July 5, 2024

Această fotografie făcută pe 2 mai 2024 arată o vedere panoramică a intrării în clădirea sediului Bursei de Valori Tokyo (TSE) din zona Nihonbashi din Tokyo.

Richard A. Brooks |. AFP |

Acțiunile japoneze au o performanță mai bună în 2024.

februariereper național Index Nikkei 225 Depășind maximul din 1989.

Săptămâna aceasta, Nikkei și Topix-ul extins au depășit recordurile anterioare, Maximul istoric de închidere de joi. Topix, în special, a doborât recordul de 34 de ani stabilit în decembrie 1989.

Cum a ajuns piața la astfel de niveluri, mai ales când Nikkei a atins un nou maxim pentru a doua oară în acest an?

Jesper Koll, director expert la firma de servicii financiare Monex Group, cu sediul în Tokyo, a declarat pentru CNBC că realizarea de profit este singurul motor al actualului raliu al pieței.

Pictograma graficului bursierPictograma graficului bursier

Ascunde conținutul

„Corporația Japonia beneficiază acum de decenii de restructurare operațională”, a spus Cole, „punctele de rentabilitate sunt la niveluri minime în lume, așa că chiar și creșterea minimă a veniturilor poate duce la o creștere explozivă a profitului”.

El se așteaptă ca profiturile să crească cu 35% în următorii doi ani fiscali (aprilie 2024 până în martie 2026), veniturile crescând cu 4% anual.

Prognoza sa provine din previziunile conform cărora companiile japoneze vor avea o creștere a vânzărilor interne și globale, explicând că prognoza sa de creștere a vânzărilor de 4% se datorează creșterilor salariale anunțate joi de cel mai mare sindicat din Japonia.

UBS spune neutru în privința Japoniei

Cel mai mare sindicat din Japonia, cunoscut sub numele de Rengo, a anunțat că companiile japoneze au Obțineți cea mai mare creștere salarială din ultimii 33 de ani Anul acesta.

Salariile lunare pentru lucrătorii susținuți de sindicate vor crește în medie cu 5,1% în anul fiscal care se încheie în martie 2025. A crescut cu 4,45%.

„De exemplu, creșterea salariului nu va ajunge la 5%, iar creșterea vânzărilor de articole nu va fi mai mică de 4%”, a punctat el.

Mai important, a spus Cole, Japonia este un „bastion al stabilității”. El a subliniat că politicile monetare, fiscale și de reglementare ale Chinei sunt stabile și favorizează creșterea economică și reprezintă un sprijin important pentru piața financiară.

Când Nikkei a depășit pragul de 40.000 în martie, Cole a spus la acea vreme pentru CNBC că era „complet rezonabil” ca indicele să ajungă la 55.000 până la sfârșitul anului 2025.

„Sunt la prognoza mea că se așteaptă ca Nikkei 225 să urce la 55.000 până la sfârșitul anului viitor”, a declarat Cole pentru CNBC săptămâna aceasta.

Dacă predicția sa se adeverește, ar fi un câștig de 37% față de pragul de 40.000.

Anterior, Cole a prezis că Nikkei va depăși 40.000 de puncte în 12 luni din iulie 2023.

Cât de durabil este acest miting?

Cu toate acestea, cea mai importantă întrebare este: cât de mult poate dura această revenire?

Un raport de la Nomura Securities de joi a spus că câștigurile la Nikkei și Topix păreau nesustenabile. Analiştii cred că acest lucru este cauzat de acoperirea scurtă în contracte futures.

Dar există o avertizare.

„Aceste câștiguri grăbite ar putea continua dacă surprinderea veniturilor corporative din aprilie până în iunie pare probabilă sau dacă acțiunile japoneze înregistrează mai multe intrări pe termen lung”, au spus ei.

Fidelitate: Yenul trebuie să se stabilizeze înainte ca investitorii să poată fi optimiști cu privire la acțiunile japoneze

Nomura Securities a declarat că contractele futures vor avea un „impact semnificativ” asupra tendințelor acțiunilor din Japonia pe termen scurt, menționând că interesul net scurt al firmelor străine de valori mobiliare în futures a ajuns la 17.000 de contracte începând cu 28 iunie.

Nomura estimează că, dacă aceste poziții scurte sunt anulate, Topix-ul ar crește cu aproximativ 2% până la 3% față de nivelurile din 28 iunie. Conform calculelor lor, indicele Topix va fi în jur de 2.875 de puncte, iar indicele Nikkei 225 va fi în jur de 40.600 de puncte.

Ambii indici au depășit de atunci estimările lui Nomura, deși nu cu mult.

„Vom urmări să vedem dacă trusturile/ETF-urile autohtone de investiții listate în Japonia și ETF-urile listate în SUA (care au înregistrat ieșiri) încep să înregistreze o creștere a intrărilor”, au spus analiștii de la Nomura Securities.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *