O companie din Singapore extrage celule din specii de fructe de mare pe cale de dispariție, amenințate și protejate și le crește în laboratoare.
Cu pescuitul excesiv, poluarea oceanelor și schimbările climatice care amenință ecosistemele marine, peștii și fructele de mare cultivate în laborator sunt prezentate de unii ca o potențială soluție la provocările legate de pescuit.
Compania din Singapore Umami Bioworks dezvoltă o platformă pentru a produce produse din fructe de mare pe bază de celule.
„Căutăm specii pe cale de dispariție, amenințate sau protejate, care au o cerere și o vizibilitate ridicată de către consumatori, dar care sunt dificil din punct de vedere economic de cultivat în ferme”, a declarat Mihir Pershad, fondator și CEO al Umami. CNBC Tech: The Edge.
Compania se concentrează pe câteva specii, cum ar fi anghilă, ton roșu, roșu, homar și creveți.
Dar, spre deosebire de alte companii alimentare cultivate în laborator, scopul lui Umami nu este să producă un produs finit.
„Scopul nostru este să vindem capacitatea și, practic, să devenim un partener tehnologic. Platforma noastră de bază reunește biologia celulelor stem, învățarea automată și automatizarea industrială”, a spus Pershad.
Umami speră să înceapă comercializarea în 2025.
În 2023, a colaborat cu compania israeliană Steakholder Foods pentru a produce primul file de pește cultivat în laborator imprimat 3D din lume, iar în prezent lucrează cu o companie de biotehnologie din Malaezia pentru a aduce prima fabrică de alimente cultivate la scară largă în Asia de Sud-Est.
Astfel de parteneriate sunt esențiale pentru asigurarea durabilității industriei de acvacultură din Asia, care reprezintă 92% din producția globală.
Urmărește videoclipul de mai sus pentru a afla cum Umami Bioworks produce produse de mare pe bază de celule.