July 7, 2024

Ridvan Sellick |. Getty Images

Escrocherii la angajare au crescut anul trecut, deoarece criminalii exploatează aceste tactici AI Experții spun că este un efort de a fura bani și informații personale de la candidați nebănuiți.

rapoartele consumatorilor înșelătorie de locuri de muncă Potrivit unui raport, rata anuală de creștere va fi de 118% în 2023. rapoarte recente Prin amabilitatea Centrului de resurse pentru furtul de identitate.

Hoții se prezintă adesea drept recrutori, postează liste de locuri de muncă false pentru a atrage candidați și apoi fură informații valoroase în timpul procesului de „interviu”.

ITRC a spus că de obicei plasează aceste postări false de locuri de muncă pe site-uri web de renume, cum ar fi LinkedIn și alte platforme de căutare de locuri de muncă, ceea ce face dificil pentru oameni să le distingă pe cele reale de cele false.

Victima medie pierde aproximativ 2.000 de dolari

Principalul pericol este dezvăluirea de informații despre conturile financiare sau date personale sensibile (cum ar fi numerele de securitate socială), pe care infractorii le pot folosi pentru a fura identitatea unui solicitant de muncă.

consumator Raport lipsă Potrivit Comisiei Federale pentru Comerț, înșelătoriile de angajare și oportunități de afaceri vor ajunge la 367 de milioane de dolari până în 2022, o creștere anuală de 76%.

Victima tipică a pierdut 2.000 de dolari „semnificative”, a spus FTC.

Aceste două cuvinte vor ucide orice interviu

Înșelătoriile de locuri de muncă nu sunt cele mai frecvente înșelătorii: până în 2023, acestea vor reprezenta doar 9% din totalul fraudelor de identitate, pe lângă Înșelătorie Google VoiceUn total de 60%, a spus ITRC. (Escrocherii Google Voice păcălesc oamenii să partajeze coduri de verificare Google, pe care escrocii le pot folosi în scopuri nefaste. De obicei vizează utilizatorii de pe Craigslist și Facebook Marketplace.)

Cu toate acestea, președintele și CEO-ul ITRC, Eva Velasquez, a spus că escrocherii de angajare sunt o amenințare „în curs de dezvoltare”.

„Escrocheria de locuri de muncă există de când au existat oportunități de angajare”, a spus Velasquez. „(Dar) vor continua să crească din cauza multor factori externi care au loc”.

Inteligența artificială și munca la distanță alimentează creșterea înșelătoriilor de angajare

Experții spun că progresele în inteligența artificială sunt unul dintre ele: le permit escrocilor să genereze liste de locuri de muncă și propuneri de recrutare care arată și se simt mai legitime.

„Instrumentele inteligenței artificiale ajută la rafinarea „pitch”, făcându-l mai credibil și împletește diferențele culturale și gramaticale în utilizarea limbii”, se arată în raportul ITRC.

mai important, Creșterea muncii la distanță Velasquez a spus că lucrătorii și solicitanții de locuri de muncă au devenit mai confortabili cu tranzacțiile pur digitale în timpul pandemiei.

Velasquez a spus că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă nu pot întâlni niciodată o persoană reală în timpul unui proces fals de recrutare sau de interviu: aceștia pot interacționa cu presupusul recrutor doar prin mesaje text sau mesaje WhatsApp, ceea ce este „un mare steag roșu”.

Ea a spus că absolvenții de facultate recent, imigranții sau alții noi în forța de muncă din SUA pot vedea astfel de recrutare doar digitală ca fiind obișnuită, în special pentru locuri de muncă complet la distanță. Dar ea a adăugat că recrutarea nu funcționează de obicei așa.

Cum te păcălesc escrocherii de locuri de muncă

Escrocii vor “Te obligă să ceri bani„În timpul procesului de angajare, a declarat FTC.

Aceștia pot trimite facturi pentru echipamente preplătite la locul de muncă (cum ar fi computere) sau costuri de formare profesională. Potrivit agenției federale, ei promit că vei fi despăgubit, dar nu o vor face.

FTC spune că escrocii vă pot cere, de asemenea, să furnizați informații personale în avans, cum ar fi permisul de conducere, numărul de securitate socială sau detaliile contului bancar, pentru a completa „documentele de angajare”.

Mai multe de la Personal Finance:
De ce abilitățile de muncă pot face sau distruge următorul interviu
De ce o întoarcere la birou în cinci zile este puțin probabilă
Piața muncii rămâne puternică, dar „concurența se intensifică”

„Escrocii vă vor promite o slujbă bună, dar ceea ce doresc cu adevărat sunt banii dumneavoastră și informațiile dumneavoastră personale”, a declarat secretarul de stat din New York, Robert Rodriguez, într-un comunicat. Alerta consumatorilor Anul acesta.

Velasquez a spus că cei care caută un loc de muncă nu ar trebui să se aștepte să fie nevoiți să predea informații personale înainte de a primi și accepta o ofertă de muncă. (Deși acesta este un bun ecran de legalitate, este posibil să nu ofere o garanție de siguranță în toate situațiile, a spus ea.)

Cum să te protejezi de escrocherii la locul de muncă

În cele din urmă, „nu există o modalitate fiabilă de a detecta” escrocherii cu ofertele de muncă, conform Depus la Comisia Federală pentru Comerț.

Iată ce ar trebui să știți și cum să vă protejați mai bine, potrivit Velasquez și FTC:

  • Nu obțineți un fals sentiment de securitate de la platformele de căutare de locuri de muncă reputate.
  • Verificați în mod independent dacă compania există și angajează. Nu acceptați o ofertă de muncă înainte de a vă finaliza propria cercetare.
  • Fiți atenți dacă nu contactați în mod proactiv un potențial angajator sau un recrutor. În schimb, contactați compania direct folosind informațiile de contact legitime pe care le cunoașteți.
  • Velasquez a spus că procesul de aplicare necesită, de obicei, doar informații personale limitate: nume, număr de telefon, istoric de angajare și educație, și poate e-mail și adresa de acasă.
  • Interacțiunea pur digitală este un steag roșu. Cu toate acestea, un apel telefonic nu este o garanție de securitate.
  • Un angajator onest nu ți-ar trimite un cec pentru a cumpăra rechizite sau orice altceva și apoi ți-ar cere să dai înapoi restul banilor. Aceasta este o înșelătorie cu cecuri false.
  • Ai grijă de lucrurile care sună prea frumos pentru a fi adevărate. De exemplu, un anunț de angajare pentru un loc de muncă 100% la distanță care necesită puține abilități și un salariu mare „este nerealist”, a spus Velazquez.

Nu ratați aceste informații de la CNBC PRO

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *