June 26, 2024

Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, a participat la cel de-al 10-lea Forum mondial pentru pace, organizat la Beijing, China, pe 4 iulie 2022. Cel de-al 10-lea Forum mondial pentru pace se deschide duminică la Beijing.

CG vizuală |

Potrivit Wall Street Journal, ambasadorul SUA în China a spus că, deși ambele părți au convenit să consolideze contactele, Beijingul dăunează relațiilor dintre cele două țări.

La summitul din noiembrie, Președintele SUA Biden și președintele chinez Xi Jinping ajung la un acord Sprijiniți și extindeți schimburile dintre cele două țări în domenii precum studenți, afaceri și sport.

citat a Interviu exclusiv cu ambasadorul Nicholas Burns,Wall Street Journal a raportat că China „a interogat și a intimidat cetățenii care au participat la evenimentele organizate de SUA în China, a crescut restricțiile privind postările ambasadei pe rețelele sociale și a alimentat sentimentul anti-american”.

„Ei spun că sunt în favoarea reconectarii celor două popoare ale noastre, dar fac pași dramatici pentru a face acest lucru imposibil”, a spus el.

Relațiile chino-americane s-au reluat de când Xi Jinping și Biden s-au întâlnit în marginea summitului de cooperare economică Asia-Pacific din California, în noiembrie anul trecut.

Oficialii chinezi au salutat de atunci diplomați americani de vârf la Beijing, inclusiv Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen și secretarul de stat Antony Blinken.

Strategii spun că China va fi mai pragmatică față de Europa decât SUA

Cu toate acestea, Burns a declarat pentru Wall Street Journal că, în ciuda acestor acțiuni, Beijingul și-a intensificat reprimarea activităților diplomatice ale SUA în China. El a mai susținut că guvernul chinez a făcut presiuni pe cetățeni să participe la aceste evenimente sau le-a spus să nu meargă.

Ambasadorul a spus că Beijingul îngreunează accesul studenților chinezi la universitățile din SUA.

CNBC a contactat Ambasada Chinei din Singapore, dar nu a primit încă un răspuns.

The Wall Street Journal a citat Ambasada Statelor Unite spunând că târgurile de colegii din China au anulat invitațiile adresate diplomaților americani de a promova universitățile americane studenților de liceu și părinților acestora din cauza preocupărilor ideologice sau de securitate națională.

Aproximativ jumătate dintre participanții selectați pentru programele de schimb finanțate de SUA au renunțat în ultimii doi ani, a adăugat raportul, atribuind acest lucru presiunii din partea autorităților, școlilor și angajatorilor.

“Ceea ce ne spun ei și lumii este că doresc contact uman, dar nu este doar întâmplător. Este o rutină. Este aproape orice eveniment public”, a spus Burns pentru Journal.

Citiți raportul complet WSJ aici.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *