July 1, 2024

O persoană din spate se uită la deputatul ieșit Danielle Simonnet (arondismentul 20 din Paris, arondismentul 15), membru al grupului parlamentar La France Insoumise (LFI NUPES, opoziție de stânga) și candidat disident (parte din campania Partidului Liberal LFI) afiș împotriva Celine Verzeletti (susținută de Jean-Luc Mélenchon), candidatul oficial al Noului Front pentru Popor (susținut de Jean-Luc Mélenchon) nominalizat de LFI la alegerile legislative anticipate, 30 iunie 2024, Paris, Franța.

Amaury Konu |. AFP |

Partidele de stânga și centriste ale Franței se luptă pentru a împiedica Adunarea Națională rivală să câștige alegerile parlamentare în curs, după o creștere a sprijinului pentru extrema dreapta, spun analiștii. alegerile din primul tur duminică.

Date publicate luni dimineață Ministerul francez de Interne Acesta a arătat că Mitingul Național (RN) de extremă-dreapta și aliații săi au primit un total de 33,1% din voturi, în timp ce alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) a câștigat 28%, iar blocul centrist Solidaritate al președintelui francez Emmanuel Macron a primit 20% .

Rezultatele primului tur au declanșat discuții între politicienii de stânga și centriști despre cum să minimizeze numărul de locuri parlamentare pe care RN le va câștiga în al doilea tur de scrutin din 7 iulie.

„Scopul nostru este clar: să împiedicăm Adunarea Națională să obțină majoritatea absolută în turul doi al alegerilor, să preia controlul asupra Adunării Naționale și să guverneze țara cu proiectul său dezastruos”. Prim-ministrul francez Gabriel Attalaliatul lui Macron, a scris Știrea a fost postată pe platforma de socializare X duminică seara, potrivit unei traduceri CNBC.

El a adăugat: „O spun cu intensitatea pe care o cer fiecăruia dintre alegătorii noștri în acest moment: nici măcar un vot nu trebuie să meargă la Adunarea Națională”.

Al doilea tur de vot tactic

Alegerile parlamentare franceze au loc de obicei în două tururi, partidele având nevoie de cel puțin 12,5% din voturi în circumscripții pentru a trece la al doilea tur decisiv.

„Se așteaptă ca mai mult de jumătate din cele 577 de locuri parlamentare – un număr ridicat din punct de vedere istoric – să meargă la al doilea tur de scrutin, cu un vot tactic semnificativ acum probabil”, au spus analiștii de la Deutsche Bank într-o notă de luni.

Reformele franceze ar putea fi amânate pe fondul parlamentului suspendat, spun analiștii politici

Politicieni din diferite partide de stânga și de centru îi cer acum candidatului care a ajuns pe locul al treilea în cursa împotriva candidatului de extremă dreapta să se retragă din alegeri,S-au făcut eforturi pentru a consolida sprijinul într-un front centralizat împotriva RN.

Rezultatul final al alegerilor va depinde de un acord între partidele de stânga și de centru, au spus Mujtaba Rahman și Anna-Karina Hamke de la Grupul Eurasia într-un raport de duminică.

„Totul depinde acum de lupta dintre coaliția de stânga și fracțiunea centristă învinsă de președintele Macron pentru a ajunge la acorduri naționale și locale care să împiedice RN să câștige turul doi duminică viitoare”, au spus aceștia.

Lachman și Hamke au adăugat că numărul mare de locuri cu trei candidați încă în cursă înseamnă că există șanse mari de a construi un așa-numit „front republican” care ar putea ajuta la înfrângerea unui partid care a câștigat cu puțin timp în primul tur .

Chiar și așa, notează ei, alți factori pot împiedica ambițiile de a învinge extrema dreaptă, prezența la vot poate varia și votul tactic ar putea să nu aibă succesul sperat.

Trei scenarii

Pascal Lamy, vicepreședinte al Forumului pentru Pace de la Paris și fost director general al Organizației Mondiale a Comerțului, a declarat luni pentru CNBC că incertitudinea cu privire la viitor încă există.

„Al doilea tur pare foarte incert”, a spus el, adăugând că multe curse cu trei candidați vor fi „foarte apropiate”.

Lamy a spus că există încă trei rezultate potențiale ale alegerilor: o majoritate de extremă dreaptă în parlament, un parlament suspendat sau o alianță cu extrema dreaptă. El a sugerat că toate cele trei opțiuni rămân pe masă deocamdată.

Pascal Lamy spune că alegerile din turul doi din Franța sunt „extrem de nesigure” după creșterea extremei dreapta

Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg, evidențiază al doilea scenariu.

“Rezultatul cel mai probabil rămâne un parlament suspendat, în care nici extrema dreaptă, nici Stânga Unită, nici centrul lui Macron nu-și pot asigura o majoritate. În acest caz, orice guvern (nou) nu va putea face mare lucru”, a spus el luni.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *