July 9, 2024

Logo-ul biroului Temasek Holdings Singapore.

Munshi Ahmed |. Bloomberg |

Temasek din Singapore a declarat marți că cea mai mare parte a capitalului său de investiții va continua să circule către Statele Unite, firma de investiții a țării concentrându-se pe primii adoptatori ai inteligenței artificiale în industriile tradiționale ale țării.

Rohit Sipahimalani, directorul de investiții al Temasek, a declarat pentru CNBC că, în timp ce acțiunile din SUA par în general scumpe, indicele S&P ponderat egal se tranzacționează la doar 16 ori câștigurile, sub media pe termen lung.

Temasek nu a oferit o defalcare specifică a expunerii sale la activele din SUA, dar a spus că America reprezintă 22% din portofoliul său.

Valoarea portofoliului companiei a crescut cu aproape 2%, până la 389 de miliarde de dolari Singapore (288 de miliarde de dolari) în anul financiar încheiat în martie, adăugând că a fost precaută cu privire la piața chineză.

Raportul a subliniat că, deși poziția guvernului chinez privind promovarea creșterii este favorabilă redresării economice, economia are încă provocări structurale, dacă cererea internă nu crește, economia și rata inflației din China vor continua să se confrunte cu presiuni descendențe.

Directorul executiv adjunct al Temasek, Xie Songhui, a spus că provocările cu care se confruntă China provin în mare parte din partea cererii a economiei.

Chia a spus că companiile care „impulsează consumul intern sau alimentează consumul intern”, cum ar fi cele din biotehnologie, robotică și lanțul valoric al electrizării și vehiculelor electrice vor fi interesante.

El a adăugat că, deși unele dintre aceste afaceri au potențial de export, compania caută de fapt companii care se pot baza doar pe piața internă și mai puțin pe exporturile către alte țări din cauza riscurilor geopolitice.

În ansamblu, Temasek va rămâne precaut și va continua să monitorizeze politicile guvernamentale în a doua economie din lume, a spus investitorul de stat. Activele chineze reprezintă 19% din portofoliul Temasek, în scădere de la 22% în anul fiscal 2023.

Temasek și-a „crescut în mod constant” prezența în India, spune directorul de informații

Compania caută, de asemenea, să investească în Japonia, unde interesul investitorilor străini a crescut pe măsură ce piața a crescut la maxime record în acest an.

Alpin Mehta, adjunct al șefului de investiții private la Temasek, a explicat că comunitatea de afaceri din Japonia continuă să beneficieze de vânturile structurale și ciclice din spatele reformelor guvernanței corporative.

„Am observat o creștere a activității de capital privat japonez în ultimii ani și acestea sunt câteva dintre fondurile de la investitorii noștri. Deci ideea este să investim alături de ei, să co-investim cu ei”.

Expunerea Temasek în Japonia a crescut de la „aproape zero în urmă cu câțiva ani” la 1%, a spus Mehta, adăugând că este încă în „stadii incipiente”. El a menționat că unele dintre companiile din portofoliul Temasek au operațiuni în Japonia, precum Vertex Capital, precum și companiile imobiliare CapitaLand și Mapletree Group.

Compania vede oportunități în India datorită pieței sale interne mari și lanțurilor de aprovizionare diversificate, dar și în tranziția europeană la energia verde.

În anul fiscal 2024, Temasek a investit 26 de miliarde de dolari în domenii precum tehnologie, servicii financiare și asistență medicală.

În afara Singapore, majoritatea fondurilor de investiții ale Temasek merg în Statele Unite, urmate de India și Europa.

performanța portofoliului

După contabilizarea activelor nelistate, valoarea netă a portofoliului Temasek a ajuns la 420 de miliarde de dolari, în creștere față de 411 de miliarde de dolari în anul precedent.

Temasek a declarat că a ales să publice acest indicator deoarece activele nelistate au reprezentat cea mai mare parte a portofoliului său de investiții, crescând de la 20% în 2004 la 52%.

„Am descoperit în ultimul deceniu că avem mai multe avantaje pe partea privată doar pentru că depinde de faptul că avem un acces mai bun, cum lucrăm cu aceste companii și așa mai departe”, a spus Sipashimalani.

El a explicat că compania nu are un raport țintă de active nelistate și active listate în portofoliu, dar va investi atunci când identifică oportunități potrivite.

“Trebuie să menținem un echilibru între lichidități și active private. Deci sunt întotdeauna echilibrate, dar nu avem o țintă anume. Cred că suntem destul de mulțumiți”, a adăugat el.

În timp ce TSR-ul pe un an al Temasek a crescut cu doar 1,6%, față de o scădere de 5% în 2023, TSR-ul pe 10 ani al Temasek a fost constant la 6%, în timp ce indicatorul pe 20 de ani a scăzut de la 9% la 7%.

Acest lucru se datorează excluderii anului fiscal 2004, când randamentul total al acționarilor pe un an după pandemia SARS a fost de 46%.

Separat, compania a cesionat 33 de miliarde de dolari în anul financiar curent, ducând dezinvestirea netă la 7 miliarde de dolari, comparativ cu 4 miliarde de dolari în investiții nete cu un an în urmă.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *