July 3, 2024

Fostul președinte Donald Trump, stânga, și președintele Joe Biden se confruntă în timpul primei dezbateri a campaniei prezidențiale din 2024, pe 27 iunie 2024, la Atlanta.

Andrew Harnick |. Știri Getty Images |

Recent, Statele Unite dezbatere prezidentiala Ambii candidați au fost văzuți făcând barburi pe subiecte legate de economie. Înalt Inflația în epoca pandemiei este una dintre nemulțumiri.

Trump: „El a provocat inflația” explica Biden la dezbaterea din 27 iunie. „I-am dat o țară fără, în esență, fără inflație”, a adăugat el.

Biden a replicat că inflația a fost mai scăzută în timpul mandatului lui Trump, deoarece economia a fost „subperformanță”.

„El a distrus economia, a distrus absolut economia”, a spus Biden.

Biden vs. Trump Economia: Ce trebuie să știți

Dar economiștii spun că cauzele inflației nu sunt atât de clare.

De fapt, spun ei, Biden și Trump sunt responsabili pentru o mare parte din inflația pe care au experimentat-o ​​consumatorii în ultimii ani.

„Nici Trump, nici Biden nu sunt de vină”

Evenimentele globale aflate în afara controlului lui Trump sau Biden au făcut ravagii în dinamica cererii și ofertei din economia SUA, ducând la creșterea prețurilor, spun economiștii.

Există și alți factori.

De exemplu, Rezerva Federală, care acționează independent de Biroul Oval, a întârziat să reducă inflația. Unele politici Biden și Trump, cum ar fi pachetul de ajutor pentru pandemie, ar fi putut, de asemenea, să fi jucat un rol, la fel ca așa-numita „inflație a lăcomiei”.

„Nu cred că este un simplu răspuns da/nu”, a spus David Wessel, directorul Centrului Hutchins pentru Politică Fiscală și Monetară de la Institutul din Bruxelles, un think tank de stânga.

„În general, președinții primesc mai mult credit și mai multă vină pentru economie decât merită”, a spus el.

Mai multe de la Personal Finance:
Dacă Trump este ales, el ar putea elimina iertarea împrumuturilor pentru studenți
Ce înseamnă decizia Curții Supreme pentru „taxa miliardară” a lui Biden
Biden și Trump se acuză reciproc că subminează Securitatea Socială și Medicare

Economiștii spun că Biden este văzut ca alimentează o inflație ridicată, parțial din motive superficiale: a preluat mandatul la începutul lui 2021, o perioadă în care inflația creștea semnificativ.

De asemenea, pandemia de Covid-19 a cufundat Statele Unite într-o recesiune profundă sub Trump, conducând indicele prețurilor de consum până la aproape de zero În primăvara lui 2020, șomajul a crescut, iar consumatorii și-au redus cheltuielile.

„După părerea mea, nici Trump, nici Biden nu sunt responsabili pentru inflația ridicată”, a spus Mark Zandi, economist-șef la Moody’s Analytics, „se datorează pandemiei și războiului Rusiei în Ucraina”.

Motive importante pentru creșterea inflației

Inflația are multe tentacule. De la un nivel ridicat, supraîncălzirea inflației este în mare măsură o chestiune de nepotrivire între cerere și ofertă.

Pandemia a schimbat dinamica tipică. În primul rând, perturbă lanțurile globale de aprovizionare.

Lipsa forței de muncă: Lucrători absenți din cauza unei boli. Centrele de îngrijire a copiilor sunt închise, ceea ce îngreunează munca părinților. Alții își fac griji că se îmbolnăvesc la serviciu. Economiștii spun că imigrația mai scăzută reduce și oferta de muncă.

China inchide fabrica și navă de marfă Imposibil de dezinstalat De exemplu, în porturi, oferta de mărfuri este redusă.

În același timp, consumatorii și-au schimbat tiparele de cumpărare.

Pe măsură ce petrec mai mult timp în interior, cumpără mai multe articole fizice, cum ar fi mobilier de sufragerie și birouri pentru birourile de acasă – o abatere de la normele pre-pandemice, când americanii aveau tendința de a Cheltuiește mai mulți bani pe servicii Exemplele includ mesele în oraș, călătoriile, filmele și concertele.

Containerele sunt stivuite pe o navă în portul Los Angeles, cel mai aglomerat port de containere din Statele Unite, pe 15 octombrie 2021 în San Pedro, California.

Mario Tama |. Getty Images |

Cererea puternică pe măsură ce economia SUA se redeschide complet, combinată cu penuria de bunuri, a dus la prețuri mai mari.

Există și alți factori relevanți.

De exemplu, a spus Wessel, producătorii de automobile nu au avut suficiente plăci cu semiconductori pentru a construi mașini, în timp ce companiile de închiriere de mașini și-au vândut flotele pentru că nu credeau că recesiunea va fi de scurtă durată, ceea ce a scăzut prețurile de închiriere atunci când economia a revenit rapid. superior.

La fel ca și cazurile de COVID-19 record record Zandi a spus că, la intrarea în 2022, războiul Rusiei în Ucraina a perturbat și mai mult lanțurile de aprovizionare și a împins prețurile globale la mărfuri precum petrolul și alimentele, „exacerband astfel inflația”.

Drept urmare, inflația globală a atins „cele mai înalte niveluri din ultimele decenii”, a scris Fondul Monetar Internațional în octombrie 2022.

„Trebuie doar să ne uităm la ratele inflației încă ridicate din majoritatea celorlalte economii dezvoltate pentru a vedea că o mare parte din această perioadă de inflație este de fapt legată de tendințele globale… mai degrabă decât de acțiunile politice specifice ale unui anumit guvern. (deși, desigur, joacă un rol),” Stephen Brown, economist-șef adjunct pentru America de Nord la Capital Economics,scris intr-un email.

Impactul cheltuielilor mari „numai clar în retrospectivă”

Cu toate acestea, Biden și Trump nu sunt complet lipsiți de greșeli: de exemplu, au aprobat cheltuieli guvernamentale suplimentare în timpul pandemiei, ceea ce a dus la inflație, spun economiștii.

De exemplu, planul american de salvare… Pachet de stimulare economică de 1,9 trilioane de dolari Biden l-a semnat în martie 2021 – oferind familiilor controale de stimulare în valoare de 1.400 de dolari, alocații de șomaj sporite și un credit fiscal mai mare pentru copii pentru familii, printre alte măsuri de ajutor.

Michael Strain, director de cercetare în domeniul politicii economice la American Enterprise Institute, un think tank orientat spre dreapta, a declarat că politica a dus la „câteva lucruri bune”, cum ar fi o piață a muncii puternică și un șomaj scăzut.

Dar el a spus că era mai mare decât avea nevoie economia SUA la acea vreme, mărind prețurile punând mai mulți bani în buzunarele consumatorilor și stimulând cererea.

„Cred că președintele Biden poartă o anumită responsabilitate pentru inflația pe care am experimentat-o ​​în ultimii ani”, a spus Strain.

El estimează planul american de salvareAcest lucru va crește rata inflației de bază cu aproximativ 2 puncte procentuale. Indicele prețurilor de consum a atins un vârf la aproximativ 9% în iunie 2022, cel mai ridicat nivel din 1981.

Rezerva Federală (banca centrală a SUA) își propune să mențină inflația pe termen lung aproape de 2%.

„Cred că fără Planul american de salvare, Statele Unite ar avea în continuare inflație”, a adăugat Strang. „Deci cred că este important să nu exagerăm situația”.

Cu toate acestea, Zandi consideră că impactul inflaționist al ARP este „bun” și „de dorit”, revenind economia la rata inflației țintă pe termen lung a Fed după o perioadă lungă de inflație sub medie.

Trump a aprobat, de asemenea, două planuri de stimulare, Martie și decembrie 2020în valoare de aproximativ 3 trilioane de dolari.

Wessel a spus că aceste așa-numite răspunsuri de „politică fiscală” sunt o asigurare împotriva unei redresări economice slabe, care ar putea fi exagerată după ani de răspuns lent al SUA la Marea Recesiune care a aruncat țara într-un șomaj ridicat.

El a spus că poate fi vina președinților că Statele Unite au introdus prea multe stimulente, dar „numai retrospectiva va spune”.

Economiștii spun că Biden și Trump au adoptat și alte politici care ar putea duce la prețuri mai mari.

De exemplu, Trump percepe tarife Biden a lăsat în mare parte neschimbate importurile de oțel, aluminiu și mai multe mărfuri din China. De asemenea, Biden Stabiliți noi taxe de import Bunuri chinezești, cum ar fi vehicule electrice și panouri solare.

Fed și „inflația lacomă”

Economiștii spun că oficialii Fed poartă și o anumită responsabilitate pentru inflație.

Băncile centrale folosesc ratele dobânzilor pentru a controla inflația. cresterea ratelor Creșterea costurilor de împrumut pentru întreprinderi și consumatorirăcirea economiei și implicit a inflației.

Economiștii spun că Rezerva Federală a ridicat ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din aproximativ două decenii, dar inițial a fost lent în a face acest lucru. A crescut ratele dobânzilor pentru prima dată în martie 2022, la aproximativ un an după ce inflația a început să crească.

De asemenea, a așteptat prea mult pentru a reaccelerează”Relaxarea cantitativă”, a spus Strahan, referindu-se la un program de cumpărare de obligațiuni care vizează stimularea activității economice.

„Aceasta este o greșeală”, a spus Zandi despre politica Fed. „Având în vedere împrejurările, nu cred că cineva ar fi făcut-o corect, dar retrospectiv a fost o greșeală”.

Unii observatori au subliniat, de asemenea, așa-numitul „inflatie lacoma„—Afacerile folosesc narațiunea inflației ridicate pentru a crește prețurile dincolo de nivelurile necesare, sporind astfel profiturile – ca factor contributiv.

Economiștii spun că este puțin probabil ca aceasta să fie cauza inflației, deși aceasta poate contribui ușor.

„Dacă se întâmplă așa ceva – și nu sunt sigur că se va întâmpla – va fi un factor foarte mic în inflația noastră”, a spus Strain. El a estimat că această dinamică ar crește inflația cu mai puțin de 1 punct procentual.

„Companiile caută mereu oportunități de a crește prețurile atunci când este posibil”, a spus Wessel. „Cred că au profitat de climatul inflaționist, dar nu cred că au cauzat inflația”.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *