July 2, 2024

Specialistul senior în uragane al Centrului Național pentru Uragane, John Cangialosi, examinează imagini din satelit ale uraganului Beryl, primul uragan din sezonul 2024, la Centrul Național pentru Uragane din Miami, Florida, la 1 iulie 2024.

Joe Reddell |. Getty Images

Uraganul Beryl a zbuciumat marți în mare liberă ca o furtună terifiantă de categoria 5, după ce a atins uscatul în sud-estul Caraibelor, ucigând cel puțin patru persoane și s-a îndreptat lângă Jamaica și Insulele Cayman.

A fost emisă o avertizare de uragan pentru Jamaica și pentru Grand Cayman, Little Cayman și Cayman Brac. Se așteaptă ca Beryl să înceapă să slăbească marți, dar să rămână aproape de puterea uraganului pe măsură ce trece de lângă Jamaica miercuri, Insulele Cayman joi și Peninsula Yucatan din Mexic vineri, potrivit Centrului Național pentru Uragane.

Centrul a avertizat că se așteaptă că Beryl va aduce vânturi care pun viața în pericol și valuri de furtună în Jamaica, oficialii avertizând locuitorii din zonele predispuse la inundații să se pregătească pentru evacuări.

„Îi încurajez pe toți jamaicanii să considere uraganele drept o amenințare serioasă”, a declarat prim-ministrul Andrew Holness într-un discurs public luni seară. „Cu toate acestea, acum nu este momentul să intri în panică”.

Beryl a fost cea mai timpurie furtună de categoria 5 care s-a format vreodată în Oceanul Atlantic, condusă de apă caldă record.

Furtuna a fost localizată la aproximativ 300 de mile (485 de kilometri) sud-est de insula Beata din Republica Dominicană marți devreme. Vânturile de vârf au fost de 165 mph (270 km/h) și se deplasau spre vest-nord-vest cu 22 mph (35 km/h).

„Berrier rămâne un uragan impresionant de categoria 5”, a spus Centrul Național pentru Uragane.

Această captură de ecran luată dintr-un videoclip de pe rețelele de socializare arată inundații în urma trecerii uraganului Beryl în Bridgetown, Barbados, la 1 iulie 2024.

@geofflemonsport prin X | prin Reuters

O avertizare de furtună tropicală a fost emisă pentru toată coasta de sud a Hispaniola, o insulă împărtășită de Haiti și Republica Dominicană.

Lucrătorii de salvare din sud-estul Caraibelor s-au răspândit în regiune pentru a determina amploarea pagubelor cauzate de furtuna de categoria 4, după ce uraganul Beryl a atins pământul pe insula Carriacou din Grenada, în timp ce furtuna a măturat Caraibe.

Trei persoane au murit în Grenada și una în St. Vincent și Grenadine, au spus oficialii.

Un deces a avut loc în Grenada, după ce un copac a căzut pe o casă, a declarat Kerryne James ministrul pentru rezistență la climă, mediu și energie regenerabilă din Grenada pentru Associated Press.

Un băiat curăță pietrele inundate de pe o stradă după ce uraganul Beryl a trecut prin parohia St. James de lângă Bridgetown, Barbados, la 1 iulie 2024.

Chandan Khanna |. AFP |

Ea a spus că insulele din apropiere Carriacou și Petite Martinique au suferit cele mai multe daune și că apa, alimentele și formula pentru bebeluși au fost priorități de top.

Echipele de urgență sunt așteptate să călătorească la Carriacou marți dimineața.

„Situația este gravă”, a declarat marți prim-ministrul Grenadei, Diaconul Mitchell, într-o conferință de presă, „Insula nu are curent, iar casele și clădirile au fost aproape complet distruse. O mulțime de moloz, drumuri întrerupte.”

Mitchell a adăugat: „Cu mișcarea încă sever restricționată, potențialul pentru noi decese rămâne o realitate crudă”.

Între timp, prim-ministrul Sf. Vincent și Grenadinele Ralph Gonsalves s-a angajat să reconstruiască arhipelagul într-o declarație de marți mai devreme. El a menționat că 90% din casele de pe Insula Union au fost distruse și că se așteaptă că insulele Mayreau și Canouan vor suferi „niveluri similare de daune”.

Această captură de ecran din videoclipul prezentat arată uraganul Beryl văzut din spațiu pe 1 iulie 2024.

Stația Spațială Internațională |

Ultimul uragan major care a lovit sud-estul Caraibelor a fost uraganul Ivan în urmă cu 20 de ani, care a ucis zeci de oameni în Grenada.

Locuitorul din Grenada, Roy O’Neale, în vârstă de 77 de ani, își amintește cum și-a construit înapoi mai puternic după ce și-a pierdut casa în fața lui Ivan și cum actuala sa casă a fost distrusă de uraganul Beryl ) a suferit daune minime.

„Am simțit vântul urlând timp de aproximativ două ore și uneori a fost foarte, foarte înfricoșător”, a spus el la telefon. „Peste tot zburau crenguțe”.

Philip Klotzbach, cercetător privind uraganele la Universitatea de Stat din Colorado, a declarat că Beryl a doborât mai multe recorduri, inclusiv recordul pentru cel mai estic uragan care s-a format în Atlanticul tropical în iunie.

Expertul în uragane Sam Lillo a spus că furtuna s-a intensificat de la o depresiune tropicală la un uragan major în doar 42 de ore, ceva ce au făcut doar alte șase uragane din Atlantic și niciunul nu a depășit această situație.

Beryl este a doua furtună numită în timpul sezonului uraganelor din Atlantic, care se desfășoară între 1 iunie și 30 noiembrie. Furtuna tropicală Alberto A atins pământul în nord-estul Mexicului și a ucis patru persoane.

National Oceanic and Atmospheric Administration prezice că sezonul uraganelor din 2024 va fi mult peste medie, cu 17 până la 25 de furtuni cu nume. Sunt așteptate până la 13 uragane și patru uragane majore.

Sezonul uraganelor din Atlantic produce în medie 14 furtuni cu nume, dintre care 7 sunt uragane și 3 sunt uragane majore.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *