June 30, 2024

Președintele francez Emmanuel Macron urmărește după ce a ținut un discurs la Institutul Nexus de la Teatrul Amare din Haga, în cadrul unei vizite de stat în Țările de Jos, pe 11 aprilie 2023.

Ludovic Marin |. AFP |

Primul tur timpuriu al alegerilor parlamentare din Franța a arătat o creștere a voturilor pentru partidul anti-imigrație Mitingul Național, coaliția centristă a președintelui Emmanuel Macron ocupând locul al treilea.

Datele sondajelor timpurii de la postul de stat France 2 au arătat că Raliul Național (RN) a câștigat 34% din voturi, în timp ce alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) a primit 28,1%. Grupul centrist Together al lui Macron a primit 20,3%, conform previziunilor preliminare, care s-au bazat pe un eșantion de rezultate reale de la secțiile de votare care s-au închis la începutul după-amiezii.

Secțiile de votare din marile orașe se vor închide mai târziu. Rezultate mai clare vor fi dezvăluite după ora locală 22:00.

Candidații pot fi aleși în primul tur doar dacă obțin majoritatea absolută de voturi și primesc sprijinul a peste 25% din alegătorii înregistrați locali. Dacă niciun candidat nu îndeplinește acest criteriu, se organizează un al doilea tur de vot, în care sunt enumerați primii doi candidați și orice alți candidați care primesc sprijin de la mai mult de 12,5% dintre alegătorii înregistrați. Candidatul care câștigă cele mai multe voturi câștigă locul.

Antonio Barroso, director adjunct de cercetare la Teneo, a declarat că al doilea tur de scrutin din 7 iulie merită urmărit.

„Victoriile din primul tur tind să aibă un impact redus asupra rezultatului general (niciun partid nu a avut un număr surprinzător de mare de victorii, de aceea, în afară de cota totală de voturi a fiecărui partid, principala întrebare de urmărit duminică seara este Câți candidați). din fiecare partid a trecut în turul doi”, a spus el într-un raport de miercuri.

„Dacă, așa cum era de așteptat, Together nu se descurcă bine în primul tur, vor exista o mulțime de jocuri între NFP și RN”.

Înaintea primului vot, sondajele alegătorilor francezi sugerau că partidul de extremă dreaptă Mitingul Național va câștiga aproximativ 35% din voturi în alegeri, urmat de coaliția de stânga NFP și apoi de o coaliție de partide pro-Macron pe locul al treilea. Trei.

Ca urmare, se așteaptă ca Adunarea Națională să își mărească semnificativ cota din parlamentul francez de 577 de locuri, față de cele 89 de locuri actuale.

Președintele Uniunii Naționale, Marine Le Pen, se alătură președintelui Uniunii Naționale, Jordan Bardera, la ultimul miting dinaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie la Dome din Paris – Palais des Sports, 2 iunie 2024.

Fotografii Noor |. Fotografii Noor |

Cu toate acestea, prognozele de duminică sugerau că niciun partid nu va câștiga o majoritate totală de cel puțin 289 de locuri după primul tur de vot, indicând un parlament suspendat și o perioadă de incertitudine politică și economică după vot.

Indiferent de rezultatul votului, președintele francez Emmanuel Macron va rămâne în funcție până în 2027, dar s-ar putea confrunta cu presiuni pentru a alege un nou premier din mitingurile naționale (chiar dacă partidul nu reușește să obțină majoritatea absolută la votul final). Un posibil candidat este președintele RN, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani.

Noul premier va avea un cuvânt major de spus în politica internă și economică a Franței, în timp ce Macron va rămâne responsabil de politica externă și de apărare. Oricum, așa-numita „coabitare” ar putea face lucrurile dificile pentru guverne, stârnind îngrijorări în rândul economiștilor cu privire la modul în care votul va afecta a doua economie ca mărime a zonei euro.

Președintele francez Emmanuel Macron așteaptă sosirea invitaților pentru o întâlnire în sprijinul Ucrainei cu liderii europeni și reprezentanții guvernului pe 26 februarie 2024 la Paris, Franța.

Chesnot |. Știri Getty Images |

La începutul lunii iunie, după ce partidul Renașterii lui Macron a fost învins de Adunarea Națională la alegerile pentru Parlamentul European, Macron a șocat lumea politică europeană anunțând vot anticipat.

Analiștii politici au spus că mișcarea lui Macron a fost un pariu extrem, președintele pariând că cetățenii francezi se vor teme și, în cele din urmă, vor respinge perspectiva unui guvern de extremă dreapta. În schimb, părea să-și încurajeze adversarii politici.

Charlotte Reed de la CNBC a contribuit la acest articol

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *