Trump”, au scris economiștii primul raport această scrisoare.

„Oamenii sunt îngrijorați pe bună dreptate de faptul că Donald Trump va reaprinde inflația cu bugetul său iresponsabil din punct de vedere fiscal”, a scris grupul progresist de politisti.

Trump și-a propus până acum să facă primul său mandat reduceri de taxe permanent, omniprezent, impresionant tarifar Impunerea de tarife împotriva Chinei de 60% până la 100% la toate importurile și presiunea Rezervei Federale Independente pentru a reduce ratele dobânzilor.

Economiștii și analiștii de pe Wall Street au prezis că oricare sau toate aceste propuneri ar putea duce la o reînnoire a creșterii prețurilor, care rămân fragile, în ciuda scăderii ușoare în ultimele luni.

Joseph Stiglitz, laureatul Nobel în 2001, a condus scrisoarea de marți. Cosemnatarii săi includ George Akerlof, Sir Angus Deaton, Claudia Golding, Sir Oliver Hart, Eric Maskin, Daniel McFadden, Paul Milgrom, Roger Myerson, Edmund Phelps, Paul Romer, Alvin Ross, William Sharp, Robert Shiller, Christopher Sims și Robert Wilson.

„Cercetătorii non-partizani, inclusiv Evercore, Allianz, Oxford Economics și Institutul Peterson, prevăd că inflația va crește dacă Donald Trump va reuși să-și pună în aplicare agenda”, au scris economiștii.

Președintele american Joe Biden vorbește în timpul unui eveniment la German Community College din Culpeper, pe 10 februarie 2022. Virginia.

Win McNamee |. Getty Images

Stiglitz a spus că se simte obligat să lanseze scrisoarea pe baza unei serii de sondaje recente în care alegătorii spun că au mai multă încredere în Trump decât în ​​Biden pentru a gestiona economia SUA.

„Mulți oameni cred că Trump este mai potrivit pentru economie decât Biden”, a spus Stiglitz într-un interviu pentru CNBC „Cred că este important pentru americani să știe că există cel puțin un grup de economiști credibili care au dezacorduri foarte puternice. .” Este foarte important.”

Momentul scrisorii de marți este demn de remarcat, cu doar câteva zile înainte ca Trump și Biden să se înfrunte în prima dezbatere prezidențială a alegerilor. Dezbaterea de la Atlanta, găzduită de CNN, este de așteptat să petreacă mult timp discutând probleme economice, în special inflația.

Campania lui Trump respinge ferm poziția economistului Nobel.

„Poporul american nu are nevoie de câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace fără valoare, care să le spună care președinte a pus mai mulți bani în buzunare”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Carolyn Leavitt, într-o declarație pentru CNBC.

Sub conducerea lui Trump, Indicele prețurilor de consum din decembrie de la an la an A fost demis în trei din cei patru ani de mandat.

Campania Biden a profitat marți de această ocazie pentru a promova scrisoarea: „Economiștii de top, laureații Nobel și liderii de afaceri știu că Statele Unite nu își pot permite agenda economică periculoasă a lui Trump”.

Scrisorile câștigătorului Premiului Nobel conțin perspective politice și economice unice.

Mulți dintre acești economiști au semnat acorduri similare Scrisoare septembrie 2021 Și-a exprimat sprijinul pentru pachetul „Build Back Better” al președintelui Joe Biden. Criticii de la acea vreme au susținut că programul masiv de cheltuieli ar duce la creșterea inflației.

La acea vreme, Stiglitz a observat că unii oameni „foloseau îngrijorările legate de inflație ca motiv pentru a nu investi” în reconstrucția mai bună. „Această viziune este miop”, a spus el într-un comunicat de presă.

De data aceasta, Stiglitz și co-semnatarii săi adoptă o abordare mai precaută a inflației, după ce economia SUA și-a revenit anul trecut după o creștere a inflației în 2023.

Creșterile de preț se datorează parțial întreruperilor lanțului de aprovizionare în timpul pandemiei, care au lăsat sistemul comercial global în imposibilitatea de a face față cererii reținute din partea consumatorilor americani.

Dar această cerere în sine este rezultatul capacității economiei americane de a rezista testului epidemiei. Mai bine decât se așteptau mulți – datorită subvențiilor guvernamentale generoase Exemplele includ creditul fiscal extins pentru copii și Programul de protecție a salariilor.

De atunci, a spus Stiglitz, Biden a lucrat cu succes pentru a reduce creșterea inflației.

„Inflația a scăzut de fapt foarte repede”, a spus el. „Aș spune că este din cauza lui Biden”.

Kevin Breuninger de la CNBC a contribuit la acest raport.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *