July 5, 2024

Pe 5 iulie 2024, Londra, Anglia, prim-ministrul britanic Keir Starmer și soția sa Victoria Starmer s-au adresat militanților Partidului Laburist și la evenimentele de pe 10 Downing Street, după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor.

Toby Melville |

LONDRA – Partidul Laburist din Marea Britanie a câștigat o majoritate covârșitoare a locurilor în Parlament la alegerile generale britanice, dar o ciudatenie a sistemului electoral britanic a făcut ca acesta să obțină doar 34% din totalul voturilor.

Rezultatele arată Partidul Laburist de opoziție A câștigat 412 mandate parlamentare Sunt în total 650 de locuri, dintre care doar două nu au fost încă anunțate. Aceasta echivalează cu aproximativ 63% din totalul locurilor, dar laburiştii au obţinut doar 34% din totalul „voturilor populare”, în timp ce conservatorii au obţinut aproape 24%.

Între timp, partidele mai mici, inclusiv liberal-democrații de centru, Partidul Reformist de dreapta și Verzii au câștigat aproape 43% din voturile populare, dar mai puțin de 18% din locurile disponibile.

Economistul spune că Muncii nu are prea mult loc de reformă fiscală

Acest lucru se datorează sistemului „first-past-the-post” al Marii Britanii, în care alegătorii aleg doar un candidat din listele locale în fiecare dintre cele 650 de circumscripții ale țării. Persoana cu cele mai multe voturi din fiecare circumscripție este aleasă în Camera Comunelor, Camera Comunelor din Marea Britanie. Partidul care câștigă cele mai multe locuri în Camera Comunelor formează de obicei noul guvern, iar liderul acestuia devine prim-ministru.

Spre deosebire de alte sisteme de vot, nu există un al doilea tur și nici un clasament al candidaților de prima și a doua alegere, ceea ce înseamnă că este dificil pentru partidele mai mici să transforme voturile mai populare în locuri parlamentare.

Gabriella Dickens, economist G7 la AXA Investment Managers, a declarat într-o notă publicată vineri că alegerile „marchează un semn de avertizare pentru sistemul politic, deoarece mai mult de o treime din votul popular a rezultat într-o majoritate covârșitoare.

Ea a subliniat că prezența la vot la aceste alegeri a fost de doar 60%. A fost a doua cea mai scăzută prezență la vot din 1918, după 2001. Prezența la vot a scăzut la 59,4%. Dickens a spus că prezența la vot a scăzut cu 7,6% față de 2019, indicând o „deconectare politică mai largă”.

„Mărimea majorității laburiste este în mare măsură un rezultat al particularităților sistemului nostru de vot și al interacțiunii dintre votul divizat și SNP (colaps), mai degrabă decât o renaștere a popularității laburiste”, a spus ea.

Partidul laburist britanic a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile generale

Cu toate acestea, a adăugat Dickens, „votul s-a deplasat în general spre stânga”.

„Dacă un guvern laburist poate rămâne la putere în următorii cinci ani și poate oferi o redresare a creșterii, a investițiilor și a veniturilor personale reale, ar trebui să fie într-o poziție bună… pentru a vedea o îmbunătățire reală în viitor”, a spus ea.

Între timp, Rob Wood, economist-șef din Marea Britanie la Pantheon Macroeconomics, a declarat că investitorii vor trebui să „se gândească cu atenție la acțiunile de vot, la consecințele reformelor de dreapta și la modul în care dorința alegătorilor de a schimba credințele politice se traduce în politică”.

Partidul Reformist al lui Nigel Farage a câștigat 14% din voturi și doar patru locuri.

Wood a spus: „În mod normal, o majoritate ca cea a laburistului ar garanta mai mult de un mandat de guvernare. Dar, având în vedere dinamica votului, majoritatea lui Starmer nu este la fel de sigură pe cât ar fi în mod normal”.

El a spus că Muncii „ar putea avea nevoie să adopte rapid schimbări de politică pentru a demonstra că pot realiza schimbările pe care le-au promis”.

Jenni Reid și Holly Ellyatt de la CNBC au contribuit la acest raport.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *